(FOTO) Ravenski harmonikarji z dolgo tradicijo

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
02.11.2022 10:33

Visoki jubilej, 40-letnico, so praznovali s koncertom in glasbenimi gosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem
Danica Hudrap

Harmonikarski orkester Kulturnega društva (KD) Prežihov Voranc Ravne na Koroškem letos praznuje 40 let delovanja. V počastitev jubileja so nedavno pripravili koncert s pestrim kulturnim programom. V Kulturnem centru Ravne so poleg orkestra nastopili še Tamburaški orkester Ruda Sever Gorišnica, Danaja Grebenc in ŽVS Deteljica. Program je povezovala Janja Širnik. Občinstvo je ob dobri glasbi preživelo prijeten sobotni večer. Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem je bil ustanovljen pred štirimi desetletji. "Naša pot se je začela 27. oktobra 1982, ko je bil pri Kulturnem društvu Prežihov Voranc kot samostojna sekcija ustanovljen tudi harmonikarski orkester. Harmonikarji so takrat sklenili, da bodo gojili igranje na prostotonsko harmoniko – po domače frajtonar'co. Večino našega programa sestavljajo slovenske narodne pesmi in viže, naš železni repertoar pa so vedno bile revolucionarne pesmi.

Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem
Danica Hudrap
Alen Rožej (desno)
Danica Hudrap

V teh letih so se pri orkestru zamenjale generacije harmonikarjev. Danes v njem igrajo harmonikarji z vseh koncev Koroške. Tako imamo člana iz Slovenj Gradca, Črne na Koroškem, Dravograda in Prevalj, večina pa jih prihaja z Raven na Koroškem," je orkester predstavil njegov sedanji umetniški vodja Alen Rožej, ki mu je leta 2012 taktirko prepustil prvi umetniški vodja, že pokojni Lojze Rebernik. Harmonikarji nastopajo pogosto, ne le v domačem in bližnjih krajih. "V zadnjih letih smo med drugimi gostovali na hrvaškem otoku Šolta, tja se ponovno odpravljamo maja prihodnje leto. Nastopili smo že tudi v Zadru, na Ohridu, v različnih krajih po Avstriji, se redno udeleževali nastopov v domačem kraju in zunaj njega ter rajžali po Sloveniji. Predstavili smo delovanje orkestra in zaigrali na različnih televizijskih in radijskih postajah po vsej Sloveniji. Nemogoče je našteti vse prireditve, ki smo se jih udeležili v vsem tem času, odkar igramo. Prisotni tudi na številnih proslavah NOB na Koroškem," je povedal Rožej in dodal, da člani orkestra delujejo kot razširjena družina in bodo veseli tudi novih članov, ki se jim lahko pridružijo.

Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem z glasbenimi gosti
Danica Hudrap
Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem z glasbenimi gosti
Danica Hudrap
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta