(FOTO) Nov vrtec na Ravnah je plod dela na terenu

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
18.10.2022 09:41

Z novo enoto Solzice so na Ravnah na Koroškem pridobili dolgo želen in nujno potreben objekt za predšolsko vzgojo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova enota Solzice bo nadomestila staro in dotrajano stavbo.
Nejc Strojnik

S prerezom traku so simbolično odprli vrata povsem novega vrtca na Ravnah, ki ga bo otroški smeh napolnil po krompirjevih počitnicah. Da bo 4,5 milijona evrov vredna investicija, za katero je okoli 1,3 milijona evrov prispevalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, pol milijona pa dodal Eko sklad, povsem nared, manjka še nekaj notranje opreme in fina ureditev zunanjega igrišča. 205 otrok in 45 zaposlenih se bo tako v nove prostore preselilo v začetku novembra.

"Ko smo pred dobrim letom na tem mestu polagali temeljni kamen, sem dejala, da se veselim ponovnega snidenja, ko bomo ponosno prerezali trak in zakorakali v nove prostore. Danes je ta dan in ne morem skriti občutkov sreče. Novi vrtec je velika pridobitev za prav vse deležnike," je ob tem dejala ravnateljica Mateja Hovnik. Prepričana je, da je predšolsko obdobje eno najlepših, najbolj brezskrbnih in še kako pomembnih za celosten razvoj otrok. "Mnogim družinam je prav vrtec največja pomoč in opora pri vzgoji. Tukaj imamo mogočno in raznoliko okolico, dobre pogoje za rast in razvoj domišljije, ustvarjalnosti in motiviranosti."

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Novi ravenski vrtec, ki je zgrajen po najsodobnejših smernicah, je zasnovan v tlorisni obliki črke L in v štirih etažah. V spodnjih dveh je servisno-upravni del s centralno kuhinjo, pralnico, skladišči in upravo. Vrtčevski del z dvanajstimi igralnicami ima polovico igralnic na nivoju terena, polovico pa na nivoju nadstropja. Objekt ima dvigalo in možnost nadgradnje za še dva oddelka. "Vesel sem, da smo projekt pripeljali do konca, povsem zaživel pa bo, ko ga bodo začeli uporabljati otroci. Arhitekturno je vrtec zasnovan po najsodobnejših standardih, igralnice so večje, v njem so knjižnica, multimedijski prostor, senzorična soba, ki bo v veliko pomoč otrokom s težavami v razvoju. Prostori so svetli, z neposredno povezavo z igriščem. Izkoristili smo naravne danosti tega hriba, kamor je umeščen, še posebej skrbno pa smo ravnali z ravnino, ki je na Ravnah, kljub imenu kraja, nimamo veliko," je projekt na kratko opisal arhitekt Jure Kotnik.

Investicija v novi vrtec je največja v iztekajočem se mandatu, izvajali pa so jo na način, da še niso imeli izdelanih projektov za izvedbo - projekt je namreč nastajal vzporedno z gradnjo. "To je bila priložnost za fleksibilnost, vodstvo vrtca na čelu z ravnateljico je lahko aktivno sodelovalo s projektantom. Objekt tako ni plod pisarniškega dela, ampak plod dela na terenu," je povedal župan Tomaž Rožen, vesel, da so planoto Raven, kot nekateri imenujejo prostor v tistem delu mesta, še nadgradili. "Naj bo to prostor, kjer se bodo vsi dobro počutili, prostor negovanja radovednosti, raziskovalnega duha, domišljije. Prostor intuicij, razvijanja neodvisnega mišljenja in prostor znanj ter novih spoznanj," pa je v zvezi s tem povedala Sabina Čamernik, sekretarka direktorata za investicije na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Otvoritev Vrtca Ravne na Koroškem
Nejc Strojnik
Vrtec Ravne na Koroškem 
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta