(FOTO in VIDEO) Čudeži v ruševinah tridružinske Fužirjeve hiše na Prevaljah, ki jo je odnesla Meža

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
21.08.2023 13:16

Doma nimajo več, našli pa so nepoškodovan TV-ekran, stoječ na omari, očetov poročni prstan in celo okvirjeno Večerovo fotografijo iz očetove delavnice, in to ne katerekoli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Omara, na kateri je TV-ekran ostal cel.
Tomaž Ranc

Ko smo minuli konec tedna prvič prečkali drugi most, ki so ga na Prevaljah zgradili Nemci, ob Petrolu vodi do obrtne cone Lahovnikovo in nekaj hiš, smo si lahko še pobliže ogledali ruševine tridružinske Fužirjeve hiše. "Bi le lahko pod ruševinami našli in rešili kaj uporabnega?" sem vprašal stanovalca in znanca Mirana Fužirja, ki je z družino ostal brez hiše nad glavo. Ker se na videz poznava, mi je rekel: "Tomaž, pridi bliže." 

Iz njega pa je začelo vreti. Kakšna zgodba!

TV-ekran "štuk" nižje, očetov prstan ...

Najprej sredi ruševin stoji omara s televizijskim regalom, na njem pa nepoškodovan TV-ekran. Kako je to mogoče, zijam in se čudim. "Ja, neverjetno, najina spalnica iz drugega nadstropja je padla na otroško sobo v prvem nadstropju, in na tej omari, ki jo vidiva na tem mestu, je bil LCD-monitor povsem nepoškodovan, kar je nekaj neverjetnega," nam pokaže Miran. Omara je še danes tam, ekran so spravili na varno. 

Ruševine so nevarne, a so iz njih potegnili nekaj lepih in spominskih stvari. 
Tomaž Ranc
To je TV ekran, ki je ostal cel in je zdaj spravljen na varnem.
Tomaž Ranc

Medtem v ruševinah sesedle hiše, kjer ležijo zidaki, beton in mivka ter blato vse naokoli, uzremo tudi otroški ksilofon, ženski čevelj, nekakšen otroški set za nakit in še in še. A so našli tudi še nekaj osebnih stvari, ki jim zelo veliko pomenijo. "Po naključju sem med razbitinami našel manjšo škatlico s srčkom, v katerem je poročni prstan očeta, kar mi zelo veliko pomeni, da smo našli vsaj neki spomin," opisuje. Vendarle pa se ni preveč varno gibati tukaj, pod ruševine vas mika, a tja seveda ne smete, saj ne smete ogroziti lastnih življenj, mu pravim. "Zgornji del je še stabilen, medtem ko se je del proti Petrolu nagnil in tam je prenevarno, da bi karkoli pregledovali, le manjši del lahko preiskujemo," pravi Miran.

Tomaž Ranc

Prekrasen vrt, a najbrž kontaminiran

Zelo zanimiv pa je tudi pogled na okolico. Na eni strani ruševine in apokaliptični pogledi, par metrov naprej pa skrbno negovan zelenjavni vrt, kjer v visoki gredi raste čudovita solata, kot bi jo narisal.

Solata, da bi jo vikal, a jesti je ne upajo.
Tomaž Ranc

"Zelo lepo izgleda, ampak verjetno je zemlja kontaminirana. Zelo zanimivo bo videti, ko bo prišla analiza, kaj vse vsebuje ta zemlja, kaj vse je Meža prinesla, ko je drla skozi Tab in druge objekte, Mežico, vsekakor to zdaj ni užitno," meni Miran. Pa če izgleda še tako "apetitlih", kot pogovorno rečemo, se tega raje ne bodo dotaknili. Ko hodiva po ruševinah, mi pokaže še ostanke betoniranega ribnika, v katerem je bilo 250 postrvi. Bilo. Saj jih je povsem nemirne odplaknilo.

Miran Fužir: "Po naključju sem med razbitinami našel manjšo škatlico s srčkom, v katerem je poročni prstan očeta, kar mi zelo veliko pomeni."
Tomaž Ranc

Cel pa je ostal tudi leseni objekt ob hiši in povsem nova sončna elektrarna na strehi. In še ena neverjatne najdba: "Teden pred katastrofo se je pri nas oglasil serviser Linasi iz Slovenj Gradca, da bi vgradil električni grelec v rezervoar sanitarne tople vode, vendar dela nisva mogla zaključiti. Ta grelec je postavil v pritličju na rezervoar. Ko se je dvonadstropna hiša zrušila, sem med ruševinami našel popolnoma nepoškodovan grelec. Sem rekel, da mu ga vrnem, ker njemu bo še prišel prav, meni pa nikoli več," ob malo bolj grenkem nasmehu pove Miran.

Odziv nas drži pokonci, treba bo najti nov dom

Z družino se je Miran zdaj preselil na Stražišče, starši pa so v središču Prevalj pri prijateljih. Nad odzivom javnosti je širša družina zelo presenečena, saj imajo zelo široko podporo, ne le sorodnikov, prijateljev, praktično ljudi iz vse Slovenije in tudi tujine, ker njegova sestra živi v Kanadi. "To nas drži pokonci, nam daje upanje."

Fužirjeva hiša na Prevaljah, iz katere so čudežno našli nekaj dragocenosti.
Tomaž Ranc
Posledice nedavnih poplav so nepredstavljivo gromozanske.
Tomaž Ranc

Kje bodo živeli kasneje, se bodo Meži poslej izognili? "Za vse nas je to neki nov začetek, vsekakor bo treba postaviti nov dom. Sedaj intenzivno iščemo rešitve, skupaj z občino, je tudi možnost, da bi ga postavili malo višje, kjer je objekt stare hiše iz leta 1938, ki je 500-letna voda ni nikoli dosegla. Objekt, ki je padel, je bil v bistvu nadomestni objekt stare hiše," je povedal.

Pravočasno pa so še pred vodo rešili tudi avto, prvi se je zagozdil za drugega, sicer bi ga požrla Meža. Koristno vlogo pri obrambi nasipa je imel tudi jekleni nadstrešek za osebna vozila, ki jih izdeluje dravograjsko podjetje in je bil dobro betoniran. Ob njem se je voda speljala naprej, nasip in okolico je vsaj delno kljubovalno branil pred popolnim posrkanjem v Mežo.

Fotografija nesreče kamiona v Meži iz Večera iz leta 1978, ki jo je oče imel v delavnici. To je prva stvar, ki jo je Miran našel ob ruševninah.
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta