Dnevi visokih vod iz Mislinje v Slovenj Gradec, nato še v Črno

Jasmina Detela Jasmina Detela
28.02.2024 15:50

Kulturno društvo Jožeta Tisnikarja pripravilo likovno razstavo, na kateri sodelujejo umetniki, ki jim je voda povzročila težave v galeriji ali depojih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Utrinek z razstave Dnevi visokih vod
Jasmina Detela

V knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec je še do danes na ogled razstava Dnevi visokih vod, ki jo je pripravilo Kulturno društvo Jožeta Tisnikarja. Namenjena pa je umetnikom, ki so ob lanskih poplavah doživeli škodo. Razstava je bila novembra lani na ogled v galeriji Kavka, ki se nahaja v rojstni hiši Jožeta Tisnikarja, potem so jo prinesli v Slovenj Gradec, sledi Črna na Koroškem. Tam bo na ogled v razstavišču tamkajšnjega kulturnega doma. Odprtje bo 8. marca ob 18. uri. Organizatorji si želijo, da bi bila na ogled tudi na drugih poplavljenih območjih po Sloveniji. 

Kot je povedal predsednik Kulturnega društva Jožeta Tisnikarja Zoran Ogrinc, so na razstavi predstavljena dela 22 umetnikov - deset jih je s Koroške, 12 pa z ostalih slovenskih regij, ki so imeli v svoji ateljejih oziroma depojih poplave. "Avtorji so naslikali svoj pogled na to naravno katastrofo ter jo interpretirali na svoj način. Nekateri so tudi razstavili slike, ki so bile poškodovane v poplavah in so na njih še vedno vidni sledovi vode," pojasnjuje Ogrinc.

Kulturno društvo je bilo ustanovljeno aprila 2011, sedež ima v slikarjevi rojstni hiši v Mislinjskem grabnu. Osrednja dejavnost društva je ohranjanje in prezentacija slikarjevega življenja in dela. V letih od ustanovitve je društvo ob pomoči mislinjske občine ter s pomočjo domačinov in umetnikovih prijateljev iz umetniškega kroga Tisnikarjevo rojstno hišo preuredilo v razstavni prostor, imenovan Galerija Kavka. V njem se med drugim odvijajo tradicionalne otvoritve Tisnikarjevih likovnih kolonij, umetniška srečanja Grabn Art in izvajajo pedagoško-ustvarjalne delavnice. Tisnikarjeva rojstna hiša je tudi uvrščena v sklop Zoisove poti in je spomenik tehniške in kulturne dediščine Mislinje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta