Kope ob obilici naravnega snega v smučarsko sezono, a tokrat brez zabav

Jasmina Detela
01.12.2021 15:20

Pripravili so progi Pungart in Sedlo in ju bodo odprli ta petek, ob ugodnih vremenskih razmerah bi lahko celotno smučišče odprli že sredi decembra. Posodobili in razširili so progo Kaštivnik. Spremljevalni zabavni program so odpovedali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kope so pripravljene na zagon žičnic. 

Vabo

Na največjem koroškem smučišču Kope bodo ta petek odprli zimsko sezono, žal tudi letos brez tradicionalnih spremljevalnih dogodkov, odpovedali so tudi preostala napovedana decembrska druženja. Smučišče bo odprto med 9. in 16. uro ter med 18. in 21. uro, delovali bosta progi Pungart in Sedlo, kjer je okoli 70 centimetrov naravnega in umetnega snega. Predvidoma že ta konec tedna bodo začeli zasneževati preostale proge, ob ugodnih vremenskih razmerah bi lahko celotno smučišče odprli že sredi decembra.

Cene dnevnih vozovnic malenkost navzgor

In še letošnja novost: najdaljšo progo Kaštivnik so posodobili in razširili za 30 do 40 centimetrov ter teren prilagodili optimalnim potrebam za rekreativno in športno smučanje. Kot ocenjuje direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž, bo to ena najboljših prog v Sloveniji. Je tudi homologirana FIS-proga za superveleslalom in slalom. "Gre za kvaliteto in komoditeto, ki jo bomo lahko ponudili tudi za potrebe treningov klubov in reprezentanc, saj bomo lahko del proge zaprli," pojasni. Naložba jih je stala okoli 75 tisoč evrov, od tega so od Fundacije za šport pridobili 22 tisoč evrov. Uspelo jim je urediti tudi kadrovske zadeve, nekaj delavcev, ki bodo pomagali v gostinskem delu, so pripeljali iz tujine, žičničarji oziroma delavci za žičniške naprave pa so pri njih v glavnem delali že v preteklih sezonah, pridobili so tudi nekaj novih izobraženih kadrov.

Smučišče Kope

Vabo

Skrbijo pa jih podražitve energentov. "Velike podražitve energentov nam povzročajo ogromne težave, s 1. januarjem se bo drastično zvišala tudi cena električne energije. Edina rešitev je, da vse proge zasnežimo s kompaktnim snegom v decembru, da bodo podražitve čim manj vplivale na konkurenčnost in poslovanje podjetja," pravi Paradiž. Cene sezonskih smučarskih vozovnic kljub temu ohranjajo na nivoju lanskih, minimalno (za 5 do 6 odstotkov) so spremenili le cene dnevnih vozovnic, in sicer za odrasle z 31 na 33 evrov. Predprodaja sezonskih smučarskih vozovnic je boljša kot lani, doslej so jih prodali okoli 260, po predprodajni ceni jih omogočajo še do 10. decembra.

Kaj bo s šolami v naravi?

Tudi pri zasedenosti prenočitvenih kapacitet dobro kaže, napovedanih imajo več kot 70 šol v naravi. Paradiž upa, da na področju izvedbe pedagoških programov ne bo zaostrovanja vladnih odlokov. Meni, da če so šole odprte, je treba zagotoviti tudi pedagoški proces na terenu. "Ne vemo, ali je epidemija trenutna zgodba ali stalnica, ki se ji bo treba prilagoditi, zato ne moremo govoriti o prikrajšanosti otrok in izgubljenih generacijah glede smučarskega opismenjevanja," razmišlja Paradiž. Pri njih bodo sicer veljali enaki pogoji kot v šolah, tudi samotestiranje učencev.

Lansko zimsko sezono so na Kopah našteli le 23 tisoč smučarjev, letos pa si tudi zaradi že zdaj ugodnih zimskih razmer z okoli pol metra naravnega snega obetajo boljšo. Pričakujejo od 75 do 80 tisoč smučarjev.

V Sloveniji sta za obisk smučišč oziroma žičniških naprav v veljavi PCT-pogoj (cepljenje, prebolelost ali testiranje) in nošenje maske. V zaprtih napravah je potrebna uporaba kirurške maske ali maske FFP2. Glede števila potnikov ni omejitve. Ob nakupu smučarske vozovnice oziroma ob vstopu na smučišče mora torej smučar pokazati veljavno PCT-potrdilo in osebni dokument. "Z vladnimi odloki se lahko pravila sicer zaostrijo, a ker je smučanje šport na prostem, verjamemo, da bo pri tem ostalo," je povedal Paradiž, ki upa, da to zimo zaprtja smučarskih centrov ne bo. Zaradi omenjenih pravil so morali prilagoditi informacijsko opremo in pridobiti dodaten kader. Bodo pa tudi letos na smučišču omogočali brezplačno testiranje na covid-19, potekalo bo od petka do nedelje med 8. in 12. uro.

Smučišče Kope 

Vabo

Pogoj PCT je v veljavi tudi za šolo smučanja. Kot je pojasnil Primož Tertinek iz šole smučanja in deskanja Nitro Kope, je pripravljenih 40 učiteljev smučanja. Za zdaj je zasedenost zelo dobra. Pri otroškem smučarskem poligonu, ki bo letos zaščiten, bo ves čas prisotna oseba, ki bo skrbela za varnost mladih smučarjev.

Paradiž je opozoril še na težavne razmere v gostinskem delu: strežba je možna le za mizami in se lahko izvaja samo do 22. ure, med mizami morajo zagotavljati razmik ... Pravil se držijo in jih razumejo, želijo pa si, da bi se čim prej omilila. Ob tem omeni, da bo zaradi odpovedi decembrskih prireditev precejšen ekonomski izpad. Program je bil vreden okoli 60 tisoč evrov in od njega so pričakovali večjo prepoznavnost obsmučarskih dejavnosti. Upajo, da ga bodo lahko ob ugodnejših razmerah nadomestili. "Vse našteto vpliva na ekonomičnost in konkurenčnost našega poslovanja, ki je zaradi slabih razmer v preteklem letu že precej načeto," še pove Paradiž. V lanskem letu je bil celoten izpad prihodka družbe Vabo okoli 2,7 milijona evrov, od tega pri smučarskih vozovnicah za okoli 400 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta