(FOTO in VIDEO) Protipoplavna poezija Anje Zag Golob v Črni

Urška Polanc Urška Polanc
03.09.2023 11:31

Krasna poletna sobota včeraj v Črni, kjer so bili spet glasba, navijaštvo in tudi poezija. Za domačine je to dobrodošel odmik od težkega avgustovskega vsakdana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Lepe geste so bile to soboto deležne Črnjanke in Črnjani, ko jih je v kraju obiskala pesnica Anja Zag Golob. K temu, da ljudje v takšni katastrofi ostanejo ljudje, zagotovo pripomore kultura, poezija, je prepričana. "Jaz pač lahko dam to. Ne znam voziti strojev. Vsak naj pomaga kot lahko in zna ... Saj to ni mišljeno zgolj za Črno, cela Koroška je bila bila prizadeta, pomembno je, da se takšne stvari dogajajo, da spodbudimo tudi druge, saj je pomembno, da tudi kultura ne zamre, ljudje to potrebujejo," nam je povedala pred branjem 'protipoplavne poezije'. Da je v Črno prišla zaradi Anje, ki jo pozna, odkar je bila dojenčica, nam je povedala Milena Kozel. "Obe sva bili včasih s Prevalj, nato sem se jaz preselila v Mežico, kjer je že tudi bila naša gostja - sem članica literarne čajanke in koroških literatov. Zelo rada jo poskušam, ker je super. Njena ideja je bila zelo dobra, dobrodošlo je, da vsak pomaga kakor pač lahko, pa če je to z evri, z delom, s poezijo, s pisanjem, s z spodbudo, objemi," je povedala.

Urška Polanc

Povezali šport in kulturo

Kako se držite, je bilo ta popoldan pogosto vprašanje, namenjeno županji Črne na Koroškem Romani Lesjak. "Včeraj, ko smo imeli prvi sproščujoči dogodek (nastopili so Koala Voice, Orleki, Milan Kamnik, črnjanski pihalni orkester) je bilo zelo pozitivno, potem se ti zdi, da kar gre. S ponedeljka na torek bo minil praktično en mesec, pa se mi zdi, kot da vmes ni bilo nič, en stisnjen dan. Ogromno smo že naredili," je povedala.

Urška Polanc

Da je v kraju polno življenja in že marsikaj spet po starem, po črnjansko, se je kmalu izkazalo. "Anja, zdaj so mi rekli, ko sem šla mimo nogometnega igrišča, da pridi ob polčasu brati še na stadion," je bolj za šalo kot zares navrgla županja. Veliko smeha je požela prvotna misel na to kombinacijo ... "Fantastično, med tistimi petnajstimi minutami 'komot' pridem gor. To je možno samo v Črni, navijačem in fuzbalerjem pa res še nikoli nisem brala," je bila navdušena pesnica, ki ima s krajem posebno vez, saj se je tu oženila. Da s Prežihovimi Solzicami na Koroškem pač ne moreš zgrešiti, pa tudi če bereš 'fuzbalerjem', smo nato ugotovili, ko smo se s stadiona vračali nazaj k začrtanemu programu v center Črne. "Vsi smo vas gledali po televiziji, kako ste tu delali, držali pesti, a nismo mogli priti do vas, da bi pomagali, čakali smo ... Midve sva se tudi oženili ... Bom kar brala, sicer bo slabo ..." je čustveno nagovorila zbrane v centru Črne.

Urška Polanc

"Te dogodke rada spremljam, vsako veselje nas prijetno preseneti, karkoli je iz tega ven, da ne 'študiramo' samo na to, kako je voda tekla in kako smo bili bogi in ogroženi. Sama imam hišo ravno toliko višje, da osebno nisem bila prizadeta, sem pa gledala, kako uničuje drugim in naš kraj," nam je po končanem dogodku povedala Črnjanka Vida Fajmut. Da se v takšnih trenutkih pokaže, kdo je pravi človek, je zaključila županja: "Anja, ti to si. Da ob vseh obveznostih ponudiš protipoplavno poezijo ... Tudi mi smo poimenovali ta dogodek tako, naj nas preplavi poezija, ne voda."

Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta