Koroški župani na službenih poteh v tujini bolj redko in skromno

Urška Polanc Urška Polanc
05.08.2019 16:23

V občinah Slovenj Gradec, Ravne, Mežica, Dravograd in Radlje ob Dravi smo preverili, na koliko službenih poteh v tujini so bili župani v novih oziroma nekateri še v prejšnjih mandatih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Julijski obisk kitajske delegacije v Mežici in podpis memoranduma o sodelovanju z mestom Xuzhou - ali bo mežiški župan Dušan Krebel vrnil obisk, še ni odločeno. 
Tomaž Ranc

Župan mestne občine Slovenj Gradec (MOSG) Tilen Klugler je v tem mandatu edino službeno pot v tujino opravil v aprilu, ko se je udeležil svečanosti ob občinskem prazniku partnerskega mesta Gornji Milanovac v Srbiji. Stroški poti so bili 221 evrov. "Kadar gre za protokolarno udeležbo na prireditvah partnerskih mest, stroške nastanitve običajno plačajo gostitelji, MOSG pri tem plača le strošek prevoza do destinacije, pri čemer načeloma sledimo nakupu najcenejših letalskih vozovnic v ekonomskem razredu. Vse navedeno je veljalo tudi za vse pretekle župane MOSG," so nam pojasnili na občini. Slovenj Gradec je sicer mednarodno aktivno mesto, kar od župana zahteva tudi promocijo in zastopanje mesta v tujini, ne le doma. Poti v tujino župana Slovenj Gradca so tako večinoma vezane na sodelovanje s sedmimi partnerskimi mesti ter delovanje oziroma aktivnosti generalnega sekretarja Mednarodne organizacije mest glasnikov miru, obiski v tujini prinašajo tudi dobre prakse na področju urbanizma, prometa, turističnega razvoja itd., pojasnjujejo. "Gre tudi za gospodarsko promocijo mesta in države, v primeru Slovenj Gradca posebej še za kulturno in mirovniško aktivnost, ki nas v tem smislu uvršča med najbolj aktivna slovenska mesta," so še sporočili z občine.

Bivši župan Čas na Japonsko, Rožen na Kitajsko

Zaradi partnerstva Slovenj Gradca z japonskim mestom Mjoko, podpisanim leta 2001, se vsako leto izmenjujejo tudi dijaki obeh gimnazij. Leta 2017 se je obiska Mjoka udeležila tudi delegacija iz Slovenije. Bivši župan Slovenj Gradca Andrej Čas je Mjoko obiskal skupaj s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdanom Gabrovcem. Japonski prijatelji so namreč ponudili namestitev in možnost treningov slovenskih športnikov pred olimpijado v Tokiu. Čas se je udeležil še generalnih skupščin
Mednarodne zveze mest glasnikov miru, leta 2012 je ta potekala v Slovenj Gradcu, 2013. v grški Messolonghi in 2014. v Kalavriti, na kasnejše je poslal svoje namestnike. Udeležil se je tudi nekaj proslav partnerskih mest v Češkem Krumlovu, Hauzenbergu, Morphouju, Bardejovu, kar je še posebno pomembno v protokolarnem smislu recipročnosti uradnih protokolarnih obiskov, pojasnjujejo na občini. Udeležil se je tudi otvoritve Koroške hiše na Dunaju.

Cigala s trobentači v Gučo

Rožen se je v prejšnjem mandatu na povabilo občine Đakovo udeležil še svečane akademije v mestu. Občina Ravne na Koroškem je namreč v letu 2016 z Občino Đakovo podpisala sporazum o prijateljstvu. Prav tako na nobeni službeni poti v tem mandatu še ni bila županja Dravograda Marijana Cigala, v preteklem mandatu pa je prejela 585,85 evra dnevnic za poti v tujino. Udeležila se je tradicionalnega srečanja trobentačev v Guči. Skupaj z drugimi udeleženci festivala so se na potovanje odpravili s kombijem. Drugih stroškov razen uporabe avtomobila za sestanke v sosednjih občinah v Avstriji, ko je urejala tekoče zadeve pri skupnih projektih v zvezi s potovanji, na občini ne beležijo.
Župan Mežice Dušan Krebel se je v tem mandatu kot podpredsednik delovne skupnosti (DS) Geoparka Karavanke udeležil konference geoparkov, ki je bila v maju na Kreti. Stroške je krila DS Geopark Karavanke, občina pa je refundirala dnevnice v višini 148,50 evra. Po nedavnem obisku kitajske delegacije v Mežici - občina Mežica sodeluje z mestom Xuzhou -, nas je zanimalo še, ali bodo Mežičani obisk vrnili. Na občini so nam povedali, da za povratni obisk še niso dokončno dogovorjeni, četudi so jih Kitajci povabili na obisk. Župan Radelj ob Dravi Alan Bukovnik je v tem mandatu opravil več službenih potovanj v tujino. Glede skupnega sodelovanja je sestankoval z županom avstrijskega Ivnika (Eibiswalda), v Čazmi, s katero ima občina sklenjen sporazum o sodelovanju in prijateljstvu, se je udeležil sestanka o projektih in slavnostne seje. Prav tako se je slavnostne seje udeležil v Biogradu na morju, kjer je obiskal še prireditev Slovenski vikend. Tudi s to občino imajo sklenjen prijateljski sporazum. V Zagrebu se je srečal z županom občine Pregrada. Potovanja je opravil z lastnim vozilom, ki ga uporablja za službene namene. Za to je bilo porabljenih oziroma izplačanih 1373,70 evra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta