Črna na Koroškem: Območje bo dobilo pomoč, ne pomeni pa omejitve gibanja

Jasmina Detela Jasmina Detela
07.10.2020 16:39

Ukrep je nujen zaradi slabšanja razmer. Minister Gantar napovedal podporo ohranitvi bolnišničnega mikrobiološkega laboratorija in se zavzel za gradnjo kirurškega bloka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Danes je stopila v veljavo odredba ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da se Črno na Koroškem razglasi za ogroženo območje zaradi covida-19. To pomeni, da bo območje lahko dobilo pomoč, ne prinaša pa kakršnihkoli omejitev gibanja. Gre pa za nujen ukrep zaradi slabšanja razmer v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV).

"Gre za ukrep, da se jim olajša delo. To pomeni možnost dodatne kadrovske pomoči, da je manj pravnih ovir in se poskuša več pomagati. Ne gre za ukrep v smeri omejevanja gibanja," je danes ob vladnem obisku Koroške v Slovenj Gradcu poudaril Gantar, ki bo popoldan skupaj z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem obiskal Črno na Koroškem in tamkajšnji CUDV.​

Da so nekateri v Črni na Koroškem vznemirjeni, češ, da jih nihče ni obvestil glede tega, da so postali ogroženo območje, pa Gantar odgovarja: "Ne vidim razloga za vznemirjenost, to ne pomeni nobenih omejitev pri gibanju, pri ničemer. Pomeni le možnost pomoči, lahko so veseli in ne zaskrbljeni." Pove še, da imajo težave na vseh področjih. Omenjajo tudi težave s sodelovanjem pri sprejemanju ukrepov, izpostavi Gantar. "Do zdaj, kjer so te težave bile, se je na koncu problem reševal prepozno. Upam, da jih bova z ministrom Kraljem uspela prepričati, da sprejmejo pomoč in upoštevajo navodila. Pripravljenost s strani bolnišnice je in se vključuje v to, ne vidim razloga, da ne bi mogli sanirati razmer tudi tam," še dodaja.

Andrej Petelinsek

Minister Gantar se je sicer danes mudil tudi v slovenjgraški bolnišnici, ki so jo zaradi naraščanja števila okuženi v ponedeljek aktivirali kot covid bolnišnico. Trenutno v njej zdravijo štiri bolnike s covidom-19, ki prihajajo s Koroške in tudi od drugod. Zaščitne opreme, zdravil in ventilatorjev imajo trenutno dovolj, problem pa so kadri. Trenutno imajo 8 pozitivnih zaposlenih in odrejenih 14 karanten.

Da je slovenjgraška bolnišnica v dobri kondiciji in z dobro ekipo, pa je izpostavil Gantar, ki upa, "da ne bo še en neuspel poskus imenovanja direktorja bolnišnice s strani sveta zavoda." Strokovno in glede kolektiva je to urejena bolnišnica. "Pogoji dela so na nekaterih oddelkih težki, tudi zato smo v državne načrte umestili kirurški blok kot prioriteto. Ne morem reči točno kdaj in kako bo glede na sedanjo situacijo v državi, je pa prioriteta," je povedal Gantar.

Obisk ministra kot dober in konstruktiven ocenjuje tudi aktualna vršilka dolžnosti direktorja slovenjgraške bolnišnice Alenka Jezernik Skudnik. "Dotaknili smo se vseh problematičnih tem. Prepričati smo ga tudi glede potrebnosti ohranitve mikrobiološkega laboratorija, ki si ga je tudi ogledal in nam izrazil podporo. Pokazali smo mu tudi prostore stare kirurške stavbe, obljubil je, da bo napel vse sile, da se ta investicija umesti v državne projekte."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta