Društvo paraplegikov Koroške: Dobili nov kombi, ki bo olajšal prevoze članov

Jasmina Detela Jasmina Detela
08.02.2024 10:05

Novo prilagojeno vozilo skupaj s predelavo stane dobrih 56 tisoč evrov, finančno bodo pomagale tudi koroške občine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Društvo paraplegikov Koroške s kombijem svoje člane vozi na različne dogodke in terapije.
arhiv Društva Paraplegikov Koroške

Društvo paraplegikov Koroške, ki združuje ljudi s poškodbo hrbtenjače in deluje na območju dvanajstih koroških občin, je dobilo nov prilagojen kombi za invalide na vozičku. Kombinirano vozilo, ki ga trenutno uporabljajo za prevoze, je staro sedem let in kot tako iztrošeno. Kot izpostavljajo v Društvu paraplegikov Koroške, ki ima 34 članov, so največja ovira, s katero se vsakodnevno srečujejo invalidi, prevozi. "Veliko naših članov nima možnosti svojega prevoza, na morejo pa se posluževati javnih prevozov, saj zanje niso ustrezno prilagojeni. Zato jim preko društva zagotavljamo prevoze na podaljšano rehabilitacijo, zdravniške preglede, v zdravilišča, na rekreacijo, športne aktivnosti, izobraževanja in druženja," razlaga predsednik društva Damjan Hovnik. Te opravljajo s kombijem, ki pa je star okoli sedem let in kot tak dotrajan. Letno z njim prevozijo okoli 30 tisoč kilometrov in prepeljejo okoli 170 oseb. 

Za ustrezno predelano novo vozilo potrebujejo približno 56 tisoč evrov evrov. Nov kombi stane 42.639 evrov, dodatnih 14 tisoč evrov pa bodo odšteli za predelavo. Novo vozilo Ford Tranzit so že kupili in ga tudi delno plačali. Gre za znesek 29 tisoč evrov, ki so ga prejeli od Zveze paraplegikov Slovenije oziroma Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Razliko do končnega zneska pa pričakujejo od koroških občin, katerih župani so se na svetu koroške regije seznanili z njihovo prošnjo in jo podprli. "Kombi smo že dobili, a še ni v uporabi, saj čaka na predelavo za potrebe invalidov. Med drugim je potrebno vgraditi vstopno ploščad, prilagoditi sedeže, omogočiti varnostne pasove, oprijemala ..." razlaga Hovnik. Vozilo bo preurejeno do konca marca, tako da bi bi lahko v aprilu z njim začeli opravljati prevoze invalidov. Staro vozilo bodo prodali, denar pa se bo porabil za dejavnosti društva. 

Društvo za svoje člane organizira številne prostočasne aktivnosti, med drugim treninge kegljanja, atletike, košarke, omogočajo pa jim tudi brezplačne masaže. Člani se poleg telesnih omejitev srečujejo tudi z ekonomskimi stiskami, saj jih večina prejema mizerne invalidske pokojnine. Društvo jim v okviru zmožnosti pomaga pri poravnavi raznih položnic in občasno tudi pri večjih naložbah kot je denimo ureditev stopniščnih dvigal. Lani so ob pomoči ravenske občine enemu od članov društva uredili stopniščno dvigalo, ki mu omogoča neoviran vstop v stanovanjski blok na Partizanski ulici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta