(FOTO in VIDEO) Dravograd: Ostaja napeto, predvsem plazovito. V nesreči se je pokazala solidarnost občanov

Brina Kerič
07.08.2023 16:15

V Dravogradu, kjer so ceste še vedno zaprte, veliko težavo povzročajo plazovi. Na terenu je 190 gasilcev, 30 pripadnikov Slovenske vojske in prostovoljci, nekateri med njimi so medtem sami morali zapustiti domove.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tukaj je stal most pri Korošici, ki so ga podrli z namenom obnove. Sedaj si ga želijo postaviti čim hitreje, da vzpostavijo povezavo z industrijsko cono in občino Slovenj Gradec
Brina Kerič

Stanje v Dravogradu se po eni največjih ujm v Sloveniji še ne umirja. Voda se je po večini umaknila, pritoki upadajo, a nevarnost še vedno povzročajo plazovi. "Dnevno se soočamo z novimi plazovi, ki ogrožajo ceste in objekte. Trenutno imamo v občini 12 večjih plazov," razlaga župan občine Dravograd Anton Preksavec. Čakajo prihod geomehanika, s katerim bodo šli na ogled terena, da pridobijo mnenje glede nadaljnih ukrepov. Nekaj ljudi se je sicer lahko vrnilo v svoje domove, a večina na ta trenutek še vedno čaka. "Trenutno imamo evakuiranih 255 oseb," pravi. Zaveda se, da bi se ljudje čimprej radi vrnili v svoje domove, a na prvem mestu je varnost. "Prepričati se moramo, da življenja niso ogrožena," pravi. Večina evakuiranih je nastanjena v nekdanjem hotelu Traberg, nekaj jih je v dvorani Špic D in dvorcu Bukovje, nekateri pa so zatočišče našli pri sorodnikih in znancih. Na določenih območjih so že pričeli s čiščenjem, eno takih naselij je naselje Meža, kjer prebivalci skupaj z gasilci in vojaki čistijo posledice ujme in poplav. Na terenu je po besedah župana 190 gasilcev, okoli 30 pripadnikov Slovenske vojske in ostali prostovoljci.

V naselju Meža prebivalci skupaj z vojsko in gasilci čistijo posledice ujme. 
Brina Kerič
Nekatere hiše so še vedno poplavljene. 
Brina Kerič

Zaprte ceste in prizadeta industrija

Večina cest je še vedno zaprtih. Cesti proti Ravnam na Koroškem in Slovenj Gradcu sta zaprti, cesta proti Mariboru naj bi se že jutri odprla za ves promet. Zaprte so tudi poti čez sosednjo Avstrijo. Da bi vsaj delno vzpostavili cestne povezave trenutno vse napore vlagajo v pridobitev montažnega mostu, ki bi ga postavili pri hotelu Korošica. Starega so namreč podrli z namenom obnove. Pot do Slovenj Gradca pa bi nato vodila preko industrijske cone v Otiškem Vrhu, kjer je poplavilo skladišča, kar bo pustilo posledice tudi na gospodarstvu. Željko Kljajič, član štaba civilne zaščite, je povedal, da je škoda ogromna. "Skladišča so bila popolnoma poplavljena, poplavilo je tudi hotel Korošica," pojasnjuje.

V nesreči se je pokazala tudi solidarnost

Kljub stanju, ki vlada v Dravogradu, pa so s helikopterjem Slovenske vojske že v preteklih dneh poslali pomoč Črni na Koroškem. Včeraj so poslali donirano hrano in pijačo, štab civilne zaščite je odstopil tudi satelitsko anteno za povezavo s svetom. Del hrane in nujno potrebnih pripomočkov, so poslali tudi danes, svoj delež pa je prispevala tudi družina Fratar. Prizadetim koroškim občinam je družina, znana po dobrodelonosti, namenila 3500 litrov mleka, gasilcem, ki neumorno delajo, pa so donirali pijačo. Sami pa so hvaležni, da v tej ujmi niso bili prizadeti.

Iz Dravograda so danes poslali novo pošiljko hrane, pijače in potrebščin proti Prevaljam, Mežici in Črni. Donirala je tudi družina Fratar. 
Brina Kerič

Gasilcem in vojakom pa že četrti dan zapored pomagajo tudi prostovoljci, nekateri med njimi so tudi sami postali evakuiranci. Danijela Zeme Pečnik in Bojan Zeme sta v petek, skupaj s svojima otrokoma, priskočila na pomoč kot prostovoljca, a da bosta tudi sama evakuirana, si nista mislila. "Pomagala sva vzpostaviti prenočišča v hotelu Traberg, skrbela sva za koordinacijo in namestitev," razlaga Zeme Pečnikova. "Včeraj pa smo morali tudi mi zapustiti svoj dom. Najtežje je bilo seveda staršem," razlaga. Pobrali so najnujnejše stvari in zapustili svoje bivališče. Prostovoljci so vzpostavili tudi zbirno mesto za donacije, ki se nahaja pri dvorani Špic D. "Odziv je velik. Veliko občanov sprašuje, če potrebujemo pomoč, če lahko kaj prinesejo. Pravijo, da bi radi pomagali," pravita. Potrebujejo predvsem vodo v plastenkah, hrano, ki se ne pokvari hitro, higienske pripomočke in oblačila. "Vse je dobrodošlo," sta zaključila.

Danijela Zeme Pečnik in Bojan Zeme sta priskočila na pomoč kot prostovoljca, a nista si mislila, da bosta tudi sama evakuirana. 
Brina Kerič
Pomagajo tudi skavti.
Brina Kerič
Zbirno mesto za donacije je pri dvorani Špic D. Pravijo, da je vse dobrodošlo.
Brina Kerič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta