(INTERVJU) Suzana Fajmut Štrucl: Marsikdo reče, da ni vedel, da imamo toliko

Urška Polanc
30.11.2021 06:00

O razvoju turizma smo se pogovarjali z direktorico Podzemlja Pece v Mežici. "Dejansko gre za velik spomenik vsem tistim, ki so to ustvarili v preteklih letih," o turističnem rudniku, muzeju in o nadaljnji razvejani ponudbi pravi Suzana Fajmut Štrucl.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Suzana Fajmut Štrucl: "Ko ljudje pridejo in vidijo, kaj vse lahko ponudimo, našo lepo naravo in okolico, se z veseljem vrnejo." 

Urška Polanc

Pred epidemijo so se za obisk Podzemlja Pece nemalokdaj prej odločili tujci kot domačini, zdaj pa je verjetno nekoliko drugače.

"Časi so drugačni v celotnem turizmu, marsikaj se je spremenilo v turističnih trendih in tudi mi nismo ostali zunaj. Pred epidemijo covida-19 smo poleg domačega trga ciljali tudi širše, na tuje trge, precej turistov od daleč je prišlo direktno k nam zaradi naših posebnih produktov. S tem, ko se je začelo vse spreminjati, tudi z vmesno ukinitvijo letalskih letov, se je prav tako spremenil radius obiskovalcev. V letu 2020 smo naše tržne aktivnosti usmerili bolj na slovenski trg ter na sosednje in evropske države, tiste, ki so na dosegu z avtomobilom. Na turiste, ki hodijo na počitnice v Slovenijo in tudi naprej na Hrvaško. V zadnjih dveh letih je tako upadlo število tujih obiskovalcev, ki smo jih imeli prej na kajaku in kolesu več kot pa domačih, predvsem na kajaku je bilo prva leta kar 70 odstotkov tujih obiskovalcev.

V zadnjih dveh sezonah se je res marsikaj spremenilo, vendar smo zaradi tega, ker smo del čezmejnega Karawanken/Karavanke Unesco Globalnega Geoparka in ker dobro sodelujemo s Klopinjskim jezerom in smučiščem Peca, imeli tudi v teh poletjih precej tujih obiskovalcev, ki so letovali na tem območju. V porastu so tudi 'outdoor' aktivnosti, kamor se nekako prištevamo tudi mi, čeprav so naše aktivnosti v rudniku. Vendar se držimo predpisanih pravil, ki zagotavljajo varnost obiskovalcev in seveda vseh zaposlenih. V letošnjem letu se je zaradi možnosti izkoriščenja turističnih bonov in tudi zato, ker je več Slovencev letovalo doma, povečal obisk domačih gostov pri vseh naših podzemnih doživetjih. Pri naših aktivnostih gre za kombinacijo aktivnosti, doživetja, izobraževanja, zgodovine, ki jo podajamo na zanimiv način, in to v posebnem prostoru, v rudniku. Naši programi so zelo primerni za družine in teh je bilo čez poletje zelo veliko. Seveda pa si morajo družine izbrati aktivnost, ki je primerna starosti njihovih otrok, saj imamo pri naših programih zaradi varnosti tudi starostne omejitve."

Slovenci torej že bolj cenimo domače turistične bisere.

"Zdaj spoznavamo tudi svoje bližnje destinacije in vidimo, da imamo tudi doma zelo pestro in zanimivo turistično ponudbo in da se imamo lahko tudi v Sloveniji lepo. Da so naši produkti v Podzemlju Pece res nekaj posebnega, nam je priznala tudi Slovenska turistična organizacija (STO), od nje smo namreč prejeli srebrnega sejalca za našo ponudbo, za ogled turističnega rudnika s kolesom. Leta 2019 pa so odlikovali naš ogled s kajakom z nazivom petzvezdičnega doživetja Slovenia Unique Experience. S tem smo bili tudi bolj pozicionirani na spletnih straneh STO."

To je posebna avantura s kajakom, ki jo ponujate od leta 2013. Kako je obiskana?

"Gre za butični produkt. Obiskovalci doživijo vožnjo s tradicionalnim rudarskim vlakom, s katerim jih popeljemo v rudnik, po stopnicah se spustijo do potopljenega dela rudnika, kjer so veliki odkopi zaliti z vodo. Približno 700 metrov pod površjem zemlje se lahko preizkusijo tudi v vožnji s kajakom. V tem mističnem, romantičnem delu lahko, če ugasnejo svetilko, doživijo popolno temo. Voda je kristalno čista in tudi pitna. Ob tem jim naši vodniki predstavijo delo rudarjev, pričarajo dni, ko so ti aktivno delali in so še ropotala rudarska kladiva.

Da ne pozabimo na zgodovino in na to, komu smo dejansko lahko hvaležni, da ti prostori danes obstajajo. Ni jih namreč naredila narava tako kot kraške jame, ampak je bil vsak del izkopan z delom in znojem naših rudarjev. Tu so delali več kot 350 let. Dejansko gre za velik spomenik vsem tistim, ki so to ustvarili v preteklih letih. Po končani vožnji se obiskovalci skupaj z vodniki odpravijo po velikih odkopih, kjer si lahko tudi ogledajo, kako je v rudniku izgledala ruda, tu in tam najdejo še kakšen mineral, tudi kakšen fosilni ostanek morskih prebivalcev, ki so tod živeli pred 200 milijoni let, nato se vrnejo do klicalne sobe, kjer so rudarji včasih malicali. Tudi mi jim tam postrežemo knapovsko malico - domače proizvode, pripravljene na naši turistični kmetiji v Mežici. Na koncu sledi še ogled naših zbirk v muzeju, knapovskega stanovanja in jamskih kart. Letos bomo imeli okoli 14 tisoč obiskovalcev, to je nekaj več kot lani. Pred korono smo jih imeli tudi do 20 tisoč letno. Številke sicer niso velike, saj aktivnosti izvajamo v manjših skupinah, z bolj individualnim pristopom. Še posebno pa smo morali prilagoditi skupine v trenutni situaciji."

Koroški turistični ponudniki vseskozi poudarjate pomen povezovanja, češ da ga je premalo. Zdaj se zdi, da je koroška turistična slika kompletnejša.

"Zelo pomembno vlogo pri razvoju in promociji koroškega turizma ima Regionalna razvojna agencija (RRA) Koroška, ki skrbi za kontinuirano izvajanje programa aktivnosti za promocijo Koroške. Te aktivnosti sofinancira vseh dvanajst občin koroške regije, v zadnjih dveh letih pa svoj delež prispeva tudi STO. Gre za izvajanje digitalnega in klasičnega oglaševanja, produkcijo kakovostnih destinacijskih promocijskih materialov (video, fotografije, katalogi, zemljevidi), za skupne nastope na sejmih in borzah …

Suzana Fajmut Štrucl, direktorica, Podzemlje Pece, Mežica 

Urška Polanc

Tudi v tem, zaradi epidemije čudnem letu je bila Koroška prisotna na vseh ključnih dogodkih STO v Nemčiji, na sejmih in delavnicah v Düsseldorfu, Frankfurtu, Nürnbergu in Leipzigu. Pri načrtovanju in izvajanju teh aktivnosti sodelujemo ponudniki turističnih storitev in lokalne turistične organizacije. RRA Koroška skrbi tudi za organizacijo usposabljanj za dvig kompetenc turističnih delavcev. Letos sta bili med drugim v njihovi organizaciji na Koroškem usposobljeni ekipi vodnikov interpretatorjev in gorskokolesarskih vodnikov. RRA Koroška je tudi eden od iniciatorjev in še danes zelo pomemben partner čezmejnega Geoparka.

Dober odziv na to se kaže tudi pri obiskovalcih. Koroška postaja vedno bolj prepoznavna, tudi kot turistična destinacija z dobro in bogato turistično ponudbo. V ospredju sta pohodništvo in kolesarstvo. Tudi kolesarsko se povezujemo čezmejno, z Avstrijo, s smučiščem na Peci, kjer imajo bogato kolesarsko ponudbo. Na Jamnici je single trail park, vedno več pa je tudi urejenih dolinskih kolesarskih poti (Dravska kolesarska pot, Štrekna). Tu je nova ponudba ziplina v Črni, na obeh straneh meje pa imamo še nove ponudbe za prosto plezanje. Ljudje, ki pridejo k nam, imajo kaj početi več dni. V zadnjem času se pojavlja veliko novih prenočitvenih kapacitet, prav tako se širijo in lepo razvijajo že obstoječi ponudniki. Ko ljudje pridejo in vidijo, kaj vse lahko ponudimo, našo lepo naravo in okolico, se z veseljem vrnejo. Marsikdo reče, da ni vedel, da imamo toliko - z vsemi našimi vrhovi, kočami, lepo urejenimi potmi.

Ne smemo pozabiti tudi na turistične kmetije, ki jih je vedno več. So zelo aktivne, dobro urejene, z vso ponudbo in dobro domačo hrano, ki jo iščejo obiskovalci. Naravno svežo hrano je namreč zdaj že kar težko dobiti - takšno, ki jo kdo pol ure prej, preden jo poješ, potrga z vrta. Mislim, da je predvsem z vztrajnostjo vseh nas, vseh ponudnikov, dejansko vedno več vsega. Ne moremo več reči, da nimamo ničesar. Imamo veliko, samo znati moramo ponuditi. Potenciala za (masovni) razvoj je še veliko, postanemo lahko marsikaj, a vprašanje je, kaj si želimo. Moj pogled je, to pa so tudi smernice Geoparka, da razvijemo trajnostni turizem, ki varuje naravo. Torej da skrbimo za naravo, da ohranjamo naše naravne vrednote in jih predstavimo."

Razvoj vam je tako v veliki meri omogočila povezanost v čezmejni Karavanke Unesco Globalni Geopark. Kako ga ocenjujete, kaj je še treba postoriti?

"To je območje, ki ima svoje meje, vključenih je 14 občin, devet avstrijskih in pet slovenskih, meje so zaključene, ni pa omejeno sodelovanje. S skupnimi aktivnostmi in organizacijo smo pridobili kar nekaj projektov, s pomočjo katerih ohranjamo naravo, urejamo primerne interpretacije naših naravnih in geoloških posebnosti, ki jih promoviramo navzven. Pripravili smo veliko aktivnosti za ozaveščanje in izobraževanje otrok. Tudi šole, ki vsako leto izvajajo skupne programe na teme razpisov, so se močno povezale. Na tak način izobražujejo naše najmlajše in tudi starejše otroke o tem, kaj ​Geopark pravzaprav ponuja in kje so njihove priložnosti za razvoj (trajnostnega turizma) v prihodnje.

Suzana Fajmut Štrucl, direktorica, Podzemlje Pece, Mežica 

Urška Polanc

Veliko je bilo narejenega, vse to, kar smo naredili, pa nam daje priložnost za naprej, da bomo naredili še več, še bolj načrtno usmerili naš razvoj turizma in seveda, da bodo imeli ponudniki kaj od tega. Gre tudi za to, da kar delaš, delaš zato, da lahko s tem zaslužiš in primerno živiš. A ne zgolj, da preživiš, ampak zaslužiš toliko, da lahko aktivno vlagaš v razvoj. Še je prostora za mlade. Veliko bi si jih še lahko našlo svojo priložnost doma in v okviru teh priložnosti, ki jih ponuja skupna povezava. To je velika stvar, je ena redkih takšnih čezmejnih povezav, kjer tako veliko območje deluje tako usmerjeno. Gre tudi za poznavanje ljudi, razvoj jezika na obeh straneh, za skupne aktivnosti, ki niso nujno turistične narave."

Tudi zaradi športnih tekmovanj, aktivnosti je Koroška vse bolj prepoznavna. Omenili ste že kolesarstvo, Podzemlje Pece spoznavajo tekmovalci ultra traila K24.

"Smo ena pomembnejših destinacij za gorske kolesarje. Ti konci so lepi in uredili smo mrežo označenih kolesarskih poti. Zdaj jih ni več treba označevati fizično, ampak jih lahko tudi daš na posebne karte preko računalnika, da se lahko ljudje sami znajdejo na terenu. Včasih izkoristijo kakšne vodene ture ali pa grejo samostojno. Zato nas obiskujejo tudi ti specifični turisti, tu je bilo prav tako svetovno prvenstvo v enduro kolesarjenju. Imamo posebno ponudbo za enduro kolesarje - black hole trail, ki je poseben v svetovnem merilu. To so obiskovalci, ki morajo biti ob prihodu za to usposobljeni, imeti morajo svojo opremo. Ta proga je v kombinaciji s Peco, flow trailom, zelo obiskana. Del trase ultra traila K24 gre skozi naš rudnik, kar mu daje posebnost. Vse takšne aktivnosti, ki so narejene usmerjeno, prinesejo druge; ob teh tekmovanjih pridejo še drugi obiskovalci, ki v času tekmovanja obiščejo še druge aktivnosti v okolju. Te prireditve so pomembne in dobrodošle."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta