(FOTO) Slovenj Gradec izgubil, a dokazal, da si je zaslužil Evropo

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
06.11.2022 08:34

Preboj v naslednji krog evropskega pokala je Korošcem odnesla končnica. Norveški Naerbo je zmagal s 27:29, Slovenjgradčani pa so si vseeno zaslužili aplavz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Da se slovenjgraški dvorani pripravlja nekaj velikega, so dala vedeti že nabito polna parkirišča v okolici hrama koroškega rokometa. Čeprav so bojevniki za mesto miru, kot v Slovenj Gradcu pravijo rokometašem, znani po tem, da vedno pritegnejo lepo število navijačev, pa tribune že dolgo niso bile tako polne. Ne le sedišča, navijači so zavzeli tudi vsa stojišča. Na kocki je bilo veliko. Korošci so se po šestnajstih letih zopet prebili v Evropo. In potem ko je v prvem krogu evropskega pokala padel izraelski Maccabi, jih je v drugem čakal norveški Noarbe, lanski zmagovalec tega tekmovanja. K evforiji je veliko dodal tudi ugoden rezultat s prve tekme, kjer so bili "vikingi" boljši le za gol. 

Andrej Petelinšek

Domačini so v tekmo vstopili odločno, hrabro, videlo se je, da so lačni uspeha. V obrambi so bili tako neprebojni, da so Norvežani domala vsak drugi napad končali z dvignjenima rokama črnogorskega sodniškega para. Svoje delo med vratnicama je odlično opravljal tudi Gašper Dobaj, ki je bil v letošnji sezoni že marsikomu trn v peti, na zadnji tekmi domačega prvenstva pa zbral kar 23 obramb. Domačih ni zmedlo niti nekaj težje razumljivih sodniških odločitev, mrežo gostov je v prvi polovici prvega dela brezkompromisno tresel Kristijan Ekseričić, ki je za še posebej veliko navdušenje gledalcev poskrbel z izjemnim cepelinom. Množica navijačev ni pustila hladnih niti igralcev in strokovnega štaba. "Verjetno že desetletja publika ni bila tako številčna. Tudi zaradi njih mi je žal, da nam ni uspelo. A vseeno hvala, da so prišli. Mi se opravičujemo, da jim na koncu nismo dali veselja ob uvrstitvi naprej," je po tekmi razlagal trener domačih Ivan Vajdl, vidno ponosen na svoje fante.

Andrej Petelinšek

Ob polčasu rezultat, ki je obetal

Po manjši krizi, ko so gostje z metom preko celega igrišča na prazen gol imeli priložnost, da izenačijo na deset, so Slovenjgradčani prestavili v višjo prestavo in tri minute pred koncem znova povedli s tremi zadetki razlike. Kmalu zatem je Alen Husejnović ubranil še strel s sedmih metrov, kapetan Rok Cvetko pa v napadu zadel za vodstvo s plus štiri. Dvorana je bila na nogah, zavedali so se namreč, da še en podoben polčas prinaša obstanek v Evropi in uvrstitev med najboljših 32 klubov v evropskem pokalu.

Korošci so s podobnim tempom vstopili tudi v drugi del, pošastno razpoložen je bil Cvetko, ki je zabeležil kar štiri zaporedne gole, svoje so dodajali tudi ostali, prednost pa se je še naprej gibala med tremi in štirimi zadetki. Norvežani so delovali vedno bolj živčni. Ko so izvedeli, kdo jih čaka v drugem krogu, si gotovo niso predstavljali, kako težka naloga je pred njimi in kako peklensko bo vzdušje v Slovenj Gradcu. Domačinov ni zmedel niti rdeči karton Jaroša Bukolivča. Kaj zmedel, le še podžgal jih je. V 44. minuti so s sedmim golom Roka Cvetka prvič povedli s petimi zadetki (24:19).

Andrej Petelinšek

Delni rezultat 3:10

Sledile so minute Noerba, ki je z nekaj (pre)lahkimi zadetki prišel na zgolj gol zaostanka. Blestel je predvsem nezgrešljivi Theodor Svensgard na položaju desnega krila. V težkih trenutkih je bila še toliko bolj pomembna podpora domače navijaške skupine Orli, ki se je vseskozi trudila za vlogo osmega, ali pa celo devetega igralca na igrišču. Črnih slovenjgraških minut pa kar ni in ni hotelo biti konec. Tempo je padel tako v obrambi, kot v napadu, žoge Slovenj Gradca niso zadevale ciljev, netočne so bile podaje, dvakrat so bili neuspešni s sedmih metrov in tudi, ko so hoteli biti atraktivni, jim to ni uspelo. Delovali so kot da jim je je zmanjkalo moči, gostje na drugi strani pa so samo dodajali na plin in v 57. minuti prvič povedli. Prednost so do konca tekme še povečali in na koncu slavili s 27:29. Drži, da so Korošci zapravili imenitno priložnost, a pokazali in dokazali, da so se v Evropo uvrstili zasluženo. Zaslužen je bil tudi aplavz, ki jim ga je na koncu namenilo občinstvo.  

Andrej Petelinšek

"V zadnjem delu tekme je bila obramba premalo agresivna, nasprotniki so si z lahkoto ustvarjali viške, slabo smo se vračali ob menjavah igralcev, v fazi napada smo začeli igrati vsak zase, težko smo prebijali njihovo 6-0 obrambo. Rinili smo z glavo skozi zid in izgubljali žoge. Razočarani smo. Bili smo na pragu uvrstitve v naslednji krog, a fantom vseeno čestitam za borbenost na obeh tekmah. Na koncu nismo bili pravi, mogoče smo se iztrošili, svoje so naredile poškodbe. Manjkata nam David Svečko in Žan Šol," je vtise po tekmi strnil trener Vajdl. Razočarani, a hkrati (upravičeno) ponosni so bili tudi igralci. "Tudi kakšna moja obramba v drugem polčasu ne bi škodila," je dejal vratar Gašper Dobaj, ki je bil že na marsikateri tekmi jeziček na tehnici in nadaljeval, da se favoriziranih Norvežanov niso ustrašili. "Verjeli smo v naš uspeh. Na koncu se je zalomilo, a evropska izkušnja je vseeno lepa, zelo dobrodošla v karieri športnika. Zdaj se bomo osredotočili na državno prvenstvo, ki si ga tudi letos želimo končati na enem od mest, ki vodijo v Evropo," še pravi prvi vratar Slovenj Gradca. Pred Korošci sicer ni kaj dosti počitka, že v sredo jih namreč čaka pokalna tekma proti Grosuplju.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta