Kako ob padcu slovenjgraškega Adienta stojijo drugi dobavitelji avtoindustriji v koroški regiji

Jasmina Detela Jasmina Detela
02.04.2021 06:20
Podjetja so vajenja nihanj, drastično padanje naročil letos za zdaj ni predvideno, nekatera podjetja že dodatno zaposlujejo. Za zdaj spodbudno, a dolgoročne napovedi so vseeno tvegane.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proizvodnja v AFC Dani Slovenj Gradec 
Petra Lesjak Tušek

Potem ko so predstavniki ameriške multinacionalke Adient vodstvo in zaposlene v Slovenj Gradcu v marcu obvestili, da bodo tovarno zaprli in bo do konca leta na cesti ostalo vseh 430 zaposlenih, se v javnosti pojavljajo ugibanja, kaj bo s preostalimi družbami s področja avtomobilske industrije na Koroškem. Strah, kaj se bo glede podjetij v tuji lasti dogajalo v prihodnje, saj lastniki dejavnost koncentrirajo na lokacijah, kjer je delovna sila cenejša in so logistično dostopnejše, je izrazil tudi že Jaka Šilak, sekretar sindikata območne enote ZSSS Podravje in Koroška.

A za zdaj kaže, da so razmere pri dobaviteljih avtomobilski industriji - vsaj pri tistih, s katerimi smo govorili - kljub epidemiji relativno spodbudne. Čeprav je v avtomobilski industriji dolgoročno težko karkoli napovedati, saj se lahko situacija glede naročil čez noč spremeni.

Prihranki pri dobaviteljih

V Tovarni akumulatorskih baterij (TAB) Mežica so po tem, ko so imeli lani precejšen padec prodaje in so iz poslovnih razlogov odpustili nekaj več kot 20 delavcev, napovedi za letos nekoliko boljše. Kot smo že poročali, so v sodelovanju s kitajskim partnerjem le še korak do proizvodnje litij-ionskih baterij na lokaciji na Prevaljah, kjer naj bi kupili proizvodno halo Leka. Že v prihodnjem letu bi zaposlili do sto delavcev Leka, v okviru celotne naložbe pa naj bi do leta 2026 skupno zaposlili okoli 300 delavcev.

V slovenjgraškem Grammerju Automotive Slovenija, ki je del oziroma hčerinska družba mednarodnega koncerna in kjer je trenutno zaposlenih 250 delavcev, je letos poslovanje stabilno in imajo dovolj naročil. Kot je povedal direktor Darjan Pušnik, za zdaj ni težnje po zaprtju lokacije v Slovenj Gradcu, je pa koncern naredil načrt za zaprtje treh lokacij v Evropski uniji zaradi prevelikih kapacitet glede na zahteve trga. Aktualni situaciji na trgu se prilagajajo glede na naročila kupcev: "Trenutno ni na vidiku, da bi se kupci ponovno popolnoma ustavljali, pač pa gre za občasne dneve ustavitev, ki so posledica globalnega pomanjkanja surovin, kot so pločevina, granulati, polprevodniki ..."

Na naše vprašanje, kje je največja težava, direktor odgovarja, da je to branža, kjer se marže znižujejo in proizvajalci avtomobilov iščejo svoje prihranke na vse mogoče načine, največ pa pri dobaviteljih, kamor spadajo tudi oni. "Poleg tega naša politika minimalnih plač deluje proti temu in otežuje našo kratkoročno konkurenčnost, saj z rastjo več kot 30 odstotkov v zadnjih letih temu podjetja s svojo produktivnostjo nismo sposobna slediti v tako kratkem času," dodaja. Tudi oni iščejo nove delavce, odprt imajo razpis za dela v logistiki (lansiranje materialov) in v proizvodnji.

(Pre)drago delo

V radeljskem podjetju CNC P&K Pušnik z 267 zaposlenimi, ki za potrebe avtomobilske industrije in strojegradnje proizvaja različne visokoprecizne vgradne komponente, imajo trenutno dovolj naročil in so letos dodatno zaposlovali. "Problem v avtomobilski industriji je, da lahko naročila odpovedo v trenutku, nihanja so konstantna in se jim moramo ves čas prilagajati, kar ni preprosto. Še zmeraj imamo v naši branži problem ustrezne delovne sile, hkrati je strošek dela pri nas absolutno previsok in predstavlja kar do 54 odstotkov dodane vrednosti," je kritična direktorica Helena Pušnik Knez.

Grammer Automotive Slovenj Gradec 
Jasmina Detela

Kljub temu skrbijo, da ne izplačujejo minimalnih plač, delavce stimulirajo z raznimi dodatki. "Skratka, trudimo se, da bi bili zaposleni zadovoljni," dodaja. Spomnimo, da so v prvem valu epidemije lani spomladi, predvsem aprila in maja, dobesedno čez noč ostali brez dela. "Naročila, ki so bila dogovorjena, so bila črtana. Večina zaposlenih je bila na čakanju. Nato smo se zelo počasi začeli vračati, obseg dela pa je bil 60-odstoten. Zaposlenih nismo odpuščali, začasno so odšli le tisti, ki so imeli sklenjeno pogodbo za določen čas. Proti koncu lanskega leta je bil obseg naročil večji, celotna realizacija za leto 2020 pa je dosegla 80 odstotkov realizacije preteklega leta. Ker je bil obseg dela manjši, smo se z ekipo zaposlenih lotili razvojnih projektov, za katere smo se dogovorili že v letu 2019," pove glede lanskega poslovanja.

V družbi Dani AFC Slovenj Gradec z okoli 390 zaposlenimi, ki je v lasti italijanskega lastnika, kjer krojijo usnje in tekstil za avtomobilske sedeže, zaradi epidemije novega koronavirusa prav tako opažajo zmanjšanje naročil, uradnih informacij o aktualnih razmerah pa ne dajejo. V družbi Lajka s sedežem v Pamečah pri Slovenj Gradcu, kjer šivajo usnjene sedežne prevleke, naslonjala za roke, vzglavnike in vratne panele za znamke, kot so BMW, Audi in Volvo, so imeli konec lanskega oziroma v začetku letošnjega leta odpovedi naroči, kar je sicer tudi v preteklih letih značilno za to obdobje. Odpuščali doslej niso. "Stanje se izboljšuje, a še vedno imamo okoli 80 odstotkov delavcev na skrajšanem delovnem času. Glavnina od skupno 28 zaposlenih dela v povprečju štiri ure dnevno," je povedal direktor David Gros.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta