(FOTO) Napori zaposlenih v domu starejših so "nenormalni": Nepredstavljivo je, če tri mesece ne bo pitne vode

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
17.08.2023 15:42

Napori zaposlenih so "nenormalni", pravi direktorica Doma starejših na Fari. Pipe so ponekod prevetivno prelepili s izolirnim trakom, saj se nekateri stanovalci ne zavedajo, da voda ni pitna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Helena Bezjak Burjak: "Dolgo v tem tempu brez pitne vode ne bomo zdržali." 
Tomaž Ranc

V Domu starejših na Fari na Prevaljah, ki ima 190 stanovalcev in 110 zaposlenih, delajo v popoplavnih izrednih razmerah. Direktorica Helena Bezjak Burjak je povedala, da so ob tem, ko so že štirinajsti dan brez pitne vode, kot ostali kraj, bili deset dni tudi brez plina, imajo pa ves čas elektriko.

Voda je na voljo za natakanje. 
Tomaž Ranc
Tako so pipe preventivno prelepili,  da se žejni stanovalci po pomoti ne spozabijo. 
Tomaž Ranc

"Borimo se predvsem s tem, da se naši stanovalci ne bi okužili, ker imamo na razpolago samo sanitarno vodo, moramo skrbeti, da so pipe ustrezno zaprte, nedostopne, po nadstropjih razvažamo vodo iz cistern, pri tem nam zelo pomagajo gasilci s Prevalj in druge enote. Danes so nam na pomoč priskočili tudi vojaki Slovenske vojske, je pa seveda največja skrb, kako zagotoviti tako zdravstveno kot socialno oskrbo vseh stanovalcev, da preprečimo kakršno koli okužbo, saj gre vendarle za ranljivo skupino s kompleksnimi zdravstvenimi težavami," je povedala.

Nekateri stanovalci zaradi specifičnih zdravstvenih težav težje razumejo, da vode ne smejo uporabljati in piti, pa tudi mlajši človek se pri tem kdaj zmoti.

Kopalnica z opozorilom. 
Tomaž Ranc

Zanimalo nas je, na kak način sploh umijejo stanovalca, ki je nepokreten.

"Prve dni smo uporabljali izključno vedra, čez teden dni so nam gasilci dostavili tudi cisterne. Oskrba je bila na začetku zelo taborniška, na hišne grelce smo greli vodo, kar še vedno sicer počnemo, in nato z ogreto vodo s krpicami za enkratno uporabo skrbeli za kompletno ustrezno higieno. Zdaj sicer lahko to sanitarno vodo uporabljamo za tuširanje, a le do pazduhe, ker voda ne sme priti v stik z obrazom. Medtem ko glave stanovalcem zdaj umivamo v frizerskem salonu na način, da tam grejemo vodo in potem oskrbimo stanovalca, da ja ne bi prihajalo do okužb. Moram reči, da v vseh 14 dneh so vsi zdravi in smo zadovoljni, ker napori mojih sodelavcev so res nenormalni," je dejala.

Kraamljanje na terasi, doslej k sreči okužb še ni bilo, za kar se zaposleni zelo trudijo. 
Tomaž Ranc
Dom starejših občanov (DSO) na Fari, Prevalje; starostniki, oskrba z vodo; starostniki, starostnice
Tomaž Ranc

Meni, da zaposleni dolgo v tem tempu ne bodo zdržali. "To je zdaj še ta adrenalin, šok, vse, kar se je dogajalo, tudi zgodbe sodelavcev so pretresljive, ko se vračajo v službo, kar se nas vseh dotakne. Še kak teden bomo zdržali, če pa vemo, da je realnost trenutno na Prevaljah in v Mežiški dolini, da bo voda stekla po pipah kot pitna, dva do tri mesece, je pa za nas nepredstavljivo. Že danes lahko povem, da mi s sodelavci tega ne bomo zmogli na ta način," je sklenila Bezjak Burjakova.

Ob našem obisku smo srečali tudi nekaj prijaznih stanovalcev, ki so kramljali na terasi, za ponujeno sladico iz hladilnika pa ni bilo časa.  Direktorica je še povedala, da v domu kuhajo tudi kosila za zunanje uporabnike, kar je plačljivo, včeraj pa so pričelo ponovno izvajati tudi storitev pomoči na domu.

V hladilniku dobrote, hrane ne manjka. 
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta