Hitri testi v SIJ Metalu: Očitke, da delavce testirajo pod prisilo, v Skupini SIJ zavračajo

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
05.01.2021 12:55
Hitri testi delavcev so prostovoljni, poudarjajo. Zanje so se odločili zaradi varovanja zdravja zaposlenih in ohranjanja varnega delovnega okolja v obdobju po praznikih, ko je tveganje za okužbe povečano, še pojasnjujejo v Skupini SIJ.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SIj Metal Ravne 
Tomo Jeseničnik

Nekaj delavcev v SIJ Metalu Ravne se je, potem ko je podjetje po praznikih organiziralo testiranja s hitrimi testi, pritoževalo, ker so testiranja potekala neposredno v proizvodnji, kar so ocenjevali za neprimerno, hkrati pa tudi, da so se morali na vsak način, tudi "pod prisilo" odločiti za test. V Siju so včeraj in še tudi v prihodnjih dneh, podobno kot še v nekaterih podjetjih v regiji in širše, izvajali popraznična testiranja delavcev. Kot razlagajo, so se za teste odločili zaradi varovanja zdravja zaposlenih ter ohranjanja varnega delovnega okolja v obdobju po praznikih, ko je tveganje za okužbe povečano.

"Testiranje je za zaposlene prostovoljno," odgovarjajo na očitke o prisilnem testiranju. "Testiranja se bodo izvajala postopoma v prihodnjih dneh in bodo omogočena vsem zaposlenim oziroma se bodo priporočala selektivno po posameznih oddelkih, glede na pogoje dela in tveganje prenosa potencialne okužbe v posamezni delovni skupini. Vsekakor pa je poudarek v proizvodnji, saj sodelavci v skupnih službah skladno v ukrepi Skupine SIJ še vedno pretežno delajo od doma," pojasnjujejo v Skupini SIJ.

Testiranja s hitrimi testi na vseh družbah izvaja usposobljeno zdravstveno osebje – na Jesenicah osebje Bolnišnice Jesenice, na Ravnah na Koroškem pa osebje BVD Ravne. Organiziranost testiranja sta si danes na Ravnah ogledala tudi Stanislav Pušnik, direktor Zdravstvenega doma (ZD) Ravne in direktor BVD Ravne Mirko Vošner, še dodajajo v SIJ.

Jeklarska lokacija na Ravnah
Nejc STROJNIK

"Direktor ZD Ravne je podal pohvalo strokovnemu izvajanju testiranja. Na obeh lokacijah so s hitrimi testi potrdili nekaj posamičnih primerov okužb, kar pomeni, da podjetja lahko obratujejo normalno. Sodelavcem so nato priporočili, da gredo še na testiranje s PCR testi, ki pa so potrdili rezultate hitrih testov. Oboleli sodelavci nato ostanejo doma in koristijo bolniški stalež. Tudi s tem ukrepom v Skupini SIJ uspešno preprečujejo širjenje virusa med zaposlenimi, kot že ves čas trajanja epidemije. V skladu s potrjenim PKP7 v državnem zboru bo Skupina SIJ zaprosila tudi za pomoč za nakup hitrih testov, za pokritje vsaj delnih stroškov testiranja," še dodajajo v Skupini SIJ.

V sindikatu SKEI na Ravnah so sicer ocenili, da so ocene o neprimernosti testiranja delavcev le ocene posameznikov in da testiranja v podjetju potekajo korektno. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta