(FOTO in VIDEO) Ravne na Koroškem: Hvaležni za pomoč sokrajanov in gasilcev

Jasmina Detela Jasmina Detela
07.08.2023 21:10

V mestnem jedru Raven na Koroškem iz številnih kleti še vedno prečrpavajo vodo, v ospredju je tudi vzpostavljanje prometnih povezav in vodooskrbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voda je drla z vseh strani, je povedal Mirko Rupreht, poplavilo jim je klet in pritličje stanovanjske hiše.
Jasmina Detela

Zalite kleti in tudi prva nadstropja stanovanjskih hiš, motena oskrba s pitno vodo, poškodovane in ponekod še vedno neprevozne ceste, poškodovani mostovi, razbita kanalizacija, grozeči plazovi, to je bilanca zadnjih štirih dni v občini Ravne na Koroškem. V petek je bilo mestno središče pod vodo, zato je veliko materialne škode tako pri občanih kot pri poslovnih subjektih in tudi na javnih objektih, kot sta Kulturni center in Glasbeni dom.

Ravne, sanacija cestne infrastrukture
Jasmina Detela

Na Ravnah so takoj, ko se je voda umaknila, začeli s čistilno akcijo. Dela je ogromno. Na terenu smo naleteli na skupino občanov večstanovanjske hiše v Prežihovi ulici. Kleti jim je poplavilo minuli petek, ko se je razlila reka Meža, dan pozneje je udarila še podtalnica. Vodo iz kleti so povečini prečrpali sami, pomagali so jim tudi gasilci. Stanovanja niso velika, vse, kar niso potrebovali, so hranili v kleteh; od orodja, laminatov do zimskih oblačil in smučarske opreme. Vse je uničeno.

Pomagajo tudi skavti.
Jasmina Detela

Ogromno dela z odstranjevanjem posledic poplav imajo tudi družine Jeromel, Pečovnik, Meh z Ditingerjeve ulice, ki jim je voda poleg kleti zalila tudi tri avtomobile in motor. Ivan Jeromel takšnih poplav ne pomni. "Nikoli še ni bilo vode pri nas," pove Ivan, ki je letos dopolnil devetdeset let in na Ravnah živi že od leta 1952. Tri avtomobile in klet je zalilo tudi družini Prednik, Velički (Ob Meži) "Z možem sva v petek zjutraj vstala petnajst minut do četrte ure, pa je bilo že povsod okoli hiše polno vode. Hudo je bilo. V kleti moramo preveriti vse elektroinštalacije, skurilo nam je elektro omarico ... Podjetnik s Prevalj nam je posodil bager, da odstranimo blato. A ko pomislim na Črnjane in Mežičane, smo mi tu na Ravnah carji," razmišlja Lotka Velički.

Posebej hvaležni so za pomoč ljudi. "Štiri dni nam že nosijo hrano. Dnevno nam pomaga okoli 20 ljudi, uredili so tudi črpalke. Prišli so gasilci. Samo zato sem že tri dni dobre volje, ker vidim, da so še vedno ljudje, na katere se lahko zaneseš. Prijateljice so šle včeraj (v nedeljo, op. p.) zvečer zvoniti peku, ker nam je zmanjkalo kruha, saj je pomagalo veliko ljudi. Dve vreči makovk, slanikov, žemelj smo dobili," je hvaležna Lotka.

Odpravljanje posledic poplav na Ravnah
Jasmina Detela

Kopica prostovoljcev je pomagala tudi pri čiščenju enega od štirih skladiščnih prostorov ravenskega podjetja Medikem, ki ima medicinsko-tehnične pripomočke. Vsa so poplavljena. Bogdan Tušek je poudaril, da je najbolj pomembno, da so vsi živi in zdravi. Prodajalna Medikem je odprta. Potrudili se bodo, da bodo vsi prehranski dodatki in pripomočki čim prej na voljo.

Družini Rupreht z Ditingerjeve ulice so poplave zalile klet in prvo nadstropje hiše. "Še vedno je voda v kleti, saj smo se najprej lotili čiščenja pritličnih prostorov. Tu živim že 65 let, še nikoli niso bile take poplave. Kar smo lahko, smo reševali. A se je vse zgodilo tako hitro, da nismo mogli ničesar narediti. Voda je drla z vseh strani. Hladilnik je plaval v vodi, pomivalni stroj je uničen, pečica je bila polna vode. Nič ne moremo, samo gledamo lahko," je povedal Mirko Rupreht.

Klet stanovanjske hiše družine Prednik, Velički je bila poplavljena.
Jasmina Detela

Pri čiščenju posledic domačinom pomagajo tudi skavti in skavtinje (skavti Koroška 2). "Ljudje so že malo sprejeli situacijo, lažje jim je, ko vidijo, da jim drugi pomagajo, da niso sami. Kamorkoli greš in vprašaš, če je kaj za pomagat, povsod potrebujejo pomoč," sta situacijo na terenu opisala Gašper Verhnjak in Nika Perovnik.

Jasmina Detela

Veliko dela imajo tudi gasilci, tako prostovoljni kot poklicni. "Opravlja se ogled terena, kjer so plazovi, vzpostavljanje cest za interventna vozila, kjer je najbolj nujno. Glede plazov ne moremo ničesar narediti, saj je teren preveč razmočen," je povedal Dejan Salčnik, direktor Koroškega gasilskega zavoda Ravne. Ljudje na terenu razumejo situacijo, da je stanje tako resno in obsežno, da ne morejo biti povsod. Od petka do ponedeljka so opravili kar okoli 300 intervencij.

Precej je tudi ljudi, ki so pripravljeni pomagati z oblačili, odejami in drugim potrebščinami. Zbirajo jih v Prežihovi ulici 3, kjer jim je prostor brezplačno odstopila prodajalna David.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta