Dodana vrednost kmetiji s podjetjem Naravna kozmetika Timus

Urška Polanc
31.12.2020 06:23
Mati in hči, ljubiteljski zeliščarici, sta pred dobrim letom na hribovski kmetiji v Radljah odprli samostojno podjetje. Ustvarjata tudi s kozjim mlekom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izdelki Marije Pinter in Irene Tertinek so obogateni z naravno in človeško energijo. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Na Radelci v občini Radlje ob Dravi, le okoli sto metrov od avstrijske meje, na nekaj manj kot tisoč metrih nadmorske višine stoji kmetija, po domače imenovana pri Počkanu, na kateri Marija Pinter skupaj s hčerko Ireno Tertinek izdeluje naravno kozmetiko. V izdelke dodajata zelišča z domačega vrta in njive. "Že moja oma je nabirala zelišča, pogosto smo si kuhali čaje, tudi sama sem prevzela to navado. Prav tako Irena, spominjam se je, ko je že kot prvošolka na poti iz šole vedno nabrala šopek rožic," pripoveduje 58-letnica, ki izdeluje predvsem mazila. Delo imata razdeljeno, saj se je lažje naenkrat posvetiti le eni stvari. "Saj veste, ko delaš na kmetiji, te vedno nekaj boli. Mislila sem si, zakaj ne bi mazila naredila kar sama, " je pojasnila, zakaj je izdelala prvo. Pokazalo se je, da pomaga. Z mazilom, v katero je dodala industrijsko konopljo, si je odpravila nekaj kožnih tegob, nato izdelala še mazilo iz ognjiča, materine dušice, rmana. Ko je v gozdu opazovala smolo, ki je tekla s smreke, je dobila navdih še za smrekovo mazilo. Nekaj mazil sta mati in hči naredili sami, druga pa prilagodili povpraševanju.

Remšnik, Radelca, Naravna kozmetika Timus, Irena Tertinek (foto: Osebni Arhiv)
Osebni Arhiv
Remšnik, Radelca, Naravna kozmetika Timus, Irena Tertinek (foto: Osebni Arhiv)
Osebni Arhiv

"Videli sva, da lahko s tem naša kmetija pridobi dodatno vrednost. Z zgolj konvencionalnim kmetovanjem sicer shajaš, ni pa tako, da bi se kmetija lahko razvijala. Tu imamo neokrnjeno naravo, v bližini ni industrije, prvi sosedje, ki imajo eko kmetijo, so oddaljeni 500 metrov. Imamo tudi lastno hribovsko vodo. Naša njiva in vrt z zelišči sta čudovita konec julija, ko vse cveti. Zdaj pač miruje. Ko narava počiva, midve veliko delava, dela imava več kot kadarkoli prej," je o 21 hektarjev veliki kmetiji povedala 27-letna Irena. "Na vrtu imava okoli 40 različnih rastlin, je kot nekakšen učni vrt, za dušo, na njem so smilj, ognjič, poprova meta, rožmarin ..." Njun vrt so obiskali tudi otroci iz najbližjega vrtca na Remšniku.

Na njivi in vrtu je vedno lepo

"Včasih se skregava, sva jezni druga na drugo, a je potem, ko to razčistiva, delo še boljše nadaljevati. Nikoli ne delava, ko sva slabe volje. Ne vem, ali si v velikem podjetju kdo to lahko privošči. Na vrtu in njivi je vedno lepo, veliko se smejiva, tam enostavno ne moreš biti slabe volje," je povedala 27-letnica. Prepričana je, da imajo rastline zelo dobro energijo. "Na človeka se odzivajo - če si sam nabereš nekaj zelišč, se ti bodo prilagodila, sploh če pristopiš z mislijo, da ti bodo pomagala," je povedala o prebranih raziskavah in lastnih izkušnjah. Tudi zato je njun razmislek v prvi vrsti temeljil na tem, kako bi (še) lahko v svoje izdelke vključili zelišča.

Irena Tertinek, naravna kozmetika Timus (foto: Urška Polanc)
Urška Polanc
Irena Tertinek, naravna kozmetika Timus (foto: Urška Polanc)
Urška Polanc

Zasnovali sta linijo izdelkov z gliceriti, zeliščnimi izvlečki v glicerinu, ki je znan vlažilec kože. Takšnih izdelkov na trgu še ni, gliceriti so varni tudi za uživanje. V njunem asortimentu sta tudi naravni šampon za lase in balzam, ki je velik hit. "Ni veliko naravnih šamponov na trgu, težko najdeš dobrega. Formulacija je bila zahtevna, imela sem veliko dela, nastajal je skoraj dve leti. Udeležila sem se nekaj tečajev za izdelovanje krem, dezodorantov, šamponov, eteričnih olj. Veliko je sestavin, moraš se odločiti, katera zelišča boš uporabil, vse pač ne gre skupaj. Veliko je poskušanja in malo sreče. Kot da bi kuhal," je povedala sogovornica. Letos spomladi sta se prijavili še na evropski razpis P2R, ki je namenjen na novo ustanovljenim podjetjem z inovativnimi idejami na problemskih področjih. "Po poklicu sem šivilja, pred leti pa sem prebolela raka, zdaj imam več omejitev, oteka mi noga, zato ne smem predolgo sedeti, ampak delati nekaj, pri čemer lahko malo hodim, malo sedim. Na zavodu s takšnimi omejitvami nisem mogla dobiti službe, predlagali so mi, da odprem s. p. Na začetku sva kolebali, skrbelo naju je, kako bo voditi podjetje, a sva se nato določili, da se resno lotiva," je povedala Pinterjeva.

Profesorica zdaj zeliščarica

Tertinkova je po izobrazbi profesorica angleščine in pedagogike, nekaj časa je delala v šolstvu. Spominja se, da je po 15. letu pričela intenzivneje nabirati zelišča, predvsem za čaje. Babica in dedek po očetovi strani sta bila zeliščarja, imela sta svoje zvezke, knjige, vsak večer je hodila k babici in opazovala slike, brala. Med bolniško, potem ko se je pri delu v vrtcu nalezla vodenih koz, je iskala nekaj naravnega, kar bi ji pomagalo pri brazgotinah. Pričela je raziskovati in prišla do smilja, ki spodbuja regeneracijo celic. "Naredila sem kremo in nato so jo preizkusile tudi sodelavke. Ugotovile smo, da pomaga. Zatem sem se prijavila na tečaj zeliščarstva v Celje, za NPK, v to sem želela investirati za svojo dušo, ko pa sem prejela obvestilo, da je tečaj brezplačen za vse zaposlene, sem to sprejela kot znak, da je to prava stvar," je povedala.

Irena Tertinek, naravna kozmetika Timus (foto: Urška Polanc)
Urška Polanc
Irena Tertinek, naravna kozmetika Timus (foto: Urška Polanc)
Urška Polanc

Letos sta si deloma preuredili prostor, kjer izdelujeta. Veselita se dne, ko bosta lahko še koga zaposlili, mu dali službo. "Dela je ogromno. Poleti že ne veš več, kaj bi najprej vzel v roke. Tedaj bi lahko delala noč in dan. Čez dan zunaj, ponoči pa v hiši," je povedala Pinterjeva. Na kmetiji imajo zdaj sedem krav dojilj, dokupujejo pa mlada teleta, in kozo, ki jih tudi oskrbuje z mlekom. Tega dodajata kremi za roke, kar ocenjujeta kot veliko posebnost. Od 21 hektarjev kmetije je skoraj osem hektarjev travnikov, preostalo je gozd. "Trudimo se, da imamo res naravne izdelke. Da te ni strah, kaj daš na kožo. Pravzaprav bi si lahko najina mazila (imata jih šest) namazal na kruh. Zdaj, ko imam hčerkico, sem ustvarila še mazilo zanjo, za dojenčke. Po njegovi uporabi izginejo herpesi, mozolji. Vse imava certificirano pri slovenskem podjetju Eco Gea, vse nadzorujejo, pregledajo tudi trditve, ki so na izdelku. Zdaj je namreč moderen marketinški 'greenwashing', podobno kot 'brainwashing', ko z napisi o naravnih sestavinah na izdelkih zavajajo kupce. Certifikati so povezani s tem, koliko je v izdelkih ekoloških sestavin. Počasi bova pričeli kaj dobivati od tega, delava sproti, ne preveč na zalogo, saj praviva, da so najini izdelki najboljši čim bolj sveži, rok uporabe imajo približno eno leto," sta povedali zeliščarici, ki svoje izdelke ponujata v svoji spletni trgovini, trgovini zero-waste poket.si, zero-waste zelena japka in withlove.si.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta