Koroški brezdomci iz slovenjgraškega zavetišča nimajo kam

Jasmina Detela Jasmina Detela
11.10.2019 15:44

Ob mednarodnem dnevu brezdomcev že tradicionalno družabne igre z obiskovalci. Manjka nastanitvenih kapacitet

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Človek, ne jezi se v zavetišču za brezdomce v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela

V slovenjgraškem zavetišču za brezdomce v Francetovi ulici 11 (nekdanja policijska postaja), edinem na Koroškem, ki je ves čas polno zasedeno, ob mednarodnem dnevu brezdomcev že tradicionalno pripravijo dan odprtih vrat in druženje z brezdomnimi osebami. Navada je, da se ta dan obiskovalci z njimi pomerijo v različnih družabnih igrah, kot so pikado, namizni nogomet in človek, ne jezi se. Svoje spretnosti je v sproščeni igri preizkusil tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler.

Ostajajo vedno dlje

Letošnje geslo je Narobe dom, to pa zato, razlaga vodja zavetišča Mateja Tajnšek, ker zavetišče ni njihov pravi dom. A hkrati izpostavlja, da iz različnih razlogov zanje postaja trajna namestitev. "Zaradi bolezni ali drugih razlogov, tudi ker nimajo vzpostavljene socialne mreže, ne najdejo druge namestitve oziroma stanovanja. To je tudi razlog, da ostajajo vedno dlje časa. Mnogi v zavetišču bivajo že od njegovega odprtja v letu 2003, drugi pet ali šest let," pojasnjuje Tajnškova.

Človek, ne jezi se v zavetišču za brezdomce v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela
Zavetišče za brezdomce v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela
Namizni nogomet v zavetišču za brezdomce
Jasmina Detela

Vse je urejeno "v nulo"

Strokovna delavka v zavetišču Marija Škodnik pove, da imajo določena pravila, ki se jih morajo stanovalci držati. Vsak ima tudi svoje zadolžitve, vsakodnevno skrbijo za red in čistočo, tudi kuhajo sami. "Vsak dan z brezdomnimi je drugačen, saj se dogajajo tudi nepredvidene stvari, a trudimo se, da zadeve rešujejo na miren način," razloži Škodnikova.

Zavetišče za brezdomce v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela
V zavetišču radi igrajo pikado.
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta