Ekipa D.tajl v Slovenj Gradcu pogumno in povezano naprej v modrem

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
20.09.2020 09:00

Modri rek'lc, razstava ob peti obletnici ustvarjalne ekipe, ki osmišlja mestno jedro, in je črpala navdih pri slikarju Karlu Pečku, prepoznavnem po suknjiču modre barve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
D.Tajl - notranjost ob praznovanju pete obletnice
Petra Lesjak Tušek

Neusahljiv vir ustvarjalnosti in izvirnih zamisli je ekipa D.tajl, ki domuje v mestnem jedru Slovenj Gradca in mu že pet let daje neprecenljivo vsebino. Tako se tudi ideja ustvarjalcev, da obletnico proslavijo modro v povezavi z umetnikom slikarjem Karlom Pečkom, ki je domoval v Koroški galeriji likovnih umetnosti, lahko le na prvi pogled zdi samoumevna. Modri rek'lc so po značilni barvi Pečkovega suknjiča poimenovali unikatno kolekcijo oziroma razstavo fotografij, s katero so v soboto, ko je bila mestna občina odeta tudi v posebne praznične barve, proslavili prehojeno pot. Pravzaprav je značilnost D.tajla (predhodno Pop up-a) tudi v tem, da povezuje in ne izključuje, tako so vedno dobrodošli novi in krog ni nikoli povsem zaprt. To nenehno odprtost je izpostavila Karin Potočnik, ki je podrobneje razčlenila tudi sporočilnost Modrega reklca.

D.Tajl - foto razstava, projekt ob obletnici
Petra LESJAK TUŠEK


Pečko je znal navduševati
"Za hommage ustanovitelju in dolgoletnemu direktorju Koroške galerije likovnih umetnosti ter slikarju profesorju Karlu Pečku smo se odločili tudi zaradi njegove karizmatične osebnosti, ki se je kazala v poudarjeni družbeni vlogi, v čemer mu želimo slediti člani društva D.tajl. Ustvarjalci, ki se družimo v D.tajl Concept Store, smo oblikovali produkte, ki črpajo idejo iz umetnika samega, njegove pojave ali posredno, iz njegovih prepoznavnih del. Pečko je znal ljudi navduševati, da so sprejeli pobude in mnenja ter novosti, ki so bogatila posameznike in družbo. V domače okolje je privabil svetovno znana imena, kot sta denimo Ossip Zadkine in Henry Moore. Cenjena so tudi njegova prizadevanja pri pridobitvi in promociji naziva mesto glasnik miru OZN, s katerim se ponaša Slovenj Gradec," je zapisala Karin tudi na razstavljeni pano.

Za vse priložnosti uporabno kolekcijo Modri reklc, ki vključuje modna oblačila in dodatke, so ustvarili: Andreja Kragelnik (Dva potepuha), Suzana Seitl (Ljubko Handmade; nedavno pridružena ustvarjalka, ki uporablja reciklirano plastiko), Lena Koprivnikar (Lenuhla), Tatjana Dragićević (Tanjuška), Rahela Mačič (Rahelin filc), Maja Pilih (Blommen), Atelje Stanka Blatnik, Jernej Kovač Myint (Jernej Myint illustrates), Nataša Knuplež (Ti.Ne.Ja Design), Vesna Jurjec Žvikart (Ventus juvel - Ready to wear & Bespoke jewellery) in pa Karin Potočnik (Lanica & purica). Tudi ti so v skupni prostor, trgovinico, v kateri ponujajo svoje izdelke, pristopali postopno, se vmes lotevali drugih projektov, a se na nek način vselej vračali in ostajali povezani. Osrednji del praznovanja, razstava, je nastala v sodelovanju s fotografinjo Niko Hölcl Praper, redno spremljevalko kreativcev te ekipe.

D.Tajl, peta obletnica, razstava
Petra LESJAK TUŠEK


Zdržali, ker so držali skupaj
Ni bilo vselej lahko, a zdržali so, ker so držali skupaj. Tatjana Dragićević je o izzivih, ki so jih utrdili v prepričanju, da je povezovanje in sodelovanje ključno, povedala: "V bistvu smo taki revolucionarji, kakršni bi morali biti vsi. Pet let že delamo in če ne bi stopili skupaj, ne vem, če bi lahko vsak od nas kot posameznik dosegel, kar smo, sploh pa ne tako, da traja. Moraš biti pogumen, čeprav smo si zelo različno, se pogumno borimo za eno in isto stvar. V podporo smo si tudi sicer, ker je zelo pomembno v življenju, koga imaš s sabo in s kom delaš." Vesna Jurjec Žvikart, ki trenutno sicer ni del ekipe, a se je priključila projektu ob obletnici, je poudarila: "Sodelovanje mi je super, vedno se vračam, v sam dogodek razstave sem se z veseljem vključila. Veliko mi pomeni, da se lahko ustvarjalci povezujemo in se medsebojno podpiramo. Dobro se poznamo in smo lahko tudi odkriti med sabo. Pomembno je, da pri konstruktivni kritiki, ki jo izrekamo in sprejemamo, vsi skupaj rastemo in ne obupujemo ne glede na situacijo," je dejala.

V modrem - ob 100. obletnici rojstva Karla Pečka
Petra LESJAK TUŠEK


Podobno pozitivno oceno je podala modna oblikovalka Stanka Blatnik: "Zbližali smo se tako, da je vsakič, ko je bilo pred nami vprašanje, ali bomo še obstali, in je prišla kriza, prevladal tim. Druženje nas izpolnjuje. Naši odnosi so postali tako močni, da je zdaj že samoumevno, da nadaljujemo." O spominu na Pečka pa, da je bil pomemben podpornik. "Enkrat sta bila z Bogdanom Borčičem pri meni na obisku v ateljeju. Poseben človek, ki je imel oko za mesto, detalje, okolico in za ljudi, ki smo ustvarjalci. Vedno se je zanimal za mlajšo generacijo in nas spremljal. Spomnim se, da sva se srečala pred kavarno, kjer mi je prek mizo pomahal in mi, ker je v Lady prebral članek o meni, čestital. On je kupoval Lady, ker so ga zanimali ljudje. Bila sem presenečena, da je bral to revijo, predvsem pa, da je opazil stvari, čeprav mu po svoje ne bi bilo treba," je dodala Stanka Blatnik.

D.Tajl ekipa - soustvarjalke Stanka Blatnik, Karin Potočnik in Tatjana Dragićević
Petra LESJAK TUŠEK
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta