Direktor TAB Mežica Auprih: Proizvodnja litij-ionskih baterij na Prevaljah je ena od opcij

Petra Lesjak Tušek
01.04.2021 10:46
Potem ko načrtov prej še ni želel podrobno komentirati, se je danes odzval prvi mož TAB Mežica Bogomir Auprih, ki poleg prevaljske lokacije omenja še možnost proizvodnje v tujini. Kritičen je, da Slovenija ni prijazno gospodarsko okolje in navaja razloge, zakaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lek Prevalje - nova hala 
Petra Lesjak Tušek

Po Večerovi objavi o nameri za skorajšnji začetek proizvodnje litij - ionskih baterij v kombinaciji s poslovnim partnerjem iz Kitajske in ustanovitvi podjetja TAB-Haidi JV in načrtih TAB, da v okviru tega projekta kupi Lekovo poslovno halo na Prevaljah, se je danes uradno odzval tudi direktor TAB Mežica Bogomir Auprih. Ob prvotni objavi, vezani tudi na seznanitev nadzornega sveta o tem projektu v tem tednu, je namreč direktor le potrdil, da razgovori potekajo, dodatnih komentarjev pa ni podal.

V današnji izjavi za javnost potrjuje, da se z azijskim partnerjem že dve leti pogovarjajo o skupnem podjetju za proizvodnji litij - ionskih baterij v Evropi in da je ena opcija zaradi bližine tudi prazna hala Leka na Prevaljah, o čemer razgovori še potekajo.

Ob tem Auprih dodaja, da ta možnost ni edina, ker Slovenija "ni najbolj stabilno, še manj prijazno gospodarsko okolje", kar čutijo na mnogih področjih, pri čemer našteva pridobivanje dovoljenj, preskrbo z električno energijo, neustrezno infrastrukturo, nerazumno obdavčitev dela, nenehno spreminjanje predpisov - vse v smeri poslabšanja pogojev poslovanja.

Kot dodaja, ob Prevaljah preučujejo tudi širše možnosti izven Koroške, tudi v tujini, na primer v Italiji in Španiji, s primerljivo ceno delovne sile in tržnim potencialom, hkrati pa tudi Severni Makedoniji, kjer že imajo tovarno. "Država Makedonija nam nudi celo 50 odstotkov nepovratnih sredstev, samo da "prinesemo" kvalitetna delovna mesta, dolgoročni razvoj in najmodernejšo razpoložljivo tehnologijo, kar litij - ion baterija gotovo je," dodaja.

Naložba v proizvodnjo baterij sicer predvideva sofinanciranje tudi s pomočjo državnih subvencij, po načrtih, o katerih smo poročali, pa v petih letih do 300 delovnih mest - ob kombinaciji s proizvodnji na Prevaljah tudi s (pre)zaposlovanji do sto delavcev Leka, ki se medtem postopno spreminja v globalni operativni center.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta