(FOTO) Prevalje: Čistilna naprave je dokončana, a do novembra še v poskusnem obratovanju

Nejc Strojnik
23.03.2022 18:01

Na Prevaljah so s priložnostno slovesnostjo pozdravili zaključek gradnje čistilne naprave, ki so jo krajani čakali več kot dvajset let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Čistilna naprava na Prevaljah, ki bo bistveno pripomogla k bolj čistemu okolju, je od 8. novembra lani v fazi poskusnega obratovanja. Proces bo trajal točno leto dni, kar pomeni, da bo s polno paro začela obratovati novembra letos. V tem vmesnem času bodo spremljali delovanje in odpravljali morebitne pomanjkljivosti ter napake, ki bi se v tem času pojavile. V prvem polletju večjih težav niso zaznali. "Več kot 20 let smo sanjali, se pripravljali in delali idejne načrte, tudi v sodelovanju s sosednjo občino, ampak zadeva ni šla skozi. Kljub dolgi zgodbi sem prepričan, da smo celotno investicijo peljali korektno, zahvaljujem se vsem, ki so bili v projekt vpleteni, da je šlo tako gladko. Vesel sem, da je čistilna naprava, ta je umeščena v naselje, zaprtega tipa in da z vonjavami ne onesnažuje okolja. V času poskusnega obratovanja se je izkazalo, da delo opravlja dobro," pravi župan Prevalj Matic Tasič.

Investicija, ki poleg čistilne naprave obsega tudi okoli pet kilometrov kanalizacijskih kanalov, štiri črpališča s tlačnimi vodi, razbremenilni objekt in RUB bazen, je vredna 6,6 milijona evrov, od tega je 2,7 milijona evrov zagotovila občina, preostanek so državna in evropska sredstva. Na novo čistilno napravo je priključenih skoraj 7.000 populacijskih enot, kar v odstotkih pomeni 98,9. Čistilna naprava pri svojem delovanju uporablja tehnologijo SBR s simultano aerobno stabilizacijo. Pri tej tehnologijo se blato gravitacijsko poseda, zaradi česa se loči zgornja plast čiste vode. V razpisni dokumentaciji je bila tudi ostra zahteva glede smradu, ki ne sme prehajati v okolje. Vsi prostori so zato zaprtega tipa, znotraj prostorov pa so vsi prostori, ki so potenciali izvor smradu, odsesovani. Za vse objekte na območju prevaljske občine, ki ne bodo priključeni na javno kanalizacijo, se bo na čistilni napravi prevzemalo komunalne odpadne vode iz nepretočnih greznic in blato iz malih čistilnih naprav. Očiščena odpadna voda se bo po čiščenju na čistilni napravi stekala v reko Mežo.

Slovesnosti ob dokončanju največje investicije v komunalno infrastrukturo v prevaljski občini se je udeležil tudi minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač, ki je poudaril, da je čistilna naprava eden izmed 68 projektov, pri katerih so se v zadnjih dveh letih obnavljali oziroma izgrajevali vodovodni in kanalizacijski sistemi ter čistilne naprave. "Denar, ki prihaja iz evropskih skladov ima pogosto nepravilno konotacijo, v smislu, da zaradi tega ni treba biti tako skrben. Zavedati se moramo, da tudi ta denar prihaja preko davkov, od ljudi, od podjetij, zato je pomembno da se ljudem na različne načine tudi vrne. Eden od teh načinov je tudi ta investicija," je med drugim povedal Černač.

Izmed 12 koroških občin je med zadnjimi sodobno čistilno napravo dobila tudi Črna na Koroškem, ki pa je že doslej imela čistilno napravo, a je bila ta dotrajana, zato so zgradili novo, ki je trenutno prav tako v poskusnem obratovanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta