Državni denar za planinske koče predvsem v obnovo in energetsko sanacijo

Jasmina Detela Jasmina Detela
19.03.2022 06:20

Z denarjem ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo bo obnovljenih pet planinskih koč na Koroškem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koča na Uršlji gori
Petra Lesjak Tušek

Z denarjem ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi bodo izvedli sanacije tudi na petih planinskih kočah na območju koroške regije. Sredstva bodo vlagatelji porabili za sofinanciranje povečanja snovne in energetske učinkovitosti ter rabe obnovljivih virov energije v planinskih kočah, zavetiščih, bivakih in planinskih učnih središčih.

Na Koroškem so se pozitivnih odločb razveselila planinska društva (PD) Prevalje, Slovenj Gradec, Mežica in slovenjgraška družba Vabo. Sanirana bo tudi Ribniška koča, katere lastnik pa je PD Sladki Vrh. Pozitivne sklepe za do maksimalno 80-odstotno sofinanciranje s strani države so planinska društva in najemniki planinskih koč že prejeli. Kot priznavajo, brez državnega denarja obnov ne bi zmogli. Ministrstvo v okviru javnega razpisa omogoča pet milijonov evrov v dveh letih oziroma do porabe sredstev. S prvim javnim razpisom je dodelilo okoli 3,8 milijona evrov za obnovo ali energetsko sanacijo 21 planinskih koč, v drugem odpiranju pa je bilo odobrenih pet projektov v skupni višini 949.670 evrov.

Na Uršlji gori obnova starega dela

Planinski dom na Uršlji gori vzdržuje in oskrbuje PD Prevalje. Stoji tik pod vrhom Uršlje gore (1699 metrov) zraven cerkve svete Uršule in je lepo urejen. Koča je bila zgrajena leta 1912, a je bila med drugo svetovno vojno požgana. Po osvoboditvi jo je PD Prevalje obnovilo in leta 1984 dogradilo prizidek, ki so ga pred nekaj leti obnovili. Zdaj si želijo, da se rekonstruira še stari del koče, ki je energetsko zelo potraten.

Koča pod Kremžarjevim vrhom
Jasmina Detela

V okviru naložbe (ministrstvo bo prispevalo okoli sto tisoč evrov) bodo zamenjali streho in okna, nova bo fasada, obnovili bodo tudi elektroinštalacije. Izvajalec obnove je že izbran, z deli je začel novembra lani. Doslej so uredili prezračevalni sistem in dodaten vodohran, v maju, ko bo cesta prevozna, pa bodo začeli še z drugimi deli, ki bi jih zaključili do konca poletja. "Predračune smo pridobili lani, ko so bile cene gradbenih materialov še precej nižje. Zdaj pa izvajalci tarnajo, da se je večina surovin podražila tudi do 40 odstotkov. Upamo, da nam bo uspelo začrtane investicije izvesti, sicer bomo morali poiskati dodatne vire prihodkov," je povedal predsednik PD Prevalje Stanko Robin. Ministrstvo društvom sredstva nakaže po izvedbi investicije. Z obnovo se bo kvaliteta bivanja v domu zelo izboljšala. V prihodnje želijo obnoviti še sanitarije med starim in novim delom koče.

Uspešno je bilo tudi PD Mežica, ki je prejelo skoraj 223 tisoč evrov za energetsko sanacijo koče v Grohotu pod Raduho. Z deli so začeli v tem mesecu, zajemajo pa izolacijo ostrešja in fasade, zamenjavo stavbnega pohištva, montažo energetsko varčnih pisoarjev, kotličkov in prh, zamenjavo svetlobnih teles z LED-razsvetljavo, zunanjo izolacijo podzemnih delov koče, zamenjavo in sanacijo dimniških tuljav, ureditev prezračevanja koče in izboljšave na centralni kurjavi. "Koča bo energetsko bolj varčna, kar pomeni, da bomo prihranili pri stroških energentov," je povedal predsednik PD Mežica Andrej Mlinar. Koča je sicer v dobrem stanju in redno vzdrževana. Odprta je med vikendi, od začetka junija do konca septembra pa vsak dan. Tudi v času obnove bodo njena vrata odprta za pohodnike in druge obiskovalce. Mežiško PD ima v lasti tudi Dom na Peci, ki pa je že obnovljen.

Na strehah sončne elektrarne

Ribniško kočo ima od leta 1976 v lasti PD Paloma Sladki Vrh in jo ves čas sproti obnavlja. Večja obnova je bila izvedena leta 1996, ko so prenovili streho, kasneje še hodnike, sobe, skupna ležišča, shrambe in planinsko sobo oziroma jedilnico. V sklopu energetske obnove - zanjo so pridobili 205 tisoč evrov - bodo obnovili fasado, zamenjali kurilni sistem (po novem bodo uporabljali toplotno črpalko in na strehi bo sončna elektrarna), delno obnovili kuhinjo in sistem prezračevanja. "Koča bo bogatejša tudi za čistilno napravo," je povedala predsednica PD Aleksandra Muster. Dela bodo začeli predvidoma v maju, trajala bodo štiri mesece. Za kočo sicer iščejo novega najemnika, saj je prejšnji dal odpoved.

Nejc Strojnik

Skoraj 61 tisoč evrov je za energetsko sanacijo planinske koče pod Kremžarjevim vrhom pridobilo tudi PD Slovenj Gradec. S tem denarjem bodo uredili ogrevanje (toplotna črpalka), na strehi postavili sončno elektrarno, ob koči malo čistilno napravo, zamenjali okna in obnovili fasado. "S to naložbo se zaključuje investicijski cikel obnove," je povedal predsednik Danilo Goljat.

V lasti PD Slovenj Gradec je tudi Grmovškov dom, ki pa je v upravljanju družbe Vabo. Ta je za energetsko sanacijo objekta pridobila 300 tisoč evrov. Celotna investicija je sicer ocenjena na dober milijon. "Na novo bomo uredili sobe, vse bodo pridobile lastne kopalnice, zamenjali bomo stene, okna, vrata, nova bo streha, nov bo tudi sistem ogrevanja," je povedal direktor Boštjan Paradiž.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta