Manj bi plačali stanovalci, več podjetniki

Urška Polanc Urška Polanc
23.05.2019 22:16

V občini Radlje se obetajo večje spremembe pri plačilu nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, kar je za podjetnike in obrtnike, ki bi jih dvig cen najbolj udaril po žepu, nesprejemljivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Radeljska občina pojasnjuje, da je NUSZ eden glavnih instrumentov, s katerimi občina lahko uresničuje prostorsko politiko. 
Sašo Bizjak

Da to ni pravi način polnjenja občinskega proračuna, saj mora tudi gospodarstvo svoje stroške planirati, zato je takšno zvišanje, ki bo nekemu podjetju z danes na jutri enormno zvišalo stroške, nesprejemljivo, nam je povedal Blaž Cvar, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Radlje ob Dravi. Radeljski podjetniki in obrtniki namreč niso naklonjeni predlogu novega odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), katerega nova merila so ob prvi obravnavi na ponedeljkovi seji občinskega sveta s sedmimi glasovi za in šestimi proti, dva sta se vzdržala, v Radljah že sprejeli.

Zdaj 86 evrov, po novem 225

Ker je trenutno vrednost za stanovanje dvakrat višja kot za poslovno dejavnost, bi znižali točke za stanovanjske površine. Če zdaj za odmero površine 50 kvadratnih metrov stanovanja v prvem območju s komunalno urejenostjo zavezanec v Radljah plača dobrih 33 evrov, bo leta 2020 plačal 26 evrov. Vrednost točke za izračun NUSZ bi se z 0,003423 znižala na 0,0027. Vrednost točke se pomnoži še s kvadraturo in številom točk, ki je odvisno od komunalne opremljenosti zemljišča in območja. Na drugi strani pa bi zvišali vrednost točk za druge površine (z 0,00125 na 0,00325). Za primerjavo, če zavezanec sedaj za sto kvadratov letno plača 86 evrov, bi po novem 225 evrov. Pri nezazidanih stavbnih zemljiščih bi kriterije spremenili tako, da se višina nadomestila na nezazidanem stavbnem zemljišču oblikuje na primerljivi ravni kot na zazidanem.
Radeljska občina je trenutno v segmentu za odmero stanovanjskih površin kar visoko, na drugih področjih, predvsem nezazidanih stavbnih zemljiščih, pa nižje, kar je nelogično, saj vemo, da je treba merila postaviti tako, da tisti, ki bolj obremenjuje, plača več, je pojasnila Katja Burja Kotnik, vodja urada za splošne zadeve in razvoj na radeljski občini. Poleg tega so pogoji, da se lahko odmeri NUSZ za nezazidana stavbna zemljišča, boljša komunalna opremljenost kot na zazidanih. Poudarila je še, da je NUSZ eden glavnih instrumentov, s katerimi občina lahko uresničuje prostorsko politiko. Ščititi mora tudi javni interes, torej omogočati gradnjo, stanovanjsko in poslovno, kot drugo pa zapolniti prazne prostore.

Prispevek kot v najrazvitejših občinah

Kot bodoči investitorji v občini Radlje si takšnega dviga cen ne želijo v podjetju Bijol, ki so v Radljah že kupili večjo površino zemlje, kamor so se želeli v dveh, treh letih širiti, nam je povedal direktor podjetja Janez Bijol. Trenutno imajo sedež podjetja v Vuzenici, kjer imajo poleg servisa tudi montažo in proizvodnjo lastnih izdelkov, na Vranskem pa omogočajo servisne storitve. Da mora občina ob sprejemanju takih odločitev vendarle skleniti konsenz z gospodarstvom, je dejal Cvar, ki pravi, da z velikim upanjem pričakujejo sestanek z županom in svetniki. Razloži, da se s takšno enostransko odločitvijo ne morejo zadovoljiti, saj bi takšna povišica odganjala investicije in vlaganja v radeljsko občino. "S takšnim novim prispevkom NUSZ nas na lestvici uvršča dosti višje, v rang občin, ki imajo komunalno infrastrukturo dosti bolje urejeno. Občina Radlje je bila še pred letom dni problemsko območje, pozitivna gospodarska rast v tem času pa definitivno ni prispevala toliko, da bi lahko imeli prispevek kot v najbolj razvitih občinah," je še povedal Cvar.

Je občina prijazna za občane in obrtnike?

"Vsi stremimo k temu, da bi radeljska občina bila občanom prijazna, da bi bilo tako tudi za obrtnike. S tem odlokom so zelo visoki indeksi podražitve, menim, da to ni primerno za privabljanje tujih vlagateljev, to plačilo jim bo v breme in se bodo raje odločili za kašno sosednjo občino, čeprav ne spada v naš rang. Je pa tudi druga zadeva, kot je bilo izraženo, da nastavimo cene v regiji nekje na tretje mesto, da smo za občinama Dravograd in Slovenj Gradec, ki je mestna občina in ima zato drugačen status, občina Dravograd pa ima zelo dober položaj glede na to, da se bo tam izvajala tretja os," je dejal svetnik Ivan Sušnik, ki razmišlja, da je dvig potreben, a bolj postopoma, zato predloga ni podprl.
V imenu strankarske skupine SDS je glasove proti sprejetju tega odloka razložil tudi svetnik Robert Krivograd. "Glede na vse pobude, ki so bile v preteklosti podane, da je treba gospodarstvo podpirati, nastopa ta odlok proti temu, saj se bodo določene postavke dvignile za trikratnik zdajšnje cene," je dejal in spomnil na podobne težave, ki so jih v zvezi z dvigom cen pred leti imeli v Slovenj Gradcu. "Nekdo, ki zdaj letno plačuje za zazidano stavno zemljišče za poslovne namene 10 tisoč evrov, bo pod takimi pogoji naslednje leto plačal 26 tisoč evrov. Všečno je, da se je znižala stopnja nadomestila za fizične osebe za stanovanja," je povedal Krivigrad in opozoril, da se morajo v Radljah bati, kaj bodo podjetniki naredili, če se takšen odlok sprejme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta