(FOTO) Licitacija lesa v Slovenj Gradcu: najdražji hlod kupcu iz Italije

Jasmina Detela Jasmina Detela
18.02.2022 15:20

Posekali so ga v osrčju kočevskih gozdov, njegov lastnik je SiDG. Vseh šest gorskih javorjev rebrašev je kupil italijanski kupec, največjo količino lesa pa podjetje iz okolice Vitanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najdražji hlod je pripeljal SiDG. Na posnetku minister za kmetijstvo Jože Podgoršek in direktor SiDG Robert Tomazin 
Jasmina Detela

Tudi na že 16. licitaciji vrednejših lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu se je najbolje prodal gorski javor rebraš, ki je dosegel rekordno ceno. Kupec iz Italije je zanj odštel skoraj 48 tisoč evrov, kar je nov cenovni rekord v zgodovini licitacij. Pripeljala ga je družba Slovenski državni gozdovi (SiDG), posekan pa je bil v Kočevskem rogu. Dobro so se prodajale tudi druge drevesne vrste, kot so oreh, hrast, graden, gorski brest. Skupno so na letošnji dražbi prodali za kar preko tri milijone evrov lesa. Presenetila je tudi povprečna cena, dosežena za kubični meter lesa, ki presega 450 evrov.

Andrej Petelinsek

SiDG bo vabil tudi zasebne lastnike

Ne letošnji licitaciji je 836 lastnikov pripeljalo 6345 hlodov v skupni izmeri 6843 kubičnih metrov lesa, kar je po količini druga največja licitacija na Koroškem. Količina pripeljanega lesa je bila največja pred dvema letoma, ko so lastniki ponudili 6970 kubičnih metrov lesa.

"Organizatorji smo pozitivno presenečeni, saj nismo pričakovali takšnih količin, tako velikega števila kupcev in tako lepega izkupička, in to tako pri najvišjih cenah kot pri povprečnih cenah, doseženih za les," je povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije. Po njegovem mnenju je k visokim cenam pripomogla tudi velika konkurenca med kupci, ki jih je bilo letos 56, deset več kot lani. Neprodanih je ostalo le dobrih sto kubičnih metrov lesa.

Licitacija lesa v Slovenj Gradcu
Andrej Petelinsek

"Veseli smo, da je zmagovalni hlod iz državnih gozdov. Cena nas je presenetila in je nihče ni pričakoval," je dejal Robert Tomazin, direktor SiDG. To državno podjetje na koroški dražbi sodeluje četrto leto, letos so pripeljali največ hlodovine doslej. Skupaj so kupci za 97,60 kubičnega metra sortimentov iz državnih gozdov ponudili 120 tisoč evrov. Povprečna cena je znašala 1234,98 evra za kubični meter, so pojasnili pri SiDG.

Kupec iz Italije, ki se ukvarja s predelavo furnirjev, je za hlod iz državnih gozdov ponudil 23.800 evrov za kubični meter lesa, kar je v zgodovini licitacije absolutni rekord, in zanj odštel 47.838 evrov. Razrezali ga bodo v celjski furnirnici Merkscha. Prejšnja rekordna cena za hlodovino na območju Slovenije je znašala 18.900 evrov za kubični meter in je bila prav tako dosežena za hlod gorskega javorja rebraša na licitaciji SiDG v Kočevski Reki konec lanskega leta. Na koroški licitaciji pa je doslej za rekordno veljala cena za hlod, posekan v snežniških gozdovih pred dvema letoma, kupec iz Nemčije je zanj odštel 29.161 evrov (14.414 evrov za kubični meter).

Drobljenje lahko povzroči škodo

Kupec šestih najdražjih hlodov (drugi najdražji hlod je stal skoraj 34 tisoč evrov, njegov lastnik je iz Ljubljane, tretji pa 32.900 evrov, njegov lastnik je iz okolice Zreč), vsi so gorski javorji, je iz Italije. Je pa letos največjo količino lesa - skoraj 1600 kubičnih metrov lesa - kupil slovenski kupec, in sicer v skupni vrednosti skoraj 800.000 evrov, kar je najvišja vrednost na enega kupca. Gre za podjetnika iz bližine Vitanja. Z njim so se organizatorji sestali in zagotovil jim je, da bo ves les predelal v Sloveniji in nato polizdelke prodal v Sloveniji in v tujino, je pojasnil Jeromel.

   
Andrej Petelinšek

Dražbo za les iz državnih gozdov je lani prvič pripravil tudi SiDG, zdaj se pripravljajo na drugo licitacijo vrednejše hlodovine, ki bo potekala v Kočevski Reki, Limbušu pri Mariboru in Straži pri Novem mestu. Bo spletna dražba, saj bodo kupci ponudbe za posamezne sklope oddajali zgolj elektronsko. Zaključila se bo 8. marca. "Pričakujemo, da bodo na dražbi sodelovali tudi zasebni lastniki do višine 20 odstotkov lesa," je dejal Tomazin in izpostavil, da bodo letno organizirali predvidoma tri dražbe, kjer bodo ponujene količine bistveno manjše, kot so v Slovenj Gradcu. Zanje so se odločili kot dober gospodar državnih gozdov. Po mnenju direktorja 'državne' dražbe ne predstavljajo konkurence licitaciji v Slovenj Gradcu, čeprav se na Koroškem z njim ne strinjajo. "Slovenjgraška dražba pomeni tradicijo, pomeni možnost srečevanja kupcev in prodajalcev. Tovrstna druženja pozdravljamo, želimo si sodelovati. V SiDG združujemo, le združeni zasebni ponudniki in SiDG lahko pomenimo nekaj v tem delu Evrope," meni Tomazin.

Z njim se ne strinja Jeromel: "Nimamo nič proti, če organizirajo dražbo za les iz državnih gozdov. Če bodo pa začeli na svoje licitacije vabiti zasebne lastnike, bo to pomenilo drobitev licitacij in s tem bo povzročena velika škoda. Nujno je, da se dogovorimo, kako naprej."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta