(FOTO) Smoke Fest Koroška: Žar za posebne priložnosti

Urška Polanc Urška Polanc
10.06.2023 20:00

Po grajskem parku na Ravnah se je danes dimilo, mojstri žara z različnih koncev Slovenije so razvajali brbončice obiskovalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Da imajo radi dobro kulinariko, še posebej mesnate dobrote, so tudi letos dokazali na Ravnah, kjer je Zavod Ma-kole skupaj s Koroškim čili Klubom in Ravensko občino že drugo leto zapored pripravil Smoke Fest. "Noro je, glede na lanskoletno situacijo smo si mi zastavili še več, tudi glede na vremensko prognozo nismo obupali, čeprav so drugi dvomili, a smo že razprodani," nam je že v zgodnjih popoldanskih urah povedal Beno Toplak iz Zavoda Makole. Slabih 250 kilogramov mesa je bilo tako premalo za lačno in številčno množico v grajskem parku. "Že lani smo z družino obiskali smokefest, navdušeni smo bili nad tem krožnikom, zato smo spet prišli. Doma si sicer pripravljamo žar, a ne BBQ. To je le nekaj posebnega, zdi se mi, da tu okoli ravno nimamo možnosti, da bi lahko šli na kaj podobnega in si privoščili. To je le ob takšnih posebnih priložnostih, kot je danes. Nasploh pa se pri nas vedno več dogaja, dosti je kulinaričnih dogodkov," nam je povedala Lea Koren. Da je kulinarika, ki jo ponujajo, v Sloveniji v vzponu v zadnjih petih letih, ocenjuje Toplak in dodaja, da so sami sicer začeli že pred desetimi leti, ko ji je še mogoče kdo delal krivico, saj naj bi to bila ameriška kulinarika. Njihovi smoke festi so za zdaj v bolj malih krajih, Ravne so med njimi še največje, je priznal in dodal, da bo glede na interes zagotovo postal vseslovenski. "Redkokje v Sloveniji je, da prideš kot organizator in je celotna infrastruktura tako pripravljena, temu parku smo dali dodano vrednost," razmišlja Toplak. Da pa mu obenem tudi niso naredili nobene škode, saj so vsa kurišča zaprta in ni nobene nevarnosti, je še dodal Andrej Kovačec iz Čili kluba Ravne.

Urška Polanc
Urška Polanc
Urška Polanc

Kulinarični dogodek pa je imel tudi tekmovalno naravo, po vseh Smoke Festih bodo namreč razglasili skupnega zmagovalca. Nekaj sodnikov iz tujine in nekaj domačinov je od ekip - letos so tekmovale tri -, prejmejo enake vzorce (dimljenih svinjskih in govejih reber in BBQ krožnika). "Lani sem zmagal v svinjskih rebrih, v govejih rebrih in BBQ krožniku pa sem bil tretji. Ljubiteljsko to pečem že sedmo leto, no, zdaj že malo bolj resno. Res je vrhunsko, da imamo zdaj to na Ravnah. Vsi smokerji so moji, vsako leto sem enega dokupil, saj je bil interes vedno večji. Tam imam keramični žar, ki drži toploto cel dan, napolnim ga z dvema kilama in pol oglja in je za cel dan 200 stopinj, ta je pa bolj smoker, je bolj na dimu, suha drva, okus po dimu je precej bolj močan kot pa pri drugih," nam je razložil Dragan Božinovski iz ekipe Time Brewery. Paradnega konja ekipe, to so svinjske rebrce, so nato lahko poskusili tudi obiskovalci. Prav tako hrano drugih dveh ekip. 

Urška Polanc

"Ti so pa lani zmagali v žabjih krakih, to je četrta kategorija," se je iz ekipe iz Ljubljane pošalil Toplak. "Ne bo držalo, ravno lani smo zmagali v Makolah," so se hiteli pohvaliti. Kako se 'dragonsi' počutijo na Koroškem, v zelenem okolju grajskega parka, nas je zanimalo. "V tem zelenem okolju je lepo, ambient za BBQ je odličen, edino cesta do vas je katastrofa, danes smo vstali pred četrto uro zjutraj, spakirali pa smo si že včeraj, da smo lahko samo sedli v avto in bili ob pol sedmih tukaj ... Saj po kilometrih niste daleč, ampak vsi vemo, da je cesta problem," sta povedala oče in sin v družbi prijateljev. Da so bili prvič v Makolah pred tremi leti, zdaj pa so na vseh festih stalno prisotni. Šest ur se pečejo njihova svinjska rebra, osem goveja, prav tako dolgo pa nastaja tudi natrgana svinjina. Da je to pač ameriški način počasne peke z nizko temperaturo, vmes pa je pomembno druženje, so še opozorili Ljubljančani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta