(FOTO) Dva pogleda Martine Kike Kolar: Estetski in vsi smo grešniki

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
19.03.2024 13:39

Na Prevaljah še nekaj dni fotografska razstava Martine Kike Kolar z Brd nad Turiško vasjo, ki je v tretjem življenjskem obdobju postala navdušena ljubiteljska fotografinja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uršlja gora je pogost motiv Martine Kike Kolar, saj ob čudovitem pogledu nanjo z Brd ne more biti drugače.
Martina Kika Kolar

Med aktivnimi upokojenci, ki so si popestrili tretje življenjsko obdobje, je tudi klena Korošica Martina Kika Kolar, v času Jugoslavije celo slovenska partijska delegatka v Beogradu, članica delegacije, ki je leta 1990 protestno odšla s kongresa jugoslovanske partije v Beogradu. Profesionalno se ni nikoli ukvarjala s politiko, po odhodu v pokoj se je včlanila v Društvo upokojencev Slovenj Gradec, kjer je sodelovala v komisiji za socialna in stanovanjska vprašanja, v Mislinji je aktivno pomagala pri obnovi rojstne hiše Jožeta Tisnikarja, za zdravje skrbi s tenisom, njena velika strast pa so postale tudi fotografije, zato ne preseneča, da jih je ponudila na ogled tudi Prevaljčanom. Še nekaj dni je tam na ogled svet, kot ga vidi skozi fotografijo, in sicer z razstavo Dva pogleda.

Ko se je leta 2011 preselila na Brda nad Turiško vasjo, je lahko jutra, dneve in večere v vseh letnih časih pozorno opazovala na Uršlji gori s čudovite razgledne lokacije, zato ne preseneča, da je prav Uršlja njen pomemben in fantastičen motiv, katerega čarobnost ne bo usahnila nikoli. "Medtem ko Peco z Brd Uršlja zakriva, od toda pa vidim še vse tri zobe Raduhe," pripomni avtorica.

Razstava Dva pogleda.
Tomaž Ranc

Z objavami je začela na facebooku, nikoli pa ni imela v mislih razstave. K temu so jo nagovorile prijateljice in zgodilo se je. Leta 2019 je imela prvo razstavo v Tomaški vasi, drugo v knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu, nato na OŠ Šmartno, tokrat pa na Prevaljah, s katerimi je povezana prek moža, galerista Nika R. Kolarja.

Martina Kika Kolar, nekoč članica CK ZKJ, danes upokojenka: "Fotografija od nas zahteva, da znamo opazovati in razmišljati."
Osebni Arhiv

"Fotografija od nas zahteva, da znamo opazovati in razmišljati. Moja razstava ima naslov Dva pogleda. Na eni strani estetski pogled, ki nas ne obremenjuje z vprašanji ali z občutki slabe vesti. Na drugi strani pa se pojavi trditev - vsi smo grešniki. Gradnje hiš, izbira kurjave, napeljave kanalizacije, obutvena in oblačilna proizvodnja, barvanja, najrazličnejša embalaža, gnojenje travnikov, pokrita odlagališča najrazličnejih odpadkov, naš nehumani odnos do živali ... Vse me vznemirja, predvsem pa, kakšen planet bomo zapustili zanamcem," je ob razstavi zapisala avtorica. Razstava bo na ogled do petka, 22. marca, v razstavnem prostoru v Družbenem domu.

Motivi Martine Kike Kolar. 
Tomaž Ranc
Seveda, Uršlja gora z Brd v vseh letnih časih.
Tomaž Ranc
Pogledi.
Tomaž Ranc
Novi izzivi v času upokojitve Korošice, ki je nekoč zastopala Slovenijo v Beogradu.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta