Koroški turizem: "Če ne bi bilo bonov, bi jedel zelje in repo"

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
13.10.2020 06:00
Koliko bonov je bilo unovčenih v koroških občinah in kateri so bili najuspešnejši ponudniki? Največ jih je bilo unovčenih v občini Prevalje, med posamičnimi ponudniki pa v Lukovem domu na Kopah. Eden od gostov pogreša bolje označene poti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pohodništvo in kolesarjenje - popularna aktivnost praktično na vseh koncih regije, za vzdržljivejše tudi do planinske koče pod Peco 
Petra Lesjak TuŠek

Na Koroškem so se do oktobra domači turisti najpogosteje odločali za počitnice v občini Prevalje z 2452 koriščenimi boni, sledijo občine Slovenj Gradec (2411), Mislinja (1855) in Ribnica na Pohorju (1805 bonov). Skupini "vodilnih" sledi skupina Dravograd, Ravne na Koroškem in Radlje ob Dravi (od 688 do 579 bonov), pri drugih občinah pa so številke že precej nizke (od 267 do 31).

"Odkrivajo Koroško, delali smo več kot običajno"

Na Prevaljah je bilo največ bonov koriščenih v tradicionalni turistični vasi Šentanel, kjer je več turističnih kmetij, nase pa so opozorili tudi dolinski ponudniki. Med njimi je ugodno lego in izhodišče za raziskovanje Koroške ponudilo gostišče Krivograd, ki leži ob glavni cesti, ki pelje v zgornjo Mežiško dolino in ob slikovitem Štoparjevem mostu, pod katerim se začne vzpon na Šentanel. Pri njih so turisti unovčili 402 bona. "Skozi poletje smo bili skoraj ves čas polni. Imamo 62 postelj in deset še v apartmajih na Dobrijah. Vso pohvalo temu, ki si je izmislil bone, sicer bi bila sezona klavrna. Take promocije in priložnosti ne bi z reklamo nikoli dosegli, ker ljudje navdušeno odkrivajo Koroško in se bodo vračali. Poleti smo imeli 60 odstotkov gostov na bone, preostali pa so bili poslovni gostje. Zelo dobro sodelujemo tudi s ponudniki iz Šentanela. Tam ljudje pojedo zajtrk, na večerjo pa pridejo v našo restavracijo. Delali smo res več kot običajno. Na vrhuncu je bilo zaposlenih že 14 ljudi," je sezono opisoval Dušan Krivograd.

Goste običajno napoti v raziskovanje od Črne pa do Drave, izpostavi Peco, Podzemlje Pece in kolesarske traile v Šentanelu. "Več zanimanja smo pričakovali za novi zipline v Črni, morda bi bilo smiselno ponuditi nižjo ceno za naše goste. Moje 20-letne izkušnje pravijo, da morda kdaj velja spustiti ceno, saj goste potem na račun kvalitete pridobiš nazaj," analizira. Razmerje med domačimi in tujimi gosti se je pri njih letos obrnilo - v 80 odstotkov domačih in 20 tujih, manj pa je bilo letos tradicionalnih motoristov: madžarskih, poljskih, nemških, celo španski so zavili sem.

Kaj je pritegnilo turiste, da so se odločili zanje? "Pritegnila nas je lokacija in cena, njihovo ponudbo sem našel na internetu," je dejal gost Simon Ketiš iz Berkovcev v Prlekiji, ki je na Koroško letos prišel kar dvakrat, pozimi in poleti. "Obakrat smo šli na Peco, tudi hrana je bila dobra, tako pri Krivogradu kot na koči na Peci. Z družino bi se še vrnil sem, bili so prijazni, imajo tudi prostor za odlaganje športne opreme, da je ne vlačiš po sobi," je dejal gost, ki Koroško sicer pozna tako pohodniško kot smučarsko, nekoč je smučal celo v Mežici, ko se je tam še vrtela sedežnica.

Mikro ponudniki: Iz savne v prenočišče

Med ponudniki smo poiskali tudi majhnega, ki je dejavnost - savno in welnessa - razširil na prenočišče. "Že prejšnja leta sem razmišljal, da bi začel oddajati prenočišče za dve osebi, in ko sem videl priložnost z boni, sem jo takoj zagrabil. Poteza z boni se mi zdi čudovita, sicer bi danes jedel zelje in nezabeljeno repo, saj sem glasbenik in imam letos malo nastopov," je dejal Dejan Dimec iz Savne Cimr iz Mežice. "Prvega gosta sem imel 25. julija, do 1. oktobra se jih je nabralo okoli 30. Prišli so iz vse Slovenije, večina jih krene v Podzemlje Pece ali se vzpne na bližnje gore," pravi.

"Ko sem se pogovarjal z gosti, sem dobil občutek, da ne bi prišli na Koroško, če ne bi bilo bonov, ki so posebno dobri za oživitev turistično manj raziskanih, a prav tako lepih in zanimivih območij," je dodal. Pa je v Mežiški dolini "turistični medved", ki smo ga prebujali nekoč, tudi na javni debati Večera Koroška, že prebujen? "Glede na letošnjo poletno sezono definitivno, imel sem tudi veliko povpraševanja, a so bile kapacitete na Koroškem kar polne. Se pa podobnega ukrepa tudi za naprej ne bi branili. Nisem pa za spuščanje cen ali klečeplazenje s cenami, saj je ponudba na Koroškem cenovno dovolj ugodna." Tisto, kar pogreša v zgornjem delu Mežiške doline, pa je bolj celovita in vseskozi dostopna gostinska ponudba, saj mora ljudi pošiljati po dolini.

Župan Ribnice: "Očarani so"

Visoko na lestvici obiska pa je pričakovano tudi Ribnica na Pohorju, ki ji levji delež prinesejo apartmaji, blizu je tudi Ribniška koča, kakšna kmetija ... "Opazili so nas, običajno smo 25 tisoč prenočitev ustvarili v zimski sezoni, zdaj pa imamo tudi letno. Dobili smo tiste goste, ki so prej rinili samo na morje ali drugam, pozitivno sem presenečen, kako vidijo naše kraje. Zdaj, ko so bili prisiljeni ostati doma, iščejo destinacije in so očarani," pravi župan Srečko Geč.

V okolju pohorskih smrek imajo 355 postelj višjega ranga, opisuje župan, ki meni, da je ključno, da so ljudje Ribnico spoznali. Ponujajo pohode, kolesarjenje, domačo hrano ... Dodaja, da se trudijo vsako leto tudi z dopolnilnimi dejavnostmi na kmetijah, izobraževanji, pridobitvami certifikatov. "Sprejet je podroben prostorski načrt za turistično naselje. Izkoriščenost parcel je 20- do 25-odstotna, v planu imamo še 13-14 hiš, seveda pa je vse pogojeno z žičniško infrastrukturo. Ta hip je spalnih kapacitet za obstoječo infrastrukturo ravno dovolj, za povečanje pa potrebujemo nove naprave, o čemer smo se pogovarjali z vlado in upam, da nas čaka lepša prihodnost. Imamo gradbeno dovoljenje za konkretno kabinsko žičnico, in če bo posluh, bomo sodelovali. Vlada govori o vlaganjih v žičniško infrastrukturo, ki da je katastrofalna povsod po Sloveniji in da jo je treba obnoviti, ko pa gost pride, nekaj tudi zapravi, zato mislim, da minister ve, kaj pomeni vsak v turizem vloženi evro," še pravi Srečko Geč.

Seveda pa se koroški ponudniki v oktobrskih dneh zaradi koronanirusa znova soočajo z odpovedmi, kar pomeni, da boj za obstanek in razvoj koroškega turizma nikakor še ni dobljen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta