Letošnja uršuljanka je Ana Kumperger

Jasmina Detela Jasmina Detela
14.10.2023 08:38

Na festivalu mlade literature Urška razglasili letošnjo uršuljanko, to je 18-letna dijakinja iz Šempetra v Savinjski dolini. Razglasitev letos potekala v stari vojašnici v Slovenj Gradcu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnja uršuljanka Ana Kumperger 
Maša Flogie

V Slovenj Gradcu je že tradicionalno potekal finale Festivala mlade literature Urška. Na osrednji prireditvi, ki je potekala pod naslovom Včasih se nebo spusti nižje, so razglasili najperspektivnejšo mlado literarno ustvarjalko. To je postala 18-letna gimnazijska Ana Kumperger iz Šempetra v Savinjski dolini.

Pet finalistk

Izbrana je bila med petimi uršljanskimi finalistkami. Novi uršuljanki bo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) omogočil izdajo knjižnega prvenca, ki bo izšel prihodnje leto. Poleg nje so bile v ožjem izboru še Ana Štular iz Kranja, Zigi Omrezel iz Žirov, Marija Kisilak iz Ljubljane in Karmen Petric iz Velikih Lašč.

Uršuljanske finalistke 
Maša Flogie

Osrednja prireditev je potekala v petek zvečer v objektu stare vojašnice. Naslov prireditve je bil iz pesmi Moje ptice so vrane finalistke Marije Kisilak. Idejna zasnova in režija so delo slovenjgraškega scenarista in režiserja Toma Novosela.

Festival mlade literature Urška, ki je letos že dvaindvajseti zapored, je osrednji slovenski literarni natečaj za mlade literarne ustvarjalke in ustvarjalce, ki so stari med 15 in 30 let. Na natečaj se je letos prijavilo 75 mladih literatov. Predstavili so se na šestih regijskih srečanjih. Spremljali so jih mentorji z Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD), ki so najprej izbrali 14 nominirancev. Med temi je nato državna selektorica, pesnica Alja Adam, izbrala pet finalistov.

Letošnja uršuljanka Ana Kumperger 
Maša Flogie

Poezija letošnje uršuljanke Ane Kumperger se je skrivala pod šifro sončnica 128. Kot je v obrazložitvi me drugim zapisala Adamova, njene pesmi lepo tečejo, so jasno zgrajene, z izdelanim koncem, pogosto se izlijejo v 'poanto' ali 'izjavo': "Svežina, ki jo pesmi prinašajo se med drugim zrcali prav v strnjenih verzih, ki pesmi zaokrožajo na način odpiranja 'prevratniške' perspektive, nečesa novega, kar bralko_ca preseneti, celo šokira. Vsebinsko pesmi odslikavajo zrel pogled na svet, opisujejo temne in svetle plasti bivanja, brez poskusa bežanja, ali zastiranja. Prav zaradi zmožnosti vztrajanja v neprijetnih situacijah skozi zavračanje pozicije žrtve, pa se znotraj verzov odpirajo prostori, reže, ki presevajo svetlobo." Avtorica pravi, da je postala pesnica takrat, ko se je spotaknila ob kamen in si ranila koleno. V pesmi Sence je Kumpergerjeva zapisala:.. vsaka rana pusti za sabo brazgotino, neizbrisljivo znamenje bitke. Krasta se nikoli povsem ne zaceli in iz posušenega panja ne zraste nov hrast. Prav v to rano se je naselilo »spominjanje«, »črke, ki pričajo o pozabljenih«, ki poglabljajo zavedanje in omogočajo uvid v širšo, univerzalno izkušnjo bivanja.

Poezijo piše v zvezek

Ana Kumperger se je prvič preizkusila v pisanju poezije v petem razredu. Od takrat se vsako leto prijavlja na literarne natečaje, na katerih sodeluje tako s pesmimi kot s proznimi besedili. Med pomembnejšimi, ki so pripomogli k njeni osebnostni rasti poleg že omenjenega festivala Urška spadajo še Pesniški turnir, Župančičeva frulica in mala Veronika...

Kot je povedala v pogovoru za Večer, je zbrala več pesmih s podobno tematiko in jih poslala na natečaj. Sodeluje tretje leto. Večinoma piše bolj temačne teme - o minljivosti, smrti... "Vsak mora imeti nek izvir iz katerega da mogoče neke temačne stvari, usedline. S tem namenom pišem, da jih dam iz sebe na papir," je povedala Ana. Poezijo piše v zvezek. "Čisto drugače je, če pišeš na papir, kot na računalnik. Beseda se te na tak način drugače dotakne," pravi Ana, ki vidi prednost festivala v tem, da se lahko predstavijo pesniki in literati, ki želijo kasneje delati na tem področju. Dijakinja četrtega letnika gimnazije Celje - Center bo študirala slovenščino ter pedagogiko in andragogiko na Filozofski fakulteti. Da je postala letošnja uršuljanka je seveda zelo vesela.

Na festivalu že tradicionalno razglasijo tudi zmagovalca natečaja Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem ali družbenokritično satirično poezijo. Letos ga je dobila Ksenija Šešerko s pesmijo Rada bi..., ki sta jo uglasbila in aranžirala Rok Rednak in Petra Mirt ter Bernarda Mrak Kosel s pesmijo Brezžično omrežen, uglasbitev in aranžma sta delo zasedbe Nage babe.

Pet letošnjih finalistk festivala mlade literature Urška. Zmagovalka Ana Kumperger je tretja z leve. 
Jasmina Detela

V sklopu festivala, ki je potekal dva dneva, so v petek popoldan v čajnici Peč predstavili tudi pesniško prvenko Ko veter zamenja smer avtorja Vida Karlovška lanskega uršuljana. Pogovor je vodil pesnik in urednik Gregor Podlogar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta