(INTERVJU) Ivan Plevnik: Smetarskega turizma ne bi smeli dovoliti

Jasmina Detela Jasmina Detela
01.04.2019 22:19

V Koroškem centru za ravnanje z odpadki pričakujejo, da bodo tudi v prihodnje predelovali odpadno embalažo. Dražje položnice za ravnanje z odpadki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Plevnik, direktor Koroškega centra za ravnanje z odpadki 
Jasmina Detela

Koroški center za ravnanje z odpadki (Kocerod) je po sedmih letih z marcem prvič podražil svoje storitve. Za uporabnika je od aprila znesek na položnicah višji za osem centov mesečno. Razlog je precejšnja podražitev sežiga preostanka komunalnih odpadkov po obdelavi. Direktor Ivan Plevnik in tudi direktorji drugih tovrstnih centrov državo pozivajo k ustrezni rešitvi. V Sloveniji namreč ni dovolj kapacitet, zato so frakcije primorani voziti na sežig v tujino, ta se nekontrolirano draži, temu pa je treba prišteti še prevozne stroške, ki v posameznih primerih storitev podražijo tudi za 40 odstotkov.
Uvajajo pa v družbi Kocerod tudi novosti, v slovenskem prostoru so pionirji na področju predelave plastičnih odpadkov v plastične pelete, ki se dodajajo v proizvodnji plastičnih proizvodov in za izboljšanje asfaltov. Letos bodo občanom ponudili tudi nov produkt - peletiran kompost, ki je primeren za uporabo kot biognojilo v kmetijstvu in vrtičkarstvu.
To je zdaj prva podražitev storitve od ustanovitve Koceroda, kakšna je nova cena za uporabnika?
"Cene storitve predelave komunalni odpadkov od ustanovitve pred sedmimi leti nismo zviševali, kljub podražitvam na področju električne energije, goriva ... Iskali smo notranje prihranke in povečevali lastne prihodke. Doslej je uporabnik plačeval 1,56 evra mesečno, z marcem se cena dviguje na 1,64 evra na mesec. Gre za 4,8-odstotno povišanje. Za povprečno gospodinjstvo to pomeni 26 centov mesečno več."
Kje iskati vzrok?
"Cena sežiga ostanka komunalnih odpadkov se je v zadnjih letih podražila za več kot sto odstotkov. Na letni ravni za nas to pomeni povečanje z 250 tisoč na 530 tisoč evrov. S podražitvijo bomo pokrili le tretjino povečanih stroškov sežiga, razliko bomo poskušali prislužiti na trgu z dodatnimi storitvami. Če to ne bo mogoče in se bodo cene sežiga še povečevale, bomo morali pred koncem leta znova razmišljati, ali je treba ceno popraviti. Na letni ravni sicer obdelamo okoli 18.587 ton komunalnih odpadkov iz koroške regije, od tega jih gre v sežig okoli 5500 ton, preostalo se reciklira in okoli 4600 ton odloži na deponijo."

Jasmina Detela
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta