Drobci zgodovine iz afriških držav

Jasmina Detela Jasmina Detela
07.05.2019 18:15

Skupno razstavo Afrika treh muzejev so pripravili v spomin na prvo afriško razstavo leta 1850 in njenega avtorja, misijonarja in raziskovalca Ignacija Knobleharja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dekorirana glinasta posoda bo prvič na ogled. 
Jasmina Detela
Koroški pokrajinski muzej, Tretjakova afriška zbirka 
Jasmina Detela

V Koroškem pokrajinskem muzeju (KPM) Slovenj Gradec so sinoči odprli razstavo Afrika treh muzejev. Pripravili so jo trije muzeji, poleg že omenjenega še Slovenski etnografski muzej in Muzej Velenje, ki hranijo predmete z različnih koncev afriškega kontinenta. Razstavni projekt so pripravili v spomin na misijonarja in raziskovalca Afrike Ignacija Knobleharja, ki je leta 1850 v Ljubljani pripravil prvo afriško razstavo.

​Razglasili so ga za ljudožerca

Veliko muzejev po Sloveniji ima v zbirkah predmete iz neevropskih dežel, tudi Afrike, toda v treh slovenskih muzejih, ki so se povezali za tokratno skupno razstavo, so zbirke predmetov z različnih območij Afrike še posebej izpostavljene in že desetletja prisotne na stalnih razstavah, je pojasnil direktor slovenjgraškega KPM Tadej Pungartnik.
Slovenski etnografski muzej načrtno dokumentira vse oblike povezav Slovencev z Afriko, ki neprekinjeno trajajo že od 19. stoletja. Poleg bogate materialne dediščine je v muzeju shranjena tudi pomembna zbirka fotografij in arhivskih dokumentov.
Muzej Velenje s stalno razstavo predstavlja izjemno življenjsko zgodbo češkega kiparja, pisatelja in popotnika Františka Foita. V Afriki je bil dvakrat, pred prvo svetovno vojno (osem mesecev) in po drugi svetovni vojni. Druga pot je zaradi zapletov trajala kar 25 let. "Spremljala ga je žena Irena. Zaradi kipov, ki jih je izdeloval, antropoloških podob ljudi, so ga razglasili za ljudožerca, zato je ostal v Afriki - deset let v Tanzaniji in deset let v Keniji, kjer je delal kot kipar, kasneje pa tudi učil na univerzi Kenyatta. Tik pred smrtjo se mu je uspelo vrniti nazaj v Evropo, vendar ne na Čehoslovaško, saj je bila v tistem času politično zaprta, ampak v takratno Jugoslavijo, prvotno v Ljubljano, kasneje pa v Velenje, kjer je dobil državno pokojnino profesorja in stanovanje, etnografsko zbirko pa je poklonil Muzeju Velenje," strne Blaž Verbič iz velenjskega muzeja.

Blaž Verbič, Marko Frelih, Brigita Rajšter in Tadej Pungartnik ob predstavitvi vsebine razstave
Jasmina Detela

​Na ogled tudi na novo pridobljeni predmeti

"Povezali smo se trije muzeji z namenom, da širši javnosti pokažemo, kako je v Sloveniji prisotna Afrika, ki velja za zibelko človeštva," je povedal Marko Frelih iz Slovenskega etnografskega muzeja. Na razstavi, ki bo odprta do septembra, je na ogled okoli 60 predmetov. Slovenski etnografski muzej se predstavlja z izborom 25 predmetov, ki prikazujejo širši razpon ustvarjalne kulture Afričanov z različnih področij; od obrednih mask in kipcev do uporabnih predmetov in orožja.
Velenjski muzej predstavlja reprezentativne predmete, med njimi masko ljudstva Triki, ki služi za prehod dečka v fantovsko družbo, leseni stolček, ki so ga uporabljali kot vzglavnik, bučo kalebaso za prenašanje pijače in shranjevanje živil ter lutko lutkovnega gledališča. V Slovenj Gradcu so od družine Tretjak pridobili nekatere nove predmete. "Obiskovalci si lahko ogledajo predmete v okviru Tretjakove afriške zbirke z naslovom Brv med prijatelji. Na gostujoči razstavi pa so predmeti, ki jih širši javnosti še nismo predstavili, saj so bili na novo pridobljeni leta 2012. Med njimi je tudi dekorirana glinasta posoda, ki jo je Tretjak na kolenih pripeljal iz Afrike," pove Brigita Rajšter iz KPM.
Razstavo, ki bo do januarja prihodnje leto gostovala v Muzeju Velenje, od februarja dalje pa je predvideno gostovanje v Slovenskem etnografskem muzeju, v Slovenj Gradcu spremlja tudi zanimiv program. 18. maja pripravljajo pedagoško delavnico Naredi si lutko, v juniju pa bosta muzejski večer, na katerem bodo vsi trije avtorji govorili o Afriki, in delavnica na temo izdelovanja afriških mask.

Dekorirana glinasta posoda bo na ogled prvič.
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta