(FOTO in VIDEO) Še en problem: V Mežici, delu Prevalj in v Črni ni plina, zato so mrzli tudi tuši, a večja skrb je zima

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
17.08.2023 12:11

Neurje je potrgalo plinovod, kar je nov večji izziv, zlasti za Mežico, pa tudi del Prevalj in Črne. Pristojni neuradno sicer mirijo, da bo začasna oskrba vzpostavljena do začetka kurilne sezone, to je 1. oktobra, ponekod lahko prej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potrgane napeljave pri črpalki na Prevaljah.
Tomaž Ranc

Ob prekinjeni dobavi pitne vode so velik izziv v Zgornji Mežiški dolini tudi pretrgane cevi za plinovod. Del Prevalj, Mežica in del Črne so tako še vedno brez plina in s tem tudi brez tople sanitarne vode, a bolj skrbi zima, da ne bi bili hladni tudi radiatorji. Ključni okvari pa sta - potrgani cevi - na Prevaljah pri Petrolu in v Mežici pri Cablexu, plinska napeljava cevi pa je v spremenjenem porečju Meže marsikje povsem odkrita in vidna.

Največ odjemalcev brez plina v Mežici

Po neuradnih podatkih, ki smo jih izvedeli od ljudi iz štabov, je največ odjemalcev brez plina trenutno v Mežici, in sicer 290. Število odjemalcev je seveda treba zmnožiti s številom stanovalcev ali uporabnikov, med njimi so tako hiše, bloki, šola, vrtci, podjetja, zato gredo številke v tisoče. Brez plina so tudi večja podjetja, kot so Cablex ali pa MPI v Žerjavu in lokacije Taba. Tisti, ki trenutno plina ne potrebujejo, pa ga bodo zagotovo v jeseni za ogrevanje, zato so zaskrbljeni. V Črni na Koroškem je brez plina 48 odjemalcev, tudi bloki, šole, javne ustanove. 

Na Prevaljah je trenutno brez plina 50 odjemalcev. Tukaj je težava napeljava čez leški most, saj je poškodovana, blizu je položen tudi optični kabel. Zato je ta del kraja, območje na desnem bregu Meže, s hišami in bloki, brez plina. Stari most je zamaknjen, plin pa so delno bllindirali, da ga ni odtrgalo, k sreči pa ob postavitvah novih mostov, nemškega za vozila in Dulerjevega za pešce, ni prišlo do novih poškodb cevi. Po oceni poznavalcev pa bi ta del lahko uredili kmalu.

Tomaž Ranc

"Plin so že prej odklopili," je dejal tudi Ambrož Duler iz podjetja Adteh, graditelj znamenitega prvega pešmosta na Prevaljah, ki plinovoda sicer nima napeljanega. Ima po ekspresni graditvi mosta za Leše kaj novih naročil? "Trenutno pripravljamo projekt, ki bo nadomestil potrgan kolesarski most pri Štoparju, končan bi lahko bil v 14 dneh," je povedal.​

Plinovod je kar viden, na planem

Na trasi Prevalje - Mežica je plinovod marsikje kar na planem, torej nič več v zemlji, ali je potrgan tudi višje od bencinske črpalke na Prevaljah, pa bo treba še preizkusiti. Vsaj na treh točkah že vedo, da ga morajo popraviti. Cevi so vidne tako rekoč s ceste.

Tomaž Ranc
Potrgana plinska napeljava na trasi Prevalje-Mežica.
Ambrož Blatnik

Neuradno naj bi plinovod sanirali sinhrono s sanacijo toka reke Meže, vsaj začasno oskrbo pa naj bi zagotovili do kurilne sezone - to je 1. oktobra.

Prebivalci zdaj seveda kličejo pristojne, kako bo, saj so zaskrbljeni, a na primer v Mežici predvsem tisti, ki jih ni zalilo in so višje od Meže, ker zaliti se še vedno ukvarjajo z drugimi izzivi, kot je čiščenje.  Na trasi so opravili tudi terenske oglede, kaj bo treba postoriti za nujno oskrbo, dokončno pa naj bi poskrbeli do konca leta.

Po neuradnih ocenah je veliko odvisno od postavitve mosta pri Petrolu, druga kritična točka pa je potrgan plin pri podjetju Cablex.

Medtem imajo občine Ravne na Koroškem, Dravograd in Muta oskrbo s plinom nemoteno. Tudi Petrol je sporočil, da je zaradi poškodb na infrastrukturi na določenih odsekih (območje občin Mežica in Črna na Koroškem) motena oziroma oziroma prekinjena dobava zemeljskega plina. So pa poudarili, da bodo takoj, ko bo s tehničnega in varnostnega vidika to omogočeno, sistem oskrbe z zemeljskim plinom postopoma vzpostavljali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta