Delovna postaja kot seme za študentski dom v Slovenj Gradcu

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
11.04.2023 15:00

Po Prevaljah in Ravnah so mladinsko delovno postajo odprli tudi v Slovenj Gradcu. Dejstvo je, da to mesto potrebuje študentski dom, meni dekan Fakultete za tehnologijo polimerov dr. Blaž Nardin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladinsko delovno postajo v Slovenj Gradcu so poimenovali študentska dnevna soba. 
Nejc Strojnik

Javni zavod Dravit je kot vodilni partner projekta, v sklopu katerega bodo med drugim odprli 13 mladinskih delovnih postaj, začel pred slabim letom, formalno pa bo zaključen aprila 2024. Projekt je vreden nekaj manj kot pol milijona evrov in je v celoti financiran z nepovratnimi sredstvi norveškega finančnega mehanizma. "S projektom želimo mlade opolnomočiti, jih pripraviti na trg dela, jih vključiti v odločanje v regiji, glavni cilj pa je čim več mladih zadržati v regiji. Mladinskemu sektorju na Koroškem želimo dati nov zagon in vsebine, ki se bodo, upam, obdržale tudi po zaključku," je ob tem povedal direktor Dravita Žarko Tomšič.

Poleg Dravita v projektu sodelujejo še MC Dravograd, KMKC Kompleks, MKC Slovenj Gradec, OOZ Ravne in A.L.P. Peca. Mladinska delovna postaja v slovenjgraškem hostlu, ki je tretja odprta od trinajstih načrtovanih, je torej nastala v okviru projekta Koroške mreže podpornega okolja za mlade in je plod sodelovanja med MKC Slovenj Gradec in Fakulteto za tehnologijo polimerov. "Delovne postaje smo si razdelili po koroških dolinah, v Mislinjski bodo štiri. Dve bosta v Slovenj Gradcu, ena v Turiški vasi in ena v Mislinji. Postaje želimo postaviti tudi v manj dinamična okolja. Se mi pa zdi, da bo postaja v hostlu v veliki meri dosegla namen, v neposredni bližini je fakulteta, v hostlu biva med 20 in 25 študenti," je povedal Mitja Javornik iz MKC Slovenj Gradec.

Trak sta prerezala dekan Fakultete za tehnologijo polimerov dr. Blaž Nardin in župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler. 
Nejc Strojnik

Postaje so opremljene z zmogljivimi računalniki, hitrim internetom, multifunkcijskimi napravami in drugimi stvarmi, ki jih mladi v času šolanja potrebujejo. Slovenjgraška ima tudi sedežno, celo hladilnik, ki je požel veliko zanimanja in je, prvenstveno, namenjen shranjevanju živil. Javornik je poudaril, da marsikje v ruralnem okolju še vedno nimajo hitrega dostopa do interneta, omenil je manjša stanovanja v blokovskih naseljih in stisko s prostorom, tudi nekatere mlade, ki imajo premalo zmogljive računalnike ali pa jih sploh nimajo. Da naj delovna postaja v Slovenj Gradcu predstavlja seme za vzpostavitev študentskega doma, pa je na odprtju poudaril dekan Fakultete za tehnologijo polimerov dr. Blaž Nardin. "Z mestno občino zelo dobro sodelujemo, razumem težave, ki jih ima glede financiranja, je pa dejstvo, da Slovenj Gradec potrebuje študentski dom. Naša fakulteta ima med 120 in 130 študenti, od tega polovico žensk, pri čemer jih okoli 80 ne prihaja iz Koroške. Tudi njim moramo ponuditi kakovostno bivanje," je dejal dekan, prepričan, da je odprtje takšnega prostora neposredno ob fakulteti odlična zamisel.

Program poleg delovnih postaj predvideva tudi osem mladinskih taborov, eden bo v Dravogradu že prihodnji konec tedna. Mladi bodo pridobivali veščine za lažji prehod v odraslo življenje, aktivnosti pa so tudi sicer usmerjene precej široko in ciljajo na različne generacije mladih, tudi mladinske delavce. Zagnali bodo denimo Virtualni mladinski inkubator Koroške, ki bo na enem mestu zbral teme, ki jih mladi potrebujejo v dobi odraščanja. Ta bo zaživel konec junija. Dejavnosti bo veliko, naslednji dve delovni postaji pa že konec meseca odpirajo v Dravogradu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta