Koroški jadralci premagali zahtevno regato Jabuka

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
15.11.2019 15:58

Koroška nima morja, ima pa navdušene jadralce. V dežju in vetru so premagali regato, ki velja za eno težjih na Jadranu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posadka Pancha 1 pred Jabuko, regata Jabuka 2019

V Vodicah na Hrvaškem je nedavno potekala že 17. regata Jabuka, med 106 posadkami, ki so bile na startu, pa so bile uspešne tudi tri posadke Koroškega navtičnega društva Slovenj Gradec. To so posadke z jadrnicami Pancho 1 Igorja Filipančiča, Siera Marjana Djurasa in Sara Vlada Krajnca.
Jadralci morajo iz kraja Vodice pri Šibeniku obpluti najbolj oddaljeni hrvaški otok Jabuka in se vrniti pred luko v Vodicah. Posadke se za regato pripravljajo že mesece prej. Seveda ne gre za turizem, temveč za tekmo jadralcev, ki jih družita tako ljubezen do morja kot tekmovalnost – tudi v težkih razmerah, saj je lahko novembra precej hladno, deževno in vetrovno. Regata velja med jadralci za eno težjih in zanimivejših na Jadranu, kar se je potrdilo tudi tokrat, ko jih je od skupno 106 posadk na startu na cilj priplulo 92.

Nagib jadrnic - zahtevna regata Jabuka 2019
Koroško navtično društvo

Nočni start prestavljen

Že sam prihod na dirko je doživetje, jadralci nestrpno čakajo na luški start, pri čemer z enim očesom nenehno zrejo v nebo in sledijo vremenskim napovedim. Praviloma je start Jabuke ponoči, proti istoimenskemu neobljudenemu otočku bi se morali spustiti v petek ob 21. uri, zaradi močnega juga pa so organizatorji start prestavili na 7. uro zjutraj. Posadka vmes čaka in se tako ali drugače krepi, da bi se zjutraj lahko pognala. "Hitro smo nazdravili tej odločitvi o prestavitvi, saj je že v luki pihalo v sunkih tudi do 30 vozlov," se spominja član posadke, Slovenjgradčan Grega Andrejc. "Jugo povzroča visoke valove, kar je nevarno zlasti za manjše jadrnice. Potem ko se je v petek tudi močno ulilo, je ob sobotnem startu le rahlo deževalo," razlaga član posadke, Ravenčan Vili Toplak. Posadke so razdeljene v več kategorij in skupin glede na različne parametre in velikosti jadrnic. In naposled se je začelo. Že manevrirati na startu s 15-metrsko jadrnico v gneči med stotimi ni mačji kašelj, nato pa je veliko odvisno od vetra in vremena. Če vetra ni, ne gre nikamor, če je premočan, so spet druge težave, zato se je treba na barki nenehno prilagajati ob sodelovanju celotne ekipe "Vleci, dvigni, spusti, pazi," je slišati na barki, visoki valovi povzročajo slabosti tudi izkušenim jadralcem in jim včasih pošteno obrne želodec. Močan jugo je tokrat pustil posledice - visoke valove, ki so terjali kar nekaj "žrtev", saj je mnogim potrgalo jadra ali uničilo nekaj opreme.

Dobre uvrstitve in sreča, ko prideš na cilj

"Vseskozi nas je spremljal močan jugo z dolgimi in visokimi valovi, cefralo nam je jadra, deževalo je, Jabuko smo dosegli po sedmih urah in 45 minutah, ko je tam posijalo sonce in se je veter umiril. Po obratu pa se je veter spet okrepil, obrnil tudi na burjo in se mešal, pred ciljem nas je zalila še močna ploha. Del posadke se preobleče, posuši v palubi in gremo naprej," pravi Toplak. Odisejada enajstčlanske koroške posadke Pancho 1 na jadrnici Elan 50 Impression do Jabuke in nazaj je tako trajala skoraj 18 ur.

Koroško navtično društvo
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta