Izmenjave mladih v Erasmusu: veliko Korošcev si je že nabralo izkušnje v tujini

Urška Polanc
25.03.2021 06:00
Center za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem, ki je lokalna posredniška organizacija programa Erasmus za mlade podjetnike, koroške podjetnike vabi k pridobivanju izkušenj v tujini, morebiti le čez mejo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolgarska podjetnica Mihaela Kateva s slovenskim podjetnikom gostiteljem Lučkom Žgankom iz velenjskega podjetja Luci 
Arhiv Centra Za Razvoj In Prenos Znanja Univerze Na Primorskem

Čeprav v zadnjem letu tudi na ravni Evrope opažajo upad zanimanja in zmanjšanje interesa za Erasmus izmenjavo mladih podjetnikov, ki je usmerjena v podporo in pomoč podjetnikom z namenom, da si pridobivajo dodatne podjetniške izkušnje in znanja pri izkušenih podjetnikih v tujini, se skušajo s primeri dobrih praks tudi v covid obdobju in fleksibilizacijo programa približati mladim podjetnikom. Center za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem za izmenjave skrbi že več kot deset let. Tudi nekaj Korošcev si je v preteklosti že nabralo izkušnje v tujini, med njimi Tomo Novosel, ustanovitelj in vodja festivala Shots, ki se je na izmenjavi na Škotskem usposabljal v pridobivanju dodatnih podjetniških veščin in znanj s področja organizacije filmskih festivalov.

Organizacija Univerze na Primorskem je do zdaj poskrbela že za 125 izmenjav tujcev, mladih podjetnikov, ki so prišli na usposabljanje k slovenskim izkušenim podjetnikom, in pa mladih slovenskih podjetnikov, ki so odhajali v tujino. Da v izmenjavah sodeluje več žensk, opažajo, je pa zelo pestra zastopanost po sektorjih, največ je podjetniških izmenjav v sektorjih storitev, turizma, arhitekture, medijev, komunikacije, marketinga, tudi kmetijstva, robotike, elektroinženirstva. "Globalno gledano je bilo v okviru tega programa izvedenih že skoraj 40 tisoč izmenjav, na ravni Slovenije pa je bilo vseh izmenjav, za vse Erasmus posredniške organizacije, nekaj manj kot 400," je povedal Sebastjan Rosa iz Centra za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem.

Slovenjgradčan Tomo Novosel s škotskim podjetnikom, gostiteljem Martinom Petrovom
Arhiv Centra Za Razvoj In Prenos Znanja Univerze Na Primorskem

Lahko samo čez mejo

V podjetju ALP Peca, Informacijski točki Europe Direct Koroška, ki je pripravila webinar, menijo, da je Erasmus za mlade podjetnike imenitna priložnost. Že res, da je obdobje pandemije novega koronavirusa dodobra pretreslo stanje na trgu dela, zmanjšala se je ponudba prostih del, brezposelnost se je povečala, a obenem se pojavljajo novi poklici, nove podjetniške priložnosti in ustanavljajo nova inovativna zagonska podjetja, razmišlja vodja informacijske točke Europe Direct Koroška Alenka Miler. Korošce podjetnike vabijo k prijavi, če ne drugače, glede na to, da Koroška meji na Avstrijo, lahko izmenjavo opravijo zgolj čezmejno, a morajo ob tem upoštevati novo pravilo, da je najkrajša razdalja med kraji bivanja mladega podjetnika in podjetnika gostitelja vsaj petdeset kilometrov, je opozoril Rosa.

Prevaljčanka Polona Potočnik s špansko podjetnico gostiteljico Fabiolo Abritto 
Arhiv Centra Za Razvoj In Prenos Znanja Univerze Na Primorskem

Tudi Korošica Polona Potočnik se je na Kanarskih otokih usposabljala v pridobivanju podjetniških veščin na področju turizma in trženja v turizmu. Učila se je pri podjetnici, ki trži podjetniške kapacitete na podeželju. Med primeri uspešnih Erasmus podjetniških usposabljanj je tudi izmenjava na slovenskih tleh, ki še poteka, a je bila zaradi covid situacije začasno prekinjena. V njej sodelujeta kot podjetnica gostiteljica Valerija Kumar, direktorica uspešnega podjetja Lucifer Chocolate iz Velenja, in mlada podjetnica iz Bolgarije Mihaela Kateva.

Izvedeli, kako je s čokolado v Bolgariji

Da je to njihova prva izkušnja izmenjave mladih podjetnikov, je povedala direktorica podjetja, v katerem ročno izdelujejo unikatne čokoladne izdelke, ki jih poleg prodaje na domačem trgu izvažajo v Avstrijo, Italijo, na Japonsko. Kot posebnost izpostavlja, da sami naredijo tudi dizajn, zasnovo za embalažo, skratka celoten produkt, zato verjame, da lahko nekomu, ki ga zanima čokolada in se želi kaj naučiti, veliko dajo.

"Že vrsto let si prizadevamo, da bi spodbudili izmenjave dijakov iz slaščičarske šole, a smo ugotovili, da je med dijaki precejšnje pomanjkanje motivacije. Zelo smo bili veseli Mihaele, to je naša prva izkušnja z nekom, ki je sicer že nekako popisan list - s sabo je namreč prinesla znanje o čokoladi, z njo se je že ukvarjala, a imela velik interes po tem, da se nauči še več. To sodelovanje je bilo pozitivno za obe strani. Mihaela je izvedela zelo veliko hišnih skrivnosti, mi pa smo dobili zelo zanimiv pogled od nekoga, ki se s tem že ukvarja, tudi kako na čokolado gledajo v Bolgariji, kakšne okuse imajo radi, kaj jim je tam všeč," je Kumarjeva povedala o sodelovanju z bodočo podjetnico, ki v Bolgariji že ustanavlja lastno slaščičarno/čokoladnico za izdelavo ročno izdelanih unikatnih slaščic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta