CUDV Črna načrtuje nove hiše za prijetno bivanje uporabnikov

Jasmina Detela Jasmina Detela
20.11.2020 06:15

V treh letih bo v šestih občinah vzpostavljenih 13 novih stanovanjskih skupnosti. Sedemdesetim stanovalcem zavoda bodo zagotovili več zasebnosti in bolj samostojno življenje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skrbijo za okoli 300 oseb z motnjo v duševnem razvoju.
Andrej Petelinsek

Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, ki si že dlje časa prizadeva za nadaljevanje procesa deinstitucionalizacije - to pomeni, da bi čim več njihovih varovancev namesto v velikem zavodu živelo v manjših stanovanjskih enotah -, bo lahko kupil 13 zemljišč v šestih koroških občinah, kjer bodo do leta 2023 zgradili tipske hiše, prilagojene za življenje in potrebe njihovih stanovalcev. Denar za odkupe zemljišč v višini 330 tisoč evrov je nedavno odobrila vlada.

Razpršene enote

Vlada je v veljavni načrt razvojnih programov 2020-2023 uvrstila nov projekt - odkup zemljišč na Koroškem za potrebe CUDV Črna. Ocenjena vrednost naložbe je 327 tisoč evrov z DDV. Sredstva za nakup zemljišč bo zagotovilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Dalja Pečovnik, direktorica
Andrej Petelinšek

"Dobili smo zeleno luč za odkup 13 zemljišč, ki so v glavnem že znana," je povedala direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik. Pojasnjuje, da aktivnosti za iskanje primernih zemljišč, ki so v glavnem v občinski lasti, potekajo že od letošnjega marca. Ležijo v šestih koroških občinah: po dve parceli v Mežici, Slovenj Gradcu, Radljah ob Dravi in Dravogradu, štiri na Ravnah in ena na Muti. Na vsaki od parcel bodo zgradili po en objekt.

"Odziv županov je bil zelo pozitiven, sprejeli so nas zelo odprto in nam pomagali pri iskanju parcel v urbanem okolju. To je pomembno tudi zato, ker bodo imeli uporabniki možnost dostopa do lekarne, knjižnice, drugih ustanov in zavodov," pove direktorica. Pogodbe o nakupu zemljišč bodo podpisali najpozneje do konca leta, prihodnje leto pa bi se začela gradnja objektov. Gre za tipske hiše, ki bodo prilagojene življenju in potrebam stanovalcev, v vsaki jih bo živelo od štiri do šest. Gradnja bo sklenjena jeseni 2023. Za stanovalce bo preselitev v stanovanjske enote pomenila bolj neodvisno življenje in vrnitev v domače okolje, saj se bodo vanje preselili po večini stanovalci, ki izhajajo iz lokalnega okolja. Tako bodo bližje svojcem, lažje se bodo vključevali v lokalno okolje, obiskovali prireditve v kraju, knjižnice, se včlanili v razna lokalna društva, se družili z lokalnim prebivalstvom in si s tem širili socialne stike.

Natrpane stavbe žarišča okužb

Projekt deinstitucionalizacije CUDV je sicer sestavljen iz vsebinskega in investicijskega dela. V okviru vsebinskega dela so letos jeseni za obdobje treh let zaposlili dvanajst ljudi, ki so zadolženi za podporo pri načrtovanju in izvedbi organizacijskih sprememb in uvedbo novega načina delovanja (med drugim je njihova naloga priprava uporabnikov na nov način življenja, da jim poiščejo čim boljše možnosti njihovega vključevanja v lokalna okolja, iskanja možnosti za zaposlitve uporabnikov in podobno). Za potrebe njegove uresničitve so že poleti pridobili 2,4 milijona evrov evropskih sredstev. Investicijski del pa zajema gradnjo manjših namestitvenih enot za podporo bivanju osebam z motnjo v duševnem razvoju in nakup treh mobilnih enot (avtomobilov). Kot so pojasnili pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo za investicije namenjenih 4,8 milijona evrov, od tega bo evropski sklad za regionalni razvoj prispeval okoli 80 odstotkov denarja, razliko pa državni proračun. Vloga za pridobitev sredstev je v obravnavi pri službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

V CUDV Črna, kjer skrbijo za osebe z motnjo v duševnem razvoju, živi okoli 300 stanovalcev.
Andrej Petelinsek

V CUDV Črna, kjer skrbijo za osebe z motnjo v duševnem razvoju, imajo okoli 300 uporabnikov, od tega jih v centralni stavbi biva 150, 70 jih v dnevne oblike varstva prihaja iz domačega okolja, 50 jih biva v dislociranih enotah. V Črni že imajo dve bivalni enoti in sedem stanovanj, na Prevaljah in Ravnah pa stanovanjsko hišo.

Prav pri novem koronavirusu, s katerim so se v CUDV spopadli in ga obvladali z vrsto ukrepi, tudi z začasno preselitvijo stanovalcev, se je deinstitucionalizacija zavoda potrdila kot pravilna strategija. "Natrpane stavbe so lahko žarišče in vir različnih težav, saj je zelo težko zagotoviti, da se okužbe ne prenašajo," pravi Pečovnikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta