(FOTO in VIDEO) Montažna hiša za poplavljeno družino bo pod streho do srede, ne vedo pa še, kdo bo v njej živel

Jasmina Detela Jasmina Detela
12.02.2024 15:00

Leseno montažno hišo že sestavljajo, danes popoldan sestanek z eno od družin z območja Slovenj Gradca, ki bi se lahko vanjo vselila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elemente za hišo že sestavljajo
Jasmina Detela

Delavci radeljskega podjetja Pergola so na Podgorsko cesto v Slovenj Gradcu pripeljali nov dom za poplavljeno družino. Elemente za montažno enodružinsko pritlično hišo, ki bo vseljiva v začetku maja, že sestavljajo. Pripeljali so jih s tremi kamioni, naloženimi z elementi in avtodvigalom. Montirali jo bodo dva dni, vključno s fasado, kleparskimi in krovskimi deli pa bo stanovanjski objekt zaključen v enem tednu. Kdo bo v njej živel, še ni znano.

Hiša novega začetka, Slovenj Gradec (
Jasmina Detela

Spomnimo, da so temeljni kamen za novo montažno hišo položili v drugi polovici januarja. Gradbeništvo Kuster iz Slovenj Gradca, ki bo izvedlo vsa gradbena dela do postavitve montažnega objekta, je betonsko ploščo vlilo v začetku februarja. "Leseno montažno hišo novega začetka smo začeli danes postavljati. Bo v velikosti 113 kvadratnih metrov in kot taka primerna za eno družino," je povedal Vidko Švajger, direktor podjetja Pergola, ki je skupaj s podizvajalci in dobavitelji doniralo hišo. Če bo vreme ustrezno, bo hiša, ki je pretežno iz slovenskega lesa, do srede pod streho. Po približno dveh tednih bodo vlili estrihe, sledi sušenje, do konca aprila oziroma maja bo hiša vseljiva. V podjetju Pergola na teden v povprečju izdelajo po dve hiši, letno pa okoli 100 hiš. Okoli 70 odstotkov jih postavijo v Avstriji in Nemčiji, ostale v Sloveniji.  V primeru, če bi bilo povpraševanje večje, bi jih lahko ob dodatnih zaposlitvah naredili okoli 200 letno. Hiša bo tudi opremljena, s slovenjgraškim županom Tilnom Kluglerjem še iščejo donatorje. 

Hiša novega začetka, Slovenj Gradec (
Jasmina Detela

Ni pa še znano, kdo se bo v njo vselil. Na območju slovenjgraške občine,  ki je za Hišo novega začetka prispevala zemljišče, sta dve družini, ki bosta po lanskih avgustovskih poplavah potrebovali nov dom. A ni nujno, da se bo vanjo vselila ena od njiju. Stanovalci še niso izbrani, je povedal Kluger in dodal: "Ni župan tisti, ki bo določil družino, ki bo lahko prišla v ta objekt."

Izpostavil je, da morajo družine, prizadete v lanski ujmi, najprej dobiti uradni sklep o izselitvi in druge potrebne informacije. "Upam, da bomo čim prej skupaj z državo prišli do družine, ki se bo lahko vselila v donirano  hišo. Bi pa bil kot župan vesel, če bi lahko v prvi vrsti pomagal svojim občanom. Če pa zaradi velikosti ali drugih razlogov ne bi bila primerna zanje, bomo z veseljem sprejeli vsakogar, ki mu bo donacija dodeljena," je še dejal Klugler. Z eno od družin, z območja Velunje, imajo danes popoldan sestanek. Če bo katera od dveh družin z območja Slovenj Gradca izkazala interes, bo občina pospešila postopke do države, da bi jo lahko namenili tej družini. Občina še vedno pričakuje informacije od države glede prenosa donacije v lastništvo družine in kako je s plačili davkov. 

Na dogodku so bili prisotni tudi kurenti, skupina Alrosa iz Vidma pri Ptuju. Glavni med njimi bo za hišo prispeval strojne instalacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta