Jeklo z dušo, razstava z energijo

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
28.08.2022 18:00

Odrezki različnih oblik in sestave tudi za estetski užitek. Katere barve zaznamujejo industrijo jekla? Odgovore ponuja razstava del akademskega kiparja Tobiasa Putriha v Galeriji Ravne na Koroškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava bo v Galeriji Ravne na ogled do začetka novembra.  
Andreja Čibron Kodrin

Potem ko je leta 2014 sodeloval na zadnjem simpoziju Forma viva in ustvaril obsežno jekleno skulpturo Stanovanjski modul/R /,

ki zdaj stoji v ravenskem naselju Javornik, se mednarodno uveljavljeni akademski kipar Tobias Putrih znova predstavlja koroški javnosti. V Galeriji Ravne, ki deluje v sklopu Koroške galerije likovnih umetnosti (KGLU), so minuli konec tedna odprli razstavo njegovih del Industrija jekla in bo na ogled do 4. novembra letos.

Umetnik večkrat v proizvodnji

Kustos razstave Jernej Kožar iz KGLU je pojasnil, da se naslov razstave navezuje na več kot 400-letno tradicijo jeklarstva v Mežiški dolini ter na zbirko 36 jeklenih skulptur forme vive v mestu in okolici. Aktualna razstava je v sodelovanju z jeklarsko družbo SIJ Metal Ravne in njenimi razvojnimi inženirji nastajala dlje časa, saj si je umetnik večkrat ogledal proizvodnjo. Za razstavo je izbral 22 odkovkov različnih oblik in različnih vrst jekla ter jih premišljeno razporedil na namenskem podestu, ki se razprostira po celotni dolžini razstavišča. "Gledalcem poleg estetskega užitka, ki izhaja iz postavitve geometrijsko natančnih oblik, ponuja tudi vpogled v tehnične podrobnosti posameznih razstavljenih kosov jekla," je komentiral dejstvo, da avtor ob umetniškem vidiku ni zanemaril primarne funkcije jekla. Na steni nasproti razstavljenih predmetov so namreč nalepke z imeni in opisi tehničnih lastnosti jekla ter njegove uporabe. Ker pa je jeklo zelo težko, je bil edini kriterij za izbor odrezkov, da ti ne presegajo 200 kg, saj to še omogoča ročno premikanje. Iz nekaj odrezkov jeklenih zlitin je Tobias oblikoval še dve skulpturi na rabljenih lesenih paletah – kot kontrast minimalistični postavitvi – ter s tem zaokrožil prvi del razstave.

Tobias Putrih je tudi avtor forme vive iz leta 2014, poimenovane Stanovanjski modul/R, ki stoji v stanovanjski soseski Javornik na Ravnah na Koroškem. 
Andreja Čibron Kodrin

Tobias se predstavlja tudi s stensko slikarijo iz sedmih barvnih trakov, ki segajo od stropa do tal. Potem ko je v spletni brskalnik vnesel besedno zvezo industrija jekla, je v sodelovanju z Ardalanom Sadeghikivijem razvil algoritem, ki je analiziral najdene slike in jih razdrl v barvne enote, te pa potem združil v povprečje podobnih barv.

Ne le zgodba o kosih jekla

V SIJ Metalu Ravne so z veseljem podprli idejo, da javnosti predstavijo, kaj proizvajajo, saj je za mnoge, ki proizvodnje ne poznajo, to novost, je povedal Alojz Buhvald, izvršni direktor za predelavo jekla. "Vsako jeklo ima svojo dušo, za vsako jeklo vemo, kam ga uvrstimo, kaj lahko iz njega naredimo," je pojasnil. "Ta razstava ni le zgodba o kosih jekla, je nekaj več. Ima posebno energijo," je dodal.

Z odprtja razstave: tretji z leve kustos razstave Jernej Kožar, nato avtor Tobias Putrih, direktorica KGLU Andreja Hribernik in župan Tomaž Rožen. 
Andreja Čibron Kodrin

Da je jeklarstvo del ravenske tradicije, kulturne dediščine in tudi (umetniške) sedanjosti, je poudaril župan Tomaž Rožen, vesel, da je bila "mati fabrika" inspiracija tudi umetniku svetovnega kova. Poudaril je pomembnost "mostu med železarno in umetniki", brez katerega ne bi bilo forme vive in podobnih jeklenih projektov.

Tobias Putrih (rojen 1972.) v ustvarjanju povezuje različna področja, od arhitekture, znanosti, dizajna in tudi jeklarstva s kiparstvom. Diplomiral in magistriral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Študiral je tudi na Kunstakademie Düsseldorf. Njegova dela so vključena v številne muzejske zbirke (MoMA, New York; MACBA, Barcelona; Fondazione Prada, Milano; Moderna galerija, Ljubljana in Forma viva Ravne na Koroškem). Je prejemnik več nagrad, tudi nagrade Prešernovega sklada za leto 2008. Živi in dela med Ljubljano in ameriškim Cambridgeem, kjer predava v šoli za arhitekturo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta