Koroški deželni teater: Nova predstava o svetu in ljudeh današnjega časa

Jasmina Detela Jasmina Detela
26.03.2024 06:00

Gledališko združenje Koroški deželni teater pripravilo predstavo z naslovom Žabe, Kratka zgodovina nečesa. Smo ljudje kot žabe v loncu mrzle vode in se pustimo počasi (s)kuhati? V aprilu napovedujejo Gledališko tržnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gledališko združenje KDT je pripravilo novo igro z naslovom Žabe 
Arhiv Kdt

Gledališko združenje Koroški deželni teater (KDT) je pripravilo novo gledališko predstavo z naslovom Žabe, Kratka zgodovina nečesa. Premiera bo danes, v torek, 26. marca ob 19. uri v Kulturnem domu Podgorje, ponovitev pa dan pozneje na istem mestu in ob isti uri. 

To je zgodba o deželi, ko jo upravlja svet modrecev, več vsebine ne razkrivajo, saj želijo ljudi spodbuditi k razmišljanju. Opozarjajo na večplastnost gledališke predstave, ki čaka na odziv publike, pozneje mogoče razmislek in, če si dovolimo biti predrzni, spodbudo, da razmislimo o svetu, v katerem živimo in ga z lastnim zgledom poskušamo izboljšati. 

Kot je pojasnil član KDT Sergej Dolenc, gre za komedijo izpod peresa Serine Descu, a se žanri mešajo. Komedija zato, ker jo kot tako 'delajo', saj na ta način lažje dostopajo do ideje ljudi. "Bo pa imel vsak drugačen premislek, saj je igra večplastna. Lahko jo vzamemo zelo površno - in potem je komedija, lahko premisliš, kaj se nam dogaja vsak dan, in je drama, če smo vpeti v to, kar se v igri dogaja na odru, je tragedija," pojasni Dolenc.

Arhiv Kdt

Po njegovi oceni gre za princip kuhanja žabe. Če jo vržeš v lonec z vrelo vodo, takoj skoči ven, če pa jo kuhaš počasi, pa tega sploh ne opazi in se počasi prilagaja, dokler ni skuhana - ne da bi se upirala. "To je bistvo te igre, ljudje oziroma naša družba smo žabe, ki se pustimo kuhati in molsti. Kdaj se bomo zbudili, ko bomo postali dobro kuhane žabe?" se sprašuje Dolenc.

Režiser predstave, kjer nastopa sedem ljubiteljskih igralcev, ki so ves čas na odru, je Žiga Medvešek iz Celja. Na oder so jo postavili v teh mesecih. "Vaje smo imeli dva- do trikrat na teden, to je skupno 34 vaj, na katerih ni niti enkrat manjkal nihče od članov ekipe," njihovo zavzetost pokomentira Dolenc.  

To je sicer predstava, ki bo igrana v sezoni 2024/25. Z njo in tudi z igro Kje je Shakespeare, prav tako avtorice Serine Descu, se bodo predstavili tudi na Anderličevih gledaliških dnevih. Predstavljena bo še na Gledališki tržnici, ki je prireditev za ljubiteljska gledališča. Pripravljajo jo 13. aprila, namenjena pa je predstavitvi njihove produkcije in tudi razpravi o tem, kako gledališča rešujejo različne težave - od finančnih do tehničnih.

Arhiv Kdt

Letošnja bo potekala pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kulturo Astre Vrečko

KDT ima za seboj trinajst let delovanja in so med mlajšimi ljubiteljskimi gledališči. So pa zelo aktivni, saj vsako leto, z izjemo tistega, ko je bila epidemija, pripravijo eno prestavo. Vsaka od njih doživi več deset ponovitev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta