Inšpekcija: Sadra, odložena na koroška kmetijska zemljišča, verjetno izvira iz steklarske industrije

Jasmina Detela Jasmina Detela
22.04.2022 05:00

Kmetom določili tri tedne za odstranitev kupov odpadne sadre. Steklarni Rogaška prepoved uporabe sadre kot stranskega proizvoda brez dokazil o končnem uporabniku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od njiv z belo snovjo v Mislinjski dolini 
Rozmari Petek

V inšpekcijskem postopku je bilo ugotovljeno, da je odložena bela snov na kmetijskih zemljiščih v občinah Dravograd in Slovenj Gradec odpadna sadra, ki zelo verjetno izvira iz steklarske industrije, kjer uporabljajo fluorovodikovo kislino za poliranje stekla, in ni primerna za vnos v tla, so sporočili iz inšpektorata za okolje. Ker v postopku ni bil ugotovljen izvirni povzročitelj, pri katerem nastaja odpadna sadra, je inšpektor odredil odstranitev kupov šestim lastnikom oziroma posestnikom kmetijskih zemljišč, kjer je odpadek nezakonito odložen. To morajo storiti v 21 dneh po prevzemu odločbe. Odpadke morajo oddati zbiralcu ali izvajalcu obdelave odpadkov ter končno dispozicijo izkazati s kopijo evidenčnega lista.

Zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti sta bili odločbi izdani tudi Steklarni Rogaška ter izvajalcu rudarskih del sanacije kamnoloma Selo pri Velenju, podjetju Hidravlične cevi, plinske armature, inštalacije, avtoprevozništvo Jelen Milan, s.p. Družbi Steklarna kot imetniku ostanka proizvodnje (sadre) se prepove uporaba sadre kot stranskega proizvoda brez ustreznih dokazil, iz katerih bo razviden končni uporabnik. Izvajalcu rudarskih del sanacije kamnoloma pa se prepovesta uporaba sadre za izdelavo umetno pripravljene zemljine za vnos v tla z namenom nasipavanja mineralnih surovin za zapolnitev tal na zemljišču v katastrski občini Paka po izkopu brez pridobljenega okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo odpadkov in tudi zbiranje sadre na tem zemljišču brez pridobljenega potrdila o vpisu v evidenco zbiralcev odpadkov. Sadro (okoli 20 kubičnih metrov) mora odstraniti z zemljišča do 15. julija.

So pa s slovenjgraške občine poslali pismo kmetijskemu in okoljskemu ministrstvu, njunima inšpektoratoma in upravi za varno hrano. Župan Tilen Klugler pričakuje v treh delovnih dneh že v začetku aprila obljubljen akcijski načrt s podrobno časovnico ukrepanja in vzorčenja. Občina želi, da se v akcijskem načrtu navedejo lokacije zemljišč, na katerih je posuta sadra, mikrolokacije vzorčenj, podrobna predstavitev stalnega monitoringa pridelkov pa tudi, kaj raztrošena sadra pomeni za vodonosnike in kakšna je časovnica odstranitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta