(FOTO) V Črni na Koroškem je spet zadišalo po praženem krompirju

Urška Polanc Urška Polanc
07.09.2024 15:15

24. Svetovni festival praženega krompirja pod taktirko Društva za priznanje praženega krompirja in tamkajšnjega turističnega društva danes poteka v Črni na Koroškem. Privabili so množico obiskovalcev od blizu in daleč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Pustavrh

Vsako leto Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi prireja festival, na katerem se zberejo številni ljubitelji in pripravljavci kultne jedi iz domovine in tujine. Vsako leto so drugje, lani so bili v Bovcu, letos pa so naredili izjemo in se vrnili v občino Črna, kjer so zdaj drugič. Da so želeli v Črno na Koroškem, ki so jo lani tako hudo prizadele poplave, spet pripeljati nekaj svoje dobre volje in vonj po čebuli in praženem krompirju, nam je povedal predsednik društva Stane Menard. "Društvo je bilo ustanovljeno pred 24 leti z enim samim namenom, in sicer, da se poudari kulturna in kulinarična vrednost stare slovenske kuhinje. Naj ljudje, ki pridejo k nam, vidijo tudi, kaj so izumile naše stare mame - pražen krompir je namreč slovenski izum," je povedal predsednik in dodal, da so s sabo na festival prinesli tudi najstarejši recept praženega krompirja na svetu iz leta 1797. 

Miha Pustavrh
Miha Pustavrh

V statutu imajo zapisano, da mora društvo prikazati pripravo praženega krompirja v vseh pokrajinah v Sloveniji in tudi v vseh slovensko govorečih pokrajinah v zamejstvu, marsikje naokrog so že romali, zdaj pa so tako že drugič tudi v Črni. S svojo prezentacijo so bili tudi v Srbiji, v Franciji, v Nemčiji itd., celo Peruju, krivi pa so tudi za to, izpostavlja predsednik, da slovenski krompir zdaj pripravlja celo Noriaki Kasai. "Pražen krompir ima železno recepturo - krompir, čebula in mast. Od tu naprej pa so male tajne velikih mojstrov," je predsednik povedal o 56 ekipah, katerih jedi so lahko obiskovalci danes brezplačno poskušali. 

Miha Pustavrh
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta