Jaka dočakal dvigalo, pridobitev še za druge

Jasmina Detela Jasmina Detela
28.02.2023 12:31

Z dvigalom so povezali vse tri etaže. Uporabljali ga bodo lahko gibalno ovirani učenci, starši in zunanji obiskovalci. Kmalu tudi sanitarije za invalide.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novo dvigalo na Drugi OŠ Slovenj Gradec, ki ga je predal namenu župan Tilen Klugler. Jaka Šurc se ga je razveselil.
Jasmina Detela

Druga osnovna šola (OŠ) Slovenj Gradec je bogatejša za novo dvigalo, ki ga je financirala Mestna občina Slovenj Gradec, donacijska sredstva v višini okoli osem tisoč evrov pa je zbrala šola sama in jih dodala k okoli 179 tisoč evrov vredni naložbi. Dvigalo, ki služi gibalno oviranim učencem, staršem in tudi obiskovalcem šole, sicer deluje že nekaj časa, so ga pa zdaj uradno predali namenu.

Najbolj se ga je razveselil učenec osmega razreda Jaka Šurc, ki se je rodil s cerebralno paralizo. "Dobil sem, na kar sem moral čakati osem let. Ko sem bil v četrtem razredu, so me hoteli prav zaradi tega prestaviti na Prvo OŠ. A kaj, ko se med vami bolje počutim. Dvigalo je zame velika pridobitev. Predstavlja mi pomikanje v spodnje in zgornje prostore. Zdaj s sošolci spoznavamo nove učilnice," je navdušen Jaka, ki je svoji prejšnji spremljevalki rekel, da bo, kot vse kaže, celo osnovno šolo preživel v učilnici 22. "Ampak zgodil se je čudež, zgradili ste dvigalo. Ko sem ga prvič videl, sem bil presenečen in presrečen," je še povedal in odgovorne postavil pred nov izziv, to je, da bi šola pridobila stranišče za invalide. Zaradi ureditve novega dvigala imajo tudi njegovi sošolci dostop do drugih učilnic. Klemen in Vidjan sta v prvi vrsti vesela zaradi Jake, ki je njun sošolec, in tudi zato, ker imajo zdaj pouk v različnih učilnicah. Tudi starša Andrej Šurc in Katja Zbičajnik, ki sta vsa leta opozarjala na nujnost ureditve dvigala, sta zdaj, ko so ga končno predali namenu, zelo zadovoljna. "Za Jakija to pomeni, da je mobilen po celi šoli, da lahko sodeluje pri predmetnem pouku. V glavnem svobodo," pravi mama Katja, ki je bila vsa leta med glavnimi pobudniki za ureditev dvigala.

Novo dvigalo na Drugi OŠ Slovenj Gradec, ki ga je predal namenu župan Tilen Klugler. Jaka Šurc se ga je razveselil.
Jasmina Detela

"Z dvigalom smo v tem trenutku najbolj razveselili našega gibalno oviranega učenca Jakija, ki je na invalidskem vozičku in se pri svojem šolskem delu dnevno srečuje z ovirami," je povedala ravnateljica Druge osnovne šole Helena Gaberšek. Po njenem mnenju ta naložba prispeva k širjenju zavedanja, da nimajo vsi ljudje istih možnosti, in pomembno je, da njihovo življenje ni še dodatno oteženo. Trak na novi pridobitvi sta prerezala Jaki in slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki je izpostavil nujnost naložbe v dvigalo tudi na tej šoli. "Dvigalo bo izboljšalo mobilnost predvsem gibalno oviranih otrok znotraj šole ter pomoč za strokovni kader in druge potrebe."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta