Kakšne so cene pogrebov v koroški regiji? Klasični pokopi vse bolj preteklost

Jasmina Detela
04.12.2021 06:00

Na pokopališču v Dravogradu in pokopališču Barbara na Prevaljah omogočajo tudi pogrebe z raztrosom pepela. Pokopališča za male živali na Koroškem ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Slovenj Gradcu (na posnetku je pokopališče v Starem trgu) so do sredine novembra pokopali 133 pokojnikov, le šest je bilo klasičnih pokopov. 

Jasmina Detela

Pri petih koroških komunalnih podjetjih smo preverili, za kakšne oblike pokopov se ljudje odločajo in kakšne so cene pogrebov. Pred nekaj desetletji so prevladovali klasični oziroma pokopi s krsto, zdaj pa prevladujejo žarni pokopi. V porastu so pogrebi z raztrosom pepela, a take na Koroškem za zdaj omogočajo samo na pokopališču Barbara na Prevaljah, ki je skupno za občini Ravne in Prevalje, ter na pokopališču v Dravogradu. V načrtu pa je, da posebej namenjene površine uredijo še na pokopališču Mirje v Mežici in na pokopališču Stari trg v Slovenj Gradcu.

Splošna ugotovitev je, da so cene pogrebnih in pokopaliških storitev različne, saj vsako komunalno podjetje ponuja različne oblike storitev, jih različno vrednoti in tudi ni povsod enako, kaj je denimo vključeno v ceno, prav tako imajo komunale različne dobavitelje in različne oblike popustov.

Na Koroškem ni pokopališča za male živali

V slovenjgraški mestni občini so lani opravili 190 pogrebnih slovesnosti. Prevladujejo žarni pokopi, teh je bilo 176. Do 15. novembra letos so zabeležili 133 pogrebov, med njimi le šest klasičnih. "Epidemija covida-19 je bila vzrok za velik porast pogrebnih slovesnosti v zaključku lanskega leta," pravijo pri slovenjgraškem javnem podjetju Komunala.

Cene krst in žalnih školjk, pojasnjujejo, določajo na podlagi javnega razpisa in zadnja leta se niso bistveno spreminjale, opažajo pa, da se na trgu višajo. Cena krste se pri njih začne pri 217,80 evra, cena žarne školjke pa pri 95,80 evra.

Pogrebov z raztrosom pepela (še) ne omogočajo, a ljudje povprašujejo po tej obliki pokopa. Kot dodajajo, slovenjgraška mestna občina načrtuje ureditev posebnega prostora za raztros pepela na pokopališču Stari trg. O ureditvi pokopališča za male živali, ki imajo v življenju nekaterih ljudi pomembno vlog in jih želijo tudi dostojno pokopati, za zdaj ne razmišljajo. Podobno velja tudi za druga pokopališča na Koroškem, z izjemo Mežice, kjer so že pred časom na občino poslali pobudo za ureditev pokopališča za male živali, a zanjo ni bilo posluha. Kot je povedal direktor Komunale Mežica Ambrož Blatnik, bodo znova poskušali.

Pokopališče Mirje Mežica 

Komunala Mežica

Je pa v načrtu ureditev posebnega mesta za raztros pepela ob celoviti ureditvi pokopališča Mirje. V okviru približno milijon evrov vrednega projekta, ki je razdeljen na več faz, se obeta še razširitev pokopališča z ureditvijo grobnih polj s potmi in ograjo, ureditev žarnih grobov, zelenic znotraj pokopališča, povezovalnih poti in cest, ekološkega otoka in ploščadi, kjer potekajo obredi. Tudi v Mežici prevladujejo žarni pokopi (do 15. novembra letos je bilo 27 žarnih in trije klasični). Cena krste za sežig je 145 evrov, klasične pa 240 evrov. Za osnovni klasični pogreb s krsto se pri njih odšteje med 700 in 900 evri, za osnovni žarni pogreb brez upepelitve in prevozih stroškov pa od 750 do 950 evrov.

V Mežiški dolini skrbi za pokopališko dejavnost v občinah Ravne, Prevalje in Črna na Koroškem Javno komunalno podjetje Log. Lani so opravili 291 pogrebov, letos (do 17. novembra) pa 227. Tudi pri njih prevladujejo žarni pogrebi - lani so zabeležili 11 klasičnih pogrebov, v žari 233 ter 47 pokopov z raztrosom pepela in pepela iz bio žare (pepel se pomeša s humusom, iz katerega korenine črpajo energijo za rast in razvoj; s tem sledijo miselnosti, da se s smrtjo energija ne izgubi, temveč se krog življenja nadaljuje v neskončnosti). Cena krste za kremacijo je 130 evrov, cena žare pa od 127 do 180 evrov.

Direktorica Meta Tasič Bukovec pojasnjuje, da je cena pogreba povprečno od 1300 do 1500 evrov, so pa tudi višje cene, saj so odvisne od tega, kaj ljudje naročijo. Imajo pa na pokopališču Barbara urejen poseben prostor Barbarin gaj, namenjen raztrosu pepela za odrasle in za otroke. Letos se jih je za raztros pepela na Barbari odločilo 29, za pokop pepela v bio žari Gozd spominov pa 13.

Raztros pepela kmalu tudi na pokopališču Muta - Vuzenica

Tudi v Zgornji Dravski dolini, kjer Javno komunalno podjetje Radlje opravlja pogrebne storitve v petih občinah, prevladujejo žarni pokopi; lani je bilo teh dobrih 89 odstotkov (od skupno 187 pokopov). Cene krst se gibljejo od 150 do 494 evrov, žar pa od 108 do 187 evrov.

Zaznavajo tudi interes za pogreb z raztrosom pepela, a ga na pokopališčih Vuzenica - Muta, Radlje, Ožbalt, Brezno, Kapla in Ribnica ne omogočajo. "Lani je bil izveden en tak pogreb umrlega iz našega okolja, letos prav tako eden (oba v Mariboru)," pojasnjuje direktorica JKP Radlje Meta Zajc Pogorelčnik. Še najdlje so s pripravo investicije v ureditev mesta za raztros pepela na pokopališču Muta - Vuzenica, kjer arhitekturni biro pripravlja ureditvene načrte. Take vrste pogreb bo možen v sredini prihodnjega leta. Se pa o tej možnosti pogovarjajo tudi na Občini Ribnica na Pohorju.

Na pokopališču v Dravogradu so do 12. novembra letos zabeležili 90 pogrebov, od tega je bilo 84 odstotkov žarnih, 7 odstotkov klasičnih in 9 odstotkov raztrosa pepela. "Razmerje med klasičnimi in žarnimi pogrebi je v letih različno. Lani smo imeli 79 odstotkov žarnih in 16 odstotkov klasičnih pogrebov ter v 5 odstotkih raztros pepela. Ali se kdo odloči za žarni ali klasični pogreb oziroma raztros pepela, je v veliki meri odvisno od želje, ki jo je prej svojcem izrazil pokojnik," pove direktorica JKP Dravograd Marja Slavič.

V letošnjem letu so imeli osem raztrosov pepela, od tega sedem na posebej urejenem prostoru na pokopališču v Dravogradu in enega zunaj pokopališča; zanj si morajo pridobiti soglasje občine in tudi lastnika zemljišča, če ni na njegovem zemljišču. "Drugačen način pokopa, da bi recimo kdo hranil žaro pokojnika doma ali jo pokopal na domačem vrtu, po zakonodaji ni mogoč," pojasni direktorica.

Cena kremacijske krste je 175 evrov, krste za klasični pogreb pa 317 evrov. Osnovni pogreb s krsto stane 1052 evrov, žarni 764 evrov brez stroškov prevoza in upepelitve, sicer 1188 evrov, pogreb z raztrosom pepela s stroški vred pa stane 1202 evra. Za povprečni pogreb stranka pri njih odšteje od 1400 do 1500 evrov (v znesek so zajeti žalno petje, Tišina, cvetje, žalna knjiga, slika …).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta