(FOTO in VIDEO) Jasličar iz Slovenj Gradca, ki vsako leto prekosi samega sebe

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
24.12.2019 17:01

Ob obisku Davorina Legnerja iz Slovenj Gradca, ki jaslice z veseljem pokaže, velja prisluhniti tudi zgodbi, ki stoji za njimi. Jaslice so namreč njegova življenjska zgodba in ravno zato mu pomenijo tako veliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na svoje jaslice je upravičeno zelo ponosen.
Nejc Strojnik

Prve jaslice je naredil iz lego kock. "Leta 1976," suvereno, čeprav je od tega že več kot štirideset let, pove Davorin Legner iz Slovenj Gradca. "Še fotografijo imam nekje shranjeno." V tistem času je bil doma še v Mislinji, bil je ministrant, zelo dobro se spominja tudi dneva, ko mu je takratni župnik podaril jaslice iz kartona. V Slovenj Gradec se je preselil leta 1987, predsoba v hiši oziroma veranda pa je bila vsako zimo rezervirana za jaslice. 20 let jih je postavljal, vsako leto je kaj dodal, vsako leto so bile večje. "Nato sem jih preselil ven, pod nadstrešek. No, na nek način me iz hiše "poterala" tudi žena," v smehu pove Legner.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

​Zgodba njegovega življenja

Za jaslice pravi, da so domače, življenjske. Gre za zgodbo o njegovem življenju. Cerkev, ki je replika cerkve sv. Urbana s Sel, je naredil že pred tridesetimi leti. Tudi ura na turnu ni naključna, ampak je nastavljena na 23.45, ko se ljudje odpravijo k polnočnicam. Pred približno tridesetimi leti je izdelal tudi hlevček, veliko mu pomeni mlin, ki je replika mlina, kamor sta s pokojno mamo vozila žito. "Še lani mi je pripovedovala, kako sva potem od tam vozila moko," pove Legner, ki je zelo ponosen tudi na najnovejšo pridobitev jaslic - domačijo maminih staršev, repliko tiste, kjer je preživel mladost. "Naredil sem jo iz siporeksa, vmes je leseni del, streha pa je narejena iz vžigalic." Hišo je izdeloval cel mesec, dva dni je denimo potreboval le za lepljenje vžigalic. "Prihodnje leto bo jaslice krasila tudi domačija, kjer je živel oče." Veliko je tudi maha, ki ga vsako leto v okolici Slovenj Gradca in Mislinje nabere sam. Okoli 15 različnih vrst maha je letos na jaslicah.
{embed_youtube}https://youtu.be/CNZfVjP9TME{/embed_youtube}

Replika domačije, kjer je preživel mladost.
Nejc Strojnik

Druženje ob jaslicah mu pomeni veliko

Poleg zgradb, ki vsaka posebej predstavlja košček Legnerjevega življenja, pomemben element predstavlja tudi potok, jaslice so lepo osvetljene, pri življenjskem projektu pa mojstru iz Slovenj Gradca veliko pomagajo hčerka, sin in zet. Z nasveti in idejami mu pomagajo tudi drugi člani družine in prijatelji, zelo rad pa ima, ko si jaslice pride kdo pogledati v živo. "Vsi so dobrodošli. Postavljene bodo do 2. februarja," pove. Zelo všeč mu je bilo, ko so v cerkvi v Starem Trgu ob polnoči še bile polnočnice, saj so se po maši, okoli pol dveh zjutraj, zbrali in družili ob njegovih jaslicah. "To mi je veliko pomenilo, a zadnji dve leti so polnočnice le še ob sedmih zvečer, tiste ob polnoči so ukinili." 

Nejc Strojnik
Že približno 15 let jaslice postavlja tudi v trgovskem centru Katica.
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta