Filatelistični poklon jeklarskemu jubileju v Mežiški dolini

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
13.07.2020 16:20

Praznovanju 400-letnice jeklarstva v Mežiški dolini sta se ob podpori vseh štirih tukajšnjih občin pridružila tudi Pošta Slovenije in Koroško filatelistično društvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od priložnostnih poštnih ovojnic iz izdaje KFD vsebuje motiv železarne v Črni na Koroškem.
arhiv KFD

Pošta Slovenije je včeraj v nakladi 40.000 kosov in z nominalo A (trenutno 55 centov) izdala novo znamko, poimenovano 400 let jeklarstva v Mežiški dolini. Znamko z motivom valjarske proge, ki jo je fotografiral Tomo Jeseničnik, je oblikoval Edi Berk. Na ovitku prvega dne (s pošto 2390 Ravne na Koroškem) sta podoba Thurnove jeklarne in njen znak v stilizirani obliki.
"Pošta Slovenije je od osamosvojitve pa do danes izdala že več kot 1300 poštnih znamk. Znamk, ki obeležijo našo dolino, pa je zelo malo. Današnja je šele štirinajsta," o pomenu nove znamke, za katero so si prizadevali Koroški pokrajinski muzej, društvo Slovenska pot kulture železa in Koroško filatelistično društvo (KFD), pravi predsednik slednjega Jože Keber.

Priložnostne znamke s promocijskim učinkom

Dr. Karla Oder iz Koroškega pokrajinskega muzeja, Muzeja Ravne na Koroškem, kjer hranijo gradivo, uporabljeno pri oblikovanju filatelističnih izdaj, je za Bilten Pošte Slovenije opisala oba motiva. "V novozgrajeni pudlarni in valjarni ob reki Meži so sredi 19. stoletja proizvodnjo usmerili v izdelovanje kakovostnih vrst jekla. Fine vrste kovanega železa, večinoma trakasto, so prodajali največ v Italijo, preostalo na Ogrsko, naročila so prihajala tudi iz Francije, Španije, Portugalske, Švice in Nemčije, izvažali pa so celo na Kitajsko. Pošiljke so opremili z znakom Jeklarne grofa Thurna," je Odrova pojasnila zgodovinski motiv na ovitku prvega dne.

Znamka Pošte Slovenije z žigom prvega dne in tremi priložnostnimi poštnimi žigi iz filatelističnega sklopa KFD
arhiv KFD

Selitev iz zgornjega v spodnji del doline

"Manko naših priložnostnih znamk nekoliko omili možnost, ki se ponuja že od leta 2007, ko je Pošta Slovenije omogočila izdajo osebnih poštnih znamk," pojasni Keber. Koroško filatelistično društvo je tako predstavilo svoj filatelistični sklop, posvečen visokemu jubileju jeklarstva v Mežiški dolini. Priložnostni filatelistični sklop KFD sestavljajo razglednica, trije priložnostni poštni žigi (2391 Prevalje, 2392 Mežica in 2393 Črna na Koroškem, vsi 13. 7. 2020) ter tri priložnostne pisemske ovojnice.

Znamka 400 let jeklarstva v Mežiški dolini
Arhiv Pošte Slovenije
Ovitek prvega dne
Arhiv Pošte Slovenije
Govorci na tiskovni konferenci: Tomaž Rožen, Karla Oder, Borut Bončina in Jože Keber
Andreja Čibron Kodrin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta