Festival za vse okuse, ki briše meje

Urška Polanc Urška Polanc
22.05.2022 15:26

Že tretjič je v Mežici potekal festival makaronflajša (in tife). Tudi letos je na kosilo prišla množica obiskovalcev, lačna priljubljene jedi, nastale izpod rok raznolikih kuharjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Veliko ljudi je v soboto na plato za Narodnim domom v Mežici privabil zdaj že tradicionalni mežiški festival. Dobra družba, hrana in pijača ob spremljavi glasbe znanih koroških glasbenikov so že preverjen recept za uspeh, kot tudi recepture makaronflajšev, ki so jih tudi tokrat pojedli izjemno hitro. Članice društva Šola zdravja iz Mežice so pripravile klasičen, v koroških kuhinjah poznan makaronflajš, katerega omaka je vsebovala domače začimbe. "Dodale smo celo origano s Suska. Sicer sama pridelujem vsa zelišča, mož pa mi jih pridno melje, tako da so vsako leto sveže pripravljene," je povedala Hedvika Blatnik, ki je lahko zaradi bližine doma po kakšen pripomoček skočila kar v domačo kuhinjo. Na vrh jedi, ki so jih stregle obiskovalcem, so dodale še drobnjak, po koroško žnitloh in s tem jedi dodale piko na i oziroma nekaj vitamina c. "Letos sem tu prvič, prejšnja leta sem bila namreč odsotna, sicer pa povsod, kjer je prisotno prostovoljstvo, ne znam reči ne. Včeraj smo bile ravno v vrtcu," je povedala Mežičanka, ki vsako jutro prisostvuje jutranji telovadbi na zelenici. Predvsem zaradi druženja s prijatelji se je festivala letos udeležil tudi domačin Jure Ozimic, navdušen nad dogajanjem v domačem kraju.

Urška Polanc
Urška Polanc
Urška Polanc
Urška Polanc

Da v Mežici rušijo meje, prizorišče širijo proti sosednji Črni, zato so tudi letos povabili črnjansko županjo Romano Lesjak, je povedal nasmejan Ambrož Blatnik, direktor Narodnega doma Mežica: "Mi smo že kulture lačni, smo pa makaronflajš organizirali. Letos zadnjič z votlimi makaroni, drugo leto s polnimi." Ta dan je tako živela ideja združevanja občin Mežiške doline, kar naj bi jo podprl tudi poslanec Jani Prednik v SD Mežica, ki se vsaj ob taki priložnosti prilagaja lokalni politiki. Sedež občine bi tako lahko imeli v kantini za rudarje v Žerjavu, je bilo slišati.

Že tradicionalno je v Mežici kuhala tudi medijska ekipa (Večera in Pop TV-ja), ki je zažigala četudi ni sledila navodilom, saj so makaronom dodali šparglje in panceto. Jed je sicer uspela zaradi vključitve kuharjev (Vilija Toplaka in Davida Gelda), ki nista iz medijske industrije.

Že tretjo leto zapored je na festivalu sodeloval tudi Koroški čili klub, posebnost njihovega makaronflajša so bili, jasno, domači dimljeni čiliji, je izpostavil Andrej Kovačec. Da bi moralo biti takšnih festivalov na Koroškem še več, saj prispevajo k prepoznavnosti Koroške, razmišlja Ravenčan, ki je jed pripravil skupaj s kolegom. Letos bo klub v sodelovanju z ravensko občino 11. junija prvič organiziral Smoke fest, na katerem bodo tekmovali v pripravi govejih in svinjskih dimljenih reber. Sicer pa v klubu opažajo, da se je v zadnjih letih tudi na Koroškem precej dvignila čili kultura, vedno več je malih pridelovalcev.

Urška Polanc

Edina skrb prisotnih na festivalu je bil kakšen razkuhan makaron, a četudi niso bili vse testenine 'al dente', obiskovalcev, ki so prido polnili in praznili svoje krožnike, to ni motilo. Manjkalo ni niti znane koroške pijače - mošta. Rekorno hitro je pošel tudi edini veganski makaronflajš z veliko zelenjave, dobro spraženega česna in mešanico različnih čebul, ki ga je skuhalo mladinsko kulturno društvo Mežica. Dve njihovi članici sta veganki, vedno pa pride tudi dosti veganov in vegetarijancev, zato se jim zdi primeren čas za spodbujanje rastlinske prehrane. "Kot nekomu, ki dela v tem poklicu, se mi zdi kulinarični dogodek posebej dobra ideja. Ljudje radi jedo in pijejo, mi pa tudi," nam je povedala Ivana Tominc, Korošica, ki sicer dela v ljubljanskem veganskem baru, obenem pa se na tamkajšnji biotehniški fakulteti izobražuje za slaščičarko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta