Gospodarski forum Koroške: Zadovoljni z ukrepanjem po poplavah

Urška Polanc Urška Polanc
11.09.2023 17:00

Matjaž Han je v Radljah spomnil, da je vloge za predplačilo oddalo skoraj 800 podjetij, ocenjene škode v podjetjih pa je za 327 milijonov evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pia Dolar

Konkurenčni pogoji, inovacije, trajnostni turizem so bili v ospredju letošnjega gospodarskega foruma Koroške v organizaciji Koroške gospodarske zbornice, občine Radlje ob Dravi, projekta Mis Slovenije in drugih. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka je pohvalil hitro ukrepanje vlade po poplavah: "V tem trenutku je pomembna predvsem hitrost in to, da bodo podjetja čim prej prišla do likvidnostnih sredstev za zagon proizvodenj. To je pomembno tudi za podizvajalce teh prizadetih podjetij." Na dogodku so sodelovali Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh in predsednik državnega sveta Mark Lotrič. Udeležili so se je številni gospodarstveniki in se vsi enoglasno strinjali, da je za prihodnost Koroške ključna izgradnja hitre ceste.

Pri razvojnih projektih upoštevati javni interes

"Dokler Koroška ne bo imele avtoceste, ne bo mogla zadihati," je prepričan tudi Han. Razmišlja, da so ravno nedavne poplave razkrile problem pretirane administracije in omejevanja posegov v prostor, zato bo treba v prihodnje pri razvojnih projektih upoštevati javni interes. Zahvalil se je gospodarskim združenjem, gospodarski in obrtni zbornici, ki so v kriznih razmerah po poplavah veliko pomagali ministrstvu pri iskanju dobrih in koristnih rešitev za podjetja. Spomnil je, da je vloge za predplačilo oddalo skoraj 800 podjetij, ocenjene škode v podjetjih pa je za 327 milijonov evrov.

Koroška je ena od regij, ki je najslabše pokrita z infrastrukturo, je bilo med drugim slišati na forumu. 
Pia Dolar

Rešitev omrežje 5G

Minister pričakuje, da bodo lahko deset odstotkov predplačila izplačali hitro, morda že do konca meseca. Hkrati pričakuje od gospodarskih združenj, da se bodo aktivno vključili tudi v pripravo zakona o obnovi. Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je spomnila, da so tudi elektronske komunikacije del kritične infrastrukture, in napovedala, da bo vlada v zakonu o popoplavni obnovi naslovila to problematiko, saj je Koroška ena od regij, ki je najslabše pokrita z infrastrukturo. Za Koroško je lahko rešitev omrežje 5G zaradi konfiguracije terena, je še omenila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta