(FOTO) Minister Šarec na Poljani: Evropska unija je bila najboljši odgovor na krvavo in surovo preteklost

Urška Polanc Urška Polanc
18.05.2024 17:00

Osrednja proslava Svobodi in miru ob 79. obletnici zadnjih bojev druge svetovne vojne je bila danes na Poljani, slavnostni govornik je bil minister za obrambo Marjan Šarec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Poseben zgodovinski kraj je Poljana na Prevaljah, kjer so obeležili 79. obletnico zadnjih bojev druge svetovne vojne. Slavnostni govornik Marjan Šarec, minister za obrambo, je zbrane spomnil na krvavo morijo, uničene usode in vsesplošno opustošenje, ki ga je prinesla vojna. Rudolfa Maistra, tigrovce, narodnoosvobodilni boj in veterane vojne za Slovenijo pa označil kot častne državljanke in državljane, ki bodo za vedno z zlatimi črkami zapisani v knjigo zgodovine Slovenije. "Res je, da so se v letu 1945 v Sloveniji dogajali tudi povojni poboji, a narodnoosvobodilni boj oziroma ta stran, ki ga priznava, se je za to že zdavnaj opravičila in že zdavnaj smo povedali, da zunajsodni poboji nimajo mesta. A vendar to ne more uničiti svetosti narodnoosvobodilnega boja in ne more spremeniti dejstva, da v Sloveniji nikakor ne moremo govoriti o državljanski vojni, ampak zgolj o kolaboraciji in o drugi strani, ki je bila na pravi strani zgodovine. Moramo pokopati mrtve, moramo to pustiti za seboj, kajti če te krvave zgodovine medsebojnih odnosov ne bomo pustili za seboj, bomo vedno gojili narodovo travmo, ki nas hromi še danes. A vendar se ve, kdo je bil kje, kdo si je za kaj prizadeval in kdo je bil na pravi strani zgodovine. Brez narodnoosvobodilnega boja se mi danes ne bi mogli prištevati k protinacistični koaliciji in biti v družbi evropskih narodov, ki so si prizadevali za svobodo, za mir, za vladavino prava, skratka, za vse tiste evropske vrednote, ki jih danes živimo," je na Poljani povedal Šarec. 

Urška Polanc
Svobodi in miru Poljana, Zadnji boji 2. svetovne vojne, Marjan Šarec
Urška Polanc
Svobodi in miru Poljana, Zadnji boji 2. svetovne vojne, Marjan Šarec
Urška Polanc

Minister je prepričan, da je bila Evropska unija najboljši odgovor na krvavo in surovo preteklost: "Brez Evropske unije je vprašanje, kako bi se dogajal razvoj Evrope, kjer sodelujejo narodi, ki so se nekoč gledali skozi puškine cevi v prvi svetovni vojni. Od Evrope imamo bistveno več dobrih, kot je slabih stvari." Ob tem je dodal, da seveda Evropska unija ni idealno združenje, kajti idealnih združenj, skupnosti in idealnih držav na tem svetu ni, je pa posebej pomembna kot tvorba, ki goji demokracijo ipd. "Vsak narod ima pravico živeti, kot hoče, pa naj bodo to Ukrajinci, Palestinci ali katerikoli drugi narod, ki živi v nesvobodi, ki mu ni priznana pravica do lastne državnosti tako, kot smo si Slovenci to izborili. Slovenci nikoli nismo želeli nobene vojne, vedno smo želeli živeti v miru, včasih smo veljali celo za narod hlapcev, zato moramo biti Slovenke in Slovenci tisti, ki vedno priznavamo pravico do obstoja vsakemu narodu, s tem pa tudi pravico do obrambe. Mi nimamo pravice nobenemu govoriti, da se ne sme braniti, da naj kar pusti, da ga zasedejo, in naj z njim počnejo, kar hočejo, saj tako so hoteli z nami, a mi tega nismo dopustili. Tega ni dopustil Rudolf Maister, tega niso dopustili tigrovci, tega niso dopustile partizanke in partizani, ki so si vedno želeli miru. Nobena partizanka ali partizan ni želela posegati po tujem, ampak leta '41, ko je bilo razmerje sil ena proti osem, so vendarle šli v gozdove in se borili," je povedal Šarec. Da se Koroška bori še danes na obeh straneh meje, je še dodal in zaključil, da se mu je po strašnih poplavah, ki so regiji toliko vzele, bilo zdaj posebej lepo vrniti na Koroško. 

Svobodi in miru Poljana, Zadnji boji 2. svetovne vojne, Marjan Šarec
Urška Polanc
Svobodi in miru Poljana, Zadnji boji 2. svetovne vojne, Marjan Šarec
Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta