Korošci gredo na Kickstarter

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
30.01.2019 16:38

Skupina Korošcev z Gašperjem Kumprejem na čelu bo poskušala zagreti vlagatelje na Kickstarterju z ergonomskim pripomočkom za vse, ki prekomerno delajo z računalnikom in imajo zato težave z zdravjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mouzen je pripomoček za manj bolečin v roki, zapestju in vratu ob današnji uporabi računalnika.
Miha Kolar

Tri leta je zorela ideja, kako bi v času prekomerne ali pa vsaj velike uporabe računalnikov olajšali delo tistim ljudem, ki jih pogosto zaradi tega začnejo mučiti bolečine. "Osnovna ideja produkta je ponuditi pomoč tistim, ki sedijo za računalnikom več kot pet ur dnevno, pogosto namreč pri teh ljudeh nastanejo težave z vratom, ramo ali zapestjem. Naš pripomoček jih prisili, da sta drža za računalnikom in roka v ergonomskem položaju, zato bolečine naj ne bi več nastale," je povedal idejni vodja projekta Mouzen Gašper Kumprej z Raven na Koroškem.
Na idejo so seveda prišli ob sami uporabi, saj so imeli sami ali njihovi številni prijatelji težave z zapestjem, ker so uporabljali neergonomske miške ali za računalnikom imeli slabo držo. "Pritiskali so s karpalnimi kanali, zapestjem na mizo in po dolgotrajni uporabi so se pojavile težave. Bolečine v rami in zapestju so ena večjih sodobnih tegob zaradi dela z računalnikom. Naš izdelek to preprečuje, ker se pri njegovi pravilni uporabi ne dotikaš nobene podloge, površine, rama in telo pa sta v 90-stopinjskem položaju," razlaga Kumprej.
Pa pripomoček človeka ne bo silil k togi drži in ali bo v takem položaju vzdržal? "Če želiš, da ne bo težav, se boš moral prisiliti, mnogo je že ergonomskih produktov, kot recimo stol, ki te prisili, da ga uporabljaš na zahtevani način, če želiš odpraviti težave s hrbtenico," pravi.

Tisoči klikov z miško s posledicami

Baza izdelka je iz plastike, oblazinjena in oblečena roka pa se giblje v vse smeri, podstavek je fiksen. V času snovanja projekta so analizirali ergonomijo, premike in ustvarili mehanizem, ki ga imenujejo "ergoflow". Ko so analizirali uporabnike, so opazili tudi, da so nekateri ljudje ob uporabi računalnika sicer sedeli pravilno, vendar roka pri uporabi miške ni bila v pravilnem položaju. Ljudje naredijo po par tisoč klikov in to se nekje mora poznati, razmišljajo.

Gašper Kumprej: "Projekt smo snovali tri leta."
Tomaž Ranc

Cilj je zbrati sto tisočakov

Njihov cilj je zbrati sto tisoč dolarjev (platforma Kickstarter zbira denar v dolarjih), toliko naj bi potrebovali za zagon podjetja Mouzen. Če bi hoteli izdelek predstavljati po terenu, bi moral imeti veliko prototipov, zato priložnost in več možnosti vidijo na Kickstarterju, ki lahko doseže širšo bazo. Ceno prototipa ocenjujejo na 500 evrov ob porabljenih 40 delovnih urah. Za začetek bodo izdelali od od pet do deset izdelkov.
Na platformi Kickstarter se želijo dobro predstaviti, saj mora že sam prikaz ljudi animirati za donacijo. Pripravljajo promocijski material, video in celotno strategijo in kreiranje skupnosti. Če kampanja uspe, začeli jo bodo v prihodnjih tednih, bo vsak vlagatelj, ki bo v projekt vložil sto dolarjev (toliko ocenjujejo vrednost izdelka), produkt tudi prejel. Če pa kampanja ne uspe, se denar skladno s pravili tudi vrne na račune donatorjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta