(FOTO) Spomini na vojno '91: "Če ne bi zmagali, bi bili Kod Krastavca, ne Pri Murku"

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
05.07.2023 10:51

Koroški policijski veterani, med njimi osem dobitnikov častnega znaka svobode Republike Slovenije, so se srečali na tradicionalnem osamosvojitevem dogodku s pasuljem v Gostilni Murko v Slovenj Gradcu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
32. osamosvojitveni pasulj v Gostilni Murko v Slovenj Gradccu. 
Tomaž Ranc

V Slovenj Gradcu so se včeraj kot vsako leto od 1991. tradicionalno srečali policijski veterani vojne za Slovenijo in sedli v spomin na umik jugoslovanske vojske z območja Koroške. Spomin na osamosvojiteno vojno na Koroškem je še živ, četudi imajo osamosvojitelji včasih občutek, da našega zgodovinskega dosežka ne cenimo dovolj navkljub mrtvim in ranjenim na obeh straneh. 

Potem ko so osamosvojitelji in domačini v Dravogradu z barikado uspešno zadržali kolono, ki je štela 21 vojaških, tudi oboroženih oklepnih vozil in samohodni top s 136 vojaki in oficirji, in je iz mariborske vojašnice Vojvoda Mišić želela na jugoslovansko-avstrijske mejne prehode (s helikopterjem pa so v Dravograd "dostavili" zvezne miličnike), jo je bilo treba – ko se je napetost končevala in je Slovenija že zmagovala – spraviti s Koroške. In obramba države je sprejela odločitev, da se kolona JLA spusti iz Dravograda naprej in po drugi poti - preko Slovenj Gradca in Doliča - vrne nazaj v kasarno v Maribor. Za to, da ne bi v Slovenj Gradcu vznemirjali ljudi in tudi da bi preprečili morebitne incidente, so za pot izbrali cesto proti Legnu oziroma Kopam.

Spomin, ponos in hvaležnost

"Vsi so šli tu mimo, pred 32 leti je šla zadnja jugoslovanska vojska mimo naše gostilne. Takrat so vojaki stražili okoli naše gostilne, ležali so skriti tukaj v bregu, miličniki in teritorialci, in atek je bil tako vesel, da je šlo tako mirno mimo, da je obljubil, da bo od takrat vsako leto na ta dan našim častil osamosvojitveni pasulj. Žal je letos že 25 let, kar ga ni (znanega gostinca Hinka Murka, op. a.), a midva z možem nadaljujeva tako kot gostinsko tradicijo tudi to, da osamosvojitelje vsako leto povabiva na srečanje k nam na vrt," je povedala Cvetka Murko Hajtnik iz gostilne Murko.

Cvetka Hajtnik, gostilna Murko, Slovenj Gradec, 32. osamosvojitveni pasulj, Gostilna Murko, Slovenj Gradec
Tomaž Ranc

Med gosti je bilo kar osem dobitnikov častnega znaka svobode Republike Slovenije: Rajko Meh, Branko Brezovnik, Otokar Praper, Srečko Bukovski, Željko Kljajič, Jože Košir, Dušan Ferenčak in Zlatko Halilovič. Čustev in spominov je vedno na pretek.

Ustavljena kolona vojaških vozil pred Dravogradom 1991. 
Boris Vugrinec
Boris Vugrinec

"Še vedno ohranjamo spomin na dogodke v času pred osamosvojitveno vojno, v času vojne in po vojni. S tem želimo najprej obuditi spomin na tiste, ki so v času bojev bili mrtvi, ranjeni, hkrati pa smo tudi ponosni na to, kar smo storili za domovino, ter hvaležni, da lahko prenašamo to tradicijo našim rodovom. To zanimivo in zelo prijetno druženje, ki je nastalo kot obljuba žal že pokojnega lastnika gostilne iz tistih časov, pa je za nas ponos, sreča in veselje. Ponavadi nas je od 15 do 20, tisti, ki lahko pridejo v času dopustov, so tu obvezno," pravi Brane Brezovnik iz Mežice.

Branko Brezovnik, osamosvojitellj, miličnik, 4.7.2023, 32. osamosvojitveni pasulj, Gostilna Murko, Slovenj Gradec
Tomaž Ranc

Pri Murku bodo držali besedo še naprej

Ob zavezi lastnika Hinka Murka iz 4. julija 1991 je bil zraven tudi Halilovič, ki je postregel z anekdoto, ki pomeni, da tudi humorja v času napetosti ni manjkalo.

"Točno 4. julija smo sedeli tukaj v gostilni Mirko Kokol, načelnik inšpektorata milice, ki je bil naš šef in je vodil vse aktivnosti v zvezi z vojno, Marjan Kobale, inšpektor, Vinko Mlinšek, nekdanji komandir postaje milice v Slovenj Gradcu, jaz in lastnik gostilne Hinko Murko. Ko je oklepna motorizirana kolona šla mimo, se je Kokol zafrkaval: Hinko, če mi ne bi zmagali, tu ne bi bila gostilna pri Murku, ampak 'kod krastavca', kar po hrvaško pomeni murka, kumara. Najprej je bil malo jezen, nato pa je padla njegova lepa obljuba, ki jo generacije držijo še danes," se je spomnil Zlatko Halilovič.

32. osamosvojitveni pasulj, Gostilna Murko, Slovenj Gradec
Tomaž Ranc

Gostilna Murko ima sicer 120-letno tradicijo in je očitno ena tistih, za katere prihodnost se kljub krizi v gostinstvu ni bati. "Na pragu je že naša peta gostinska generacija, hčerka in zet bosta prevzela družinsko tradicijo. Smo že v prevzemu, čeprav imava z možem še tri leta do upokojitve. Ker sta pridna in ambiciozna, bosta imela možnost, da mlade gostinske vizije uresničita. Poleg gostilne bi želela narediti nekaj butičnega s sobami in nadgraditi ginarnico, kjer sta v svetovnem merilu prejela dve srebrni medalji, to je naravni gin, osvoboditveni pasulj pa bo zagotovo ostal," je obljubila Cvetka Hajtnik.

Dravograjčani kolone niso spustili na meje, v boju pa je bilo nekaj vozil tudi uničenih. 
Boris Vugrinec
Vojna za Slovenijo v Dravogradu, kjer so ob Holmcu na Koroškem potekali boji, nato pa so se vojaki predali obrambnim silam. 
Egon Skamlec

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta