Letovanja otrok iz Koroške: Manj interesa za Punat, v Fiesi rekord

Urška Polanc
23.07.2021 06:00
Medtem ko so se slovenjgraški otroci že vrnili iz Fiese, se v Dravski dolini avgusta odpravljajo v Punat, za katerega pa je interes z leti precej upadel.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstvena kolonija v Počitniškem domu v Fiesi 
Arhiv Spotur

Deset dni (sofinanciranega) letovanja na morju, počitnice v družbi sovrstnikov so letos (ponovno) na voljo tudi koroškim otrokom. Če se je v Slovenj Gradcu na zdravstveno kolonijo v Fieso prijavilo rekordno število otrok, pa je slika precej drugačna v Dravski dolini, kjer otroci ne izkoriščajo (več) vseh mest, ki so na voljo v Punatu na otoku Krku. "Zdi se mi škoda, ne samo zato, ker sredstva ostanejo neizkoriščena, ampak tudi, ker je takšna izkušnja pomembna za socializacijo otroka, vzpostavljanje nekih vezi - sploh pa v tem času, ko je potekalo šolanje od doma, računalniki in telefoni pa predstavljajo tako lahko zabavo, ki jih takoj potegne," je povedala Katja Črešnik Rac, vodja območne izpostave Rdečega križa v Radljah ob Dravi, ki že od leta 1996 uspešno kandidira na razpisu Zavoda za zdravstveno zavarovanje in tako vodi dolgoletno tradicijo letovanja otrok. V osnovi je to zdravstveno letovanje, a vsako leto ponudijo še možnost, da gredo otroci na letovanje samoplačniško. Zadnjih nekaj let je lahko letovanje ugodno tudi za slednje, saj možnost sofinanciranja vsem otrokom, ki so občani Radelj, ponuja tudi občina. Dvainpetdeset otrok bi lahko v okviru radeljskega Rdečega križa, ki pokriva vse občine upravne enote Radlje, na letovanje pod pogojem, da imajo med obema razpisoma vsaj dva vpisa v kartoteko, napotil osebni zdravnik, a letos so jih pridobili zgolj dvanajst. Pridružilo se jim bo še 23 otrok z dravograjskega območja, kjer vsako leto pridobijo 30 mest. Zavod za zdravstveno zavarovanje otrokom prispeva 27,77 evra na dan. "Če je upad zaradi tega, ker so otroci zdravi, super, ampak če pa je možnost in zavarovalnica ponuja sofinanciranje in smo uspešni na javnem razpisu, se mi zdi škoda. Poleg zdravstvenega letovanja ponujamo še socialno letovanje za otroke iz socialno ogroženih družin, ki lahko letujejo brezplačno. Na letovanje odhajajo 30. julija. Precej napora sem morala vložiti, da sem za prvi termin našla sedem otrok," je povedala.

Zdravstvena kolonija v Počitniškem domu v Fiesi
 
Arhiv Spotur

Samostojnost pod nadzorom

Tudi v radeljskem zdravstvenem domu (ZD) se posebej trudijo za pridobitev otrok: "Zdravniki so jih osebno klicali, a se za letovanje po večini niso odločili. Res je, da je bilo lani odpovedano, tudi letos je še verjetno prisoten vpliv koronavirusa, vendarle gre za Hrvaško, kar pomeni, da se bodo morali nekateri otroci tudi testirati, a tudi pri tem nam je šel ZD na roko. En dan pred odhodom se lahko pridejo zjutraj testirat, nato pa jim bodo vse pravočasno uredili, da lahko gredo naslednji dan na letovanje." Število zainteresiranih otrok sicer pada že od leta 2016, je pa zadnja leta zaradi sofinanciranja občine nekoliko več samoplačnikov, letos 14.

"Če ima otrok zdravstvene indikacije, da zaradi tega letuje, je tam druga klima, drug zrak, kar je blagodejno za zdravje. Na splošno pa se mi zdi, da otroci potrebujejo malo samostojnosti pod nadzorom - tam le morajo poskrbeti zase, obenem pa jih spremljajo vzgojitelji, ki pazijo nanje in jih usmerjajo. Ker se morajo znajti v skupini, razvijajo socialne kompetence. Gre pa tudi za zabavo, vendarle je to čas počitnic. Vsega je, razvijejo se tudi prve ljubezni, solze ob odhodu domov, tudi potem, ko je en avtobus zavil proti Ravnam, drugi proti Radljam. Tudi če se sami spomnimo za nazaj, ko smo mi hodili na morje, kakšne dogodivščine, zgodbe so to. To danes otrokom manjka," razmišlja Rac Črešnikova, ki je bila kot študentka v Punatu tudi vzgojiteljica. Na plaži otroke spremljajo tudi učitelji plavanja, ki preverijo njihovo plavalno znanje, ker pa je to zdravstveno letovanje, je v vsaki izmeni tudi zdravstveno osebje. Že nekaj let v Punat odhajajo v peti izmeni od 5. 8. do 15. 8. "Glavnino imamo zdaj že dogovorjeno, a če se pojavi še kakšna prijava do konca meseca, se bomo potrudili in uredili, da se nam bo otrok lahko pridružil.

Javni zavod Spotur, zdravstvena kolonija v Počitniškem domu v Fiesi
Arhiv Spotur

Letos rekordno število otrok

Drugače pa je v Slovenj Gradcu, kjer zdravstveno kolonijo v slovenjgraškem Počitniškem domu v Fiesi že tretje leto organizira Javni zavod Spotur. Letos se je namreč prijavilo rekordno število otrok (125), starih od pet do 19 let. Kolonija je potekala od 1. do 21. julija v dveh izmenah, vsaka izmena je trajala deset dni - prva je namenjena mlajšim, druga pa starejšim otrokom, čemur je prilagojen tudi program. Za dobro počutje otrok je skrbela dobro uigrana ekipa 20 animatorjev, vzgojiteljev, vaditeljev plavanja in zdravstvenikov, otrokom pa udobno bivanje v domu zagotavlja osebje Počitniškega doma, ki udeležence kolonije vedno prijazno in gostoljubno sprejme, nam je sporočila Marija Lah, direktorica zavoda Spotur. Otrokom so v Fiesi vsak dan pripravili kaj zanimivega - izlet z ladjico, obisk akvarija, sprehode, igre na športnem igrišču, razne delavnice in zabavne igrice v domu. Stalnica zdravstvenih kolonij v Fiesi je tudi plavalni tečaj in plavanje do "delfinčka". Tudi letos si vsi udeleženci prislužili plavalno priznanje. "Predvsem pa so se otroci zabavali in preživljali brezskrbne počitniške dni ob morju, ki se jih bodo vse življenje radi spominjali in se v Fieso še vračali tudi kot odrasli dopustniki," je dodala. Kljub določenim omejitvam zaradi koronavirusa smo tako lani kot letos kolonije, ki jih sofinancira Zavod za zdravstveno zavarovanje RS, izvedli brez težav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta